S-a spus nu de puține ori că Brexit este un proces ireversibil. Iată că președintele Comisiei Europene contrazice acest lucru. El a declarat că Marea Britanie ar putea să se reîntoarcă la UE după ce Brexit, potrivit “Articolului 49” din Tratatul de la Lisabona.
Jean-Claude Juncker a spus că va fi „fericit” chiar să ajute Marea Britanie să se alăture Uniunii Europene dacă dorește, după plecarea acesteia, prevăzută în 2019.
Juncker a declarat că Regatul Unit ar putea solicita să se reîntoarcă în UE, în temeiul articolului 49 din Tratatul de la Lisabona, chiar și după ce va părăsi UE în martie 2019 – dacă guvernul sau poporul britanic doresc asta.
Declarația vine după ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că este deschis la o “schimbare de direcție” a Marii Britanii.
Articolul 49 se referă la cererile de aderare la UE, ceea ce înseamnă că Regatul Unit ar putea solicita să se reîntoarcă, chiar și după Brexit.
Pentru ca Marea Britanie să se reîntoarcă la UE, trebuie doar să „respecte valorile menționate în articolul 2 din Tratatul de la Lisabona”. Articolul 2 prevede că UE este „fondată pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și respectării drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților”.
Statele membre au o „societate în care predomină pluralismul, nediscriminarea, toleranța, justiția, solidaritatea și egalitatea între femei și bărbați”.
Din punct de vedere tehnic, Marea Britanie ar putea solicita să redevină membru al Uniunii dacă respectă valorile prevăzute la articolul 2.
În momentul de față, reintrarea în UE este puțin probabilă, având în vedere opiniile divizate cu privire la Brexit. Cu toate acestea, dacă va exista o majoritate covârșitoare, oricine conduce Marea Britanie la acel moment poate lua în considerare organizarea unui alt referendum pentru a permite țării să decidă dacă dorește să anuleze sau să inverseze Brexit.
Marea Britanie ar putea să cotizeze la bugetul UE și după Brexit