in

Ministerul Afacerilor Externe justifică discriminarea românilor la frontiera Marii Britanii

Ministerul Afacerilor Externe justifică discriminarea românilor la frontiera Marii Britanii

Ministerul de Externe român justifică discriminarea românilor la granița Regatului Unit și transmite că doar un procent de 0,7% au fost respinși la frontieră, după ce europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a afirmat că oficialii britanici îi discriminează pe români.

„Ambasada României la Londra a întreprins demersuri pe lângă autoritățile britanice încă de la publicarea datelor statistice aferente primului semestru din anul 2021.

Astfel, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile britanice, în primele 9 luni ale anului 2021, la frontiera britanică s-au prezentat aproximativ 900.000 de cetățeni români. Totodată, autoritățile britanice au menționat că majoritatea cetățenilor români care s-au deplasat în Regatul Unit nu au întâmpinat dificultăți la intrare întrucât dispuneau de documentele necesare și îndeplineau condițiile de intrare solicitate de către autoritățile britanice, fiind dispuse verificări suplimentare doar pentru 7.432 de cetățeni români, pe baza analizei de risc și nu pe considerente ce țin de naționalitate.

///Ministerul Afacerilor Externe justifică discriminarea românilor la frontiera Marii Britanii///

Ca urmare a acestor verificări suplimentare, pentru aproximativ 6.000 de cetățeni români a fost dispusă măsura nepermiterii intrării pe teritoriul Regatului Unit. Astfel, raportat la numărul total al cetățenilor români care s-au prezentat la frontiera britanică pentru intrarea în Regatul Unit, rata de refuz a fost de aproximativ 0,7%”, transmite Ministerul de Externe.

Ambasada României la Londra mai arată că, pentru un procent de aproximativ 65% dintre cetățenii români pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, această măsură a fost dispusă fie din cauza lipsei documentelor necesare pentru justificarea scopului călătoriei (de exemplu, viză pentru muncă), fie a lipsei statutului de rezidență în Regatul Unit solicitat prin sistemul operaționalizat de autoritățile britanice în vederea implementării Acordului de retragere UE-Regatul Unit (EU Settlement Scheme – EUSS) sau a eligibilității pentru obținerea acestuia.

Discriminare în toată regula! Românii, împiedicați să intre în Marea Britanie

Pentru restul de  aproximativ 35% dintre cetățenii români pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, autoritățile britanice au decis nepermiterea intrării ca urmare a nerespectării măsurilor sanitare adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 (necompletarea formularului Passenger Locator Form, lipsa certificatelor de testare/vaccinare, lipsa rezervării pentru testele necesare din zilele 2/8 după intrare etc.).

MAE menționează că, pe întreg parcursul anului 2021, Ambasada României la Londra a primit un număr de aproximativ 200 de sesizări din partea cetățenilor români cărora le-a fost refuzată intrarea, iar în situațiile în care s-a constatat din respectivele sesizări că existau neconcordanțe între decizia formulată de autoritățile britanice și reglementările în vigoare, reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins de îndată demersuri suplimentare pe lângă autoritățile britanice în vederea clarificării circumstanțelor deciziei formulate de acestea.

Totodată, MAE menționează că, pe baza dialogului cu autoritățile britanice, a fost implementată o serie de măsuri suplimentare pentru informarea constantă a cetățenilor români care se deplasează către Regatul Unit cu privire la condițiile de intrare în această țară

MAE a realizat, în coordonare cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Ministerul Transporturilor, campanii de informare cu privire la schimbarea condițiilor de intrare în Regatul Unit începând cu data de 01.10.2021, dată de la care permiterea intrării în Regatul Unit s-a făcut exclusiv pe baza pașaportului pentru cetățenii care nu sunt înregistrați în EU Settlement Scheme – EUSS. De asemenea, MAE actualizează permanent, pe site-ul propriu, condițiile de călătorie în Regatul Unit atât din perspectiva evoluțiilor relevante determinate de procesul Brexit, cât și din perspectiva restricțiilor generate de pandemia de COVID- 19.

De asemenea, cu prilejul întâlnirilor la nivel politic și tehnic între reprezentanții MAE și cei ai Ambasadei Regatului Unit la București, respectiv ai misiunii diplomatice de la Londra și autoritățile britanice, partea română a insistat permanent pentru o mai bună comunicare din partea autorităților britanice cu privire la schimbările regimului de imigrare în Regatul Unit, inclusiv cu privire la introducerea vizelor de muncă și procesul de eliberare a vizelor pentru cetățenii străini.

În Marea Britanie se intră doare cu pașaportul

MAE precizează că Ambasada României la Londra continuă să monitorizeze datele statistice și situația cetățenilor români opriți inițial la frontieră britanică, semnalând Foreign, Development and Commonwealth Office și Home Office atât aspectele generale legate de accesul cetățenilor români pe teritoriul Regatului Unit, cât și sesizările punctuale pe această temă primite din partea acestora.

MAE reamintește că circulația cetățenilor români în Regatul Unit în context post-Brexit și asigurarea drepturilor cetățenilor români rezidenți în acest stat constituie puncte prioritare și constante pe agenda bilaterală, cu obiectivul de a asigura o abordare proporțională și echilibrată din partea autorităților britanice la momentul dispunerii și efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetățenii români.

MAE folosește acest prilej pentru a reaminti că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, autoritățile britanice au adoptat o nouă legislație în materie de imigrație ca urmare a ieșirii Regatului Unit din UE. Cetățenii români care doresc să muncească sau să studieze în acest stat trebuie să obțină în prealabil o viză.

De asemenea, începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii români nerezidenți în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor putea intra numai cu pașaportul valabil. Aceste condiții nu îi afectează pe cetățenii români care s-au înregistrat în EU Settlement Scheme – EUSS.

Totodată, autoritățile britanice au adoptat și restricții în contextul pandemiei de COVID-19, care trebuie respectate de către toți cetățenii care se deplasează în acest stat.

MAE recomandă cetățenilor români să se informeze temeinic înainte de a se deplasa în Regatul Unit cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească corespunzător scopului călătoriei, respectiv statutului lor, dacă sunt cetățeni români nerezidenți în Regatul Unit sau rezidenți.


///Ministerul Afacerilor Externe justifică discriminarea românilor la frontiera Marii Britanii…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Prințul Andrew, fiul Reginei Elisabeta II, va fi judecat pentru abuz sexual

Prințul Andrew, fiul Reginei Elisabeta II, va fi judecat pentru abuz sexual

omicron sfarsitul pandemiei

Agenţia Europeană a Medicamentului: Omicron ne va scoate din pandemie