Toți cei care intră în Marea Britanie din Franța, Malta și Olanda, inclusiv turiștii britanici, vor trebui să intre în carantină la domiciliu pentru 14 zile.
Pe listă au mai fost incluse și Monaco, Insulele Turks și Caicos și Aruba.
Măsura, care probabil va stârni un exod în masă al britanicilor disperați să ajungă acasă, va intra în vigoare sâmbătă, 15 august, la ora 4 dimineața.
Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a declarat pentru Sky News că britanicii din țările afectate ar trebui să contacteze operatorii de turism înainte de a se întoarce.
„Sfaturile tuturor operatorilor de turism sunt foarte clare: să fie contactați în avans”, a spus ministrul.
„Aproape sigur veți fi dezamăgiți și se vor crea cozi, pe care nimeni nu și le dorește”, a continuat Shapps.
Oficialul a adăugat că britanicii nu ar trebui să fie „în întregime surprinși” că restricțiile au trebuit să fie reimpuse.
„Cred că, având în vedere ce s-a întâmplat în această vară, având în vedere ce s-a întâmplat deja în țâri precum Spania și volumul mare de răspândire (a coronavirusului – n. red.) din Franța și din alte părți, nimeni nu trebuie să fie surprins. Dar simpatizez cu oamenii. După cum spun, am fost acolo și am ajuns să intru în carantină”, a mai declarat ministrul britanic.
Shapps se afla în Spania când au fost reintroduse restricțiile pentru această țară, ministrul și-a scurtat vacanța pentru a se întoarce acasă și a se autoizola.
Ministrul Transporturilor a declarat că decizia de a adăuga Franța pe listă a venit după ce această țară a raportat o creștere cu 66% a numărului de teste pozitive pentru coronavirus, în ultima săptămână.
El a anunțat mutarea la doar câteva ore după ce premierul Boris Johnson a declarat că guvernul va fi „absolut nemilos” în a decide dacă va impune alte restricții.
Ministerul sănătății francez a raportat, miercuri, 12 august, 2.524 de noi infecții cu coronavirus – cel mai mare număr de la impunerea restricțiilor.
Mișcarea guvernului britanic a dat o lovitură și industriei turismului din Franța, care se bazează foarte mult pe vizitatorii din Regatul Unit.
Ministrul francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a descris mișcarea Marii Britanii drept „o decizie pe care o regretăm și care va duce la o măsură de reciprocitate, în speranța că lucrurile vor reveni la normal cât mai curând posibil”.
Compania Eurotunnel i-a avertizat pe britanicii din Franța că serviciile din acest weekend sunt ocupate.
Boris Johnson a spus că oficialii britanici vor „analiza datele” în raport cu numărul de cazuri din Franța.