in

Date alarmante: numărul familiilor din Marea Britanie fără adăpost e în creștere bruscă

Familiile fără adăpost din Marea Britanie depășesc în prezent cu șase la unu numărul locuințelor sociale nou construite, potrivit cifrelor oficiale pentru Anglia publicate joi, care scot în evidență decalajul tot mai mare dintre nevoia tot mai mare și disponibilitatea locuințelor ieftine.
Doar 8.386 de locuințe sociale noi au fost construite în Anglia în perioada 2022-23, în timp ce în aceeași perioadă 52.800 de gospodării au fost acceptate de consilii ca având nevoie de ajutor pentru că erau fără adăpost sau în pericol de a deveni fără adăpost.
>>> Citiți și: Eforturile autorităților pentru salvarea românilor din Londra din sclavie: „Apelați la poliție pentru ajutor”

Numărul familiilor din Marea Britanie fără adăpost e în creștere

Matt Downie, directorul executiv al Crisis, o organizație caritabilă pentru persoanele fără adăpost, a declarat că cifrele privind construcțiile sunt “o rușine” și ascund “impactul uman incomensurabil” al lipsei de adăpost, scrie The Guardian.

Acest decalaj forțează consiliile să cheltuiască 1,7 miliarde de lire sterline pe an pentru închirierea de locuințe temporare și adesea supraaglomerate pentru peste 100.000 de gospodării, mai mult decât oricând în ultimii 25 de ani. Consiliile au avertizat că această factură forțează multe primării spre faliment.

De asemenea, s-a înregistrat o creștere anuală de 10% a numărului de gospodării amenințate de lipsa de adăpost, deoarece proprietarii le-au notificat o evacuare fără vină, pe care guvernul se angajase să o interzică. De asemenea, s-a înregistrat o creștere anuală de 19% a numărului de gospodării cărora consiliile acceptă că datorează o taxă principală pentru persoanele fără adăpost. De asemenea, numărul gospodăriilor aflate în locuințe temporare a atins un nivel record.
>>> Citiți și: Zeci de mii de români au fost blocați la intrarea în Marea Britanie. „Tratament umilitor”

Date șocante

Homelessness Link, care reprezintă organizațiile caritabile care fac campanii, a calificat datele drept “șocante” și a adăugat că una dintre consecințe este că familiile trăiesc în condiții de umezeală și mucegai. “Oricine va forma următorul guvern trebuie să construiască cele 90.000 de locuințe sociale pe an de care avem nevoie, astfel încât oamenii să aibă locuințe accesibile și sigure în care să trăiască”, a declarat Rick Henderson, directorul executiv al organizației.

Locuințele sociale sunt construite pentru a oferi cea mai ieftină chirie – de obicei, la jumătate din ratele pieței locale – și, deși s-a înregistrat o ușoară creștere a construcțiilor față de minimul istoric din anul pandemic 2020-21, producția rămâne cu mult sub cele 35.000 construite în 2010-11 și cele 44.000 construite în 1995-96.

Asociațiile de locuințe au declarat că problema a fost cauzată de finanțarea guvernamentală stabilită la niveluri istoric scăzute după o reducere cu 63% a bugetului pentru locuințe accesibile în 2010.

Kate Henderson, director executiv al National Housing Federation, a declarat: “Lipsa cronică de locuințe sociale are efecte de amploare, nu numai pentru cei care rămân fără adăpost și trăiesc în sărăcie și supraaglomerare, ci și în sectorul privat de închiriere, unde cererea crescută din partea persoanelor care nu au acces la locuințe sociale a dus la creșterea chiriilor și, la rândul lor, a prețurilor locuințelor. De asemenea, acest lucru costă guvernul – și, de fapt, contribuabilul – sume uriașe, costurile cu cazarea temporară, prevenirea lipsei de adăpost și factura pentru ajutoarele pentru locuințe crescând vertiginos.”

Programul primarului Londrei

Săptămâna trecută, Sadiq Khan, primarul Londrei, a anunțat un program care va ajuta consiliile să cumpere 10.000 de locuințe private existente în următorul deceniu pentru a spori stocul de locuințe sociale, deși acest lucru nu va crește oferta totală.

Departamentul de locuințe și comunități a declarat: “Nu este vorba de o creștere a numărului de locuințe: “Știm că și construirea mai multor locuințe este o parte a soluției și facem acest lucru ca parte a planului nostru pe termen lung pentru locuințe. Acesta include, de asemenea, programul nostru de mai multe miliarde de lire sterline pentru a construi mii de locuințe noi la prețuri accesibile, cu un număr mare de locuințe pentru chirii sociale. Proiectul nostru de lege de referință privind reforma chiriașilor le va oferi, de asemenea, chiriașilor o mai mare siguranță în locuința lor, iar săptămâna trecută am majorat alocația locală pentru locuințe, astfel încât 1,6 milioane de gospodării cu venituri mici vor avea în medie cu aproximativ 800 de lire sterline pe an mai mult anul viitor.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Eforturile autorităților pentru salvarea românilor din Londra din sclavie: „Apelați la poliție pentru ajutor”

Prețurile caselor din Regatul Unit cresc pentru a treia lună consecutivă, pe măsură ce ratele creditelor scad