in

Londra sub asediuLondra a fost zguduită în prima parte a lunii august de cele mai grave violenţe urbane din ultimii 30 de ani. Violenţele s-au extins apoi la alte oraşe. Sute de magazine au fost atacate şi jefuite, numeroase clădiri incendiate, iar cinci persoane au fost ucise. Valul de violenţe a fost declanşat de moartea unui bărbat de 29 de ani, Mark Duggan, împuşcat de poliţie în timpul unei tentative de arestare. Iată o scurtă cronologie a evenimentelor.

Joi, 4 august:

Un bărbat în vârstă de 29 de ani, Mark Duggan, tatăl a patru copii, este ucis în cartierul multietnic şi defavorizat Tottenham, în nordul Londrei, de poliţia care desfăşura o operaţiune împotriva criminalităţii din cadrul comunităţii de culoare.

Sâmbătă, 6 august:

Aproximativ 300 de persoane protestează în cursul după-amiezii la Tottenham pentru a cere “dreptate” după moartea lui Mark Duggan, despre care s-a spus că ar fi deschis focul asupra poliţiei (dar o expertiză ulterioară a stabilit că Duggan nu a tras asupra poliţiei).

La începutul serii, două vehicule ale poliţiei parcate în apropierea comisariatului din Tottenham sunt atacate, după care sunt incendiate. Un autobuz şi mai multe maşini sunt incendiate, în timp ce numeroase magazine şi locuinţe sunt devastate de flăcări. Forţele de poliţie au mobilizat unităţi însoţite de câini pentru a respinge grupurile de vandali. Controlul asupra străzii principale din Tottenham a fost preluat cu dificultate, în cursul serii, de forţele de poliţie, care au fost ţinta proiectilelor şi cocteilurilor Molotov aruncate de sute de persoane.

Duminică, 7 august:

În jurul orei 03.00, un grup de tineri şi adulţi jefuiesc aproape toate magazinele din centrul comercial al cartierului Tottenham. 29 de persoane, între care 26 de poliţişti, sunt rănite, iar alte 42 sunt arestate. Pompierii intervin în 49 de rânduri între sâmbătă seara şi duminică în acest cartier.

În cursul dimineţii, poliţia se confruntă în continuare cu “zone izolate de criminalitate” în cartier.

La începutul serii, incidente izbucnesc şi în alte cartiere din Londra, între care Brixton, Enfield, Turnpike Lane, Walthamstow, Chingford şi Leyton. Un bărbat în vârstă de 26 de ani, împuşcat într-o maşină în Croydon, a decedat, a anunţat marţi poliţia.

Luni, 8 august:

Spre sfârşitul după-amiezii, revoltele reîncep în capitală, în special la Hackney, Notting Hill şi Clapham, precum şi în Camden, Peckham, Lewisham, Croydon şi Ealing, dar şi în alte oraşe din ţară, Bristol, Liverpool, Manchester şi Birmingham. Un comisariat din Birmingham a fost incendiat.

Numeroase magazine sunt vandalizate, altele sunt incendiate, iar mai multe staţii de metrou sunt închise la Londra.

Downing Street anunţă că David Cameron îşi scurtează vacanţa în Italia şi se întoarce în noaptea de luni spre marţi la Londra, într-un avion militar. Ministrul de Interne, Theresa May, şi-a întrerupt de asemenea vacanţa.

Marţi, 9 august:

Sute de locuitori din Londra s-au organizat în noaptea de marţi spre miercuri în grupuri de autoapărare.

Trei persoane au fost lovite în plin de o maşină şi au murit, în noaptea de marţi spre miercuri, la Birmingham, în timp ce încercau să protejeze o benzinărie contra jafurilor.

Meciul de fotbal Anglia-Olanda, prevăzut pentru miercuri 10 august pe stadionul Wembley din Londra este anulat de Federaţia Internaţională. Reuniune de urgenţă a Guvernului, la încheierea căreia David Cameron anunţă o reuniune a Parlamentului în sesiune extraordinară şi creşterea efectivelor de poliţie la Londra de la 6.000 la 16.000. El promite să facă “tot ce este necesar” pentru a restabili ordinea. Cameron spune că revoltele reprezintă “criminalitate, pur şi simplu”, care trebuie “confruntată şi învinsă”.

Miercuri, 10 august

Situaţie calmă în Marea Britanie, pentru prima oară de sâmbătă. Peste o mie de persoane au fost arestate.

1800 arestaţi

Peste 1.800 de persoane au fost arestate în total în toată ţara, dintre care un sfert sunt minori, cele mai multe arestări fiind operate la Londra. Violenţele s-au soldat în total cu cinci morţi. Poliţia a anunţat vineri 12 august decesul celei de-a cincea victime, un bărbat de 68 de ani care a fost găsit grav rănit luni seara, la Ealing, la periferia de vest a Londrei, afectată atunci de violenţe.

Potrivit unui raport al Scotland Yard, în perioada 6 – 9 august au fost înregistrate 3.296 de infracţiuni. Majoritatea infracţiunilor au fost jafuri (1.101), avarierea unor vehicule (399) şi furturi (310), cărora li se adaugă 162 de incendieri.

Potrivit Scotland Yard, dintre cele 1.838 de persoane arestate, 1.049 au fost puse sub acuzare, 218 dintre acestea fiind minori. Condamnările pronunţate împotriva participanţilor la revolte sunt, în medie, cu 25 la sută mai severe decât cele pronunţate în mod obişnuit.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Criminalizarea indirectă

Fraudă la bancomate în Inverness