Ministrul de Externe britanic, Lizz Truss a declarat că Marea Britanie va anunța sancțiuni după ce Putin a recunoscut independența a două teritorii controlate de rebeli din estul Ucrainei.
Regatul Unit urmează să se alăture SUA și UE pentru a impune noi sancțiuni Rusiei, „ca răspuns la încălcarea dreptului internațional și la atacul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat marți, 22 februarie, ministrul britanic de Externe Liz Truss, citată de Daily Mail.
Decizia vine după ce ce criza din Ucraina s-a intensificat în urma declarației lui Vladimir Putin că va recunoaște cele două republici separatiste.
Decizia de a recunoaște Donețk și Luhansk în estul Ucrainei este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a declarat și Boris Johnson într-o conferință de presă.
Truss a postat pe Twitter detalii despre noile sancțiuni luni seară, după ce a spus că acțiunile lui Putin nu vor fi lăsate „nepedepsite”.
„Mâine vom anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la încălcarea dreptului internațional și la atacul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a spus ea.
Conflict în UCRAINA: Putin ordonă trupelor rusești să „mențină pacea” în teritoriile separatiste. Occidentul pregătește sancțiuni și arme pentru Kiev
Ministrul de Externe a declarat că recunoașterea Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk ca state independente „demonstrează decizia Rusiei de a alege calea conflictului în locul dialogului”.
„Vom coordona răspunsul nostru cu aliații”, a spus Truss. „Nu vom permite ca încălcarea de către Rusia a angajamentelor internaționale să rămână nepedepsită”, a mai declarat oficialul britanic.
Măsura vine în urma deciziei președintelui american Joe Biden de a impune imediat sancțiuni celor două regiuni separatiste din Ucraina, o mișcare întâmpinată cu critici din cauză că nu este suficient de puternică.
Și oficiali ai Uniunii Europene au spus că vor fi impuse sancțiuni împotriva Rusiei.
Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului, Charles Michel, spun într-o declarație comună că recunoașterea regiunilor separatiste este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”.
Premierul britanic Boris Johnson a spus la rândul său: „Acest lucru este în mod evident o încălcare a dreptului internațional. Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei.”
Johnson a spus că va discuta cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy și că îi va oferi sprijinul Marii Britanii.
Ministrul de Externe britanic: „Marea Britanie va anunța sancțiuni împotriva Rusiei”. „Este un atac asupra suveranității Ucrainei”