Oamenii de știință au dat un verdict cu privire la supraviețuirea omenirii în cazul unui război nuclear apocaliptic, pe măsură ce Vladimir Putin se apropie de folosirea arsenalului său nuclear.
Hamish de Bretton-Gordon, cercetător în domeniul armelor chimice și nucleare la Magdalene College, a spus că suntem „mai aproape de un al treilea război mondial decât în orice moment din anii șaptezeci încoace”.
În decembrie 2018, Putin a avertizat că amenințarea unui război nuclear nu trebuie subestimată, detaliind în același timp unele dintre impactele potențiale ale unui război nuclear.
Remarcile sale au venit după ce SUA s-au retras din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF), pe care cele două state le-au convenit inițial în 1987.
Ce daune ar putea face stocul nuclear al lui Putin
În cazul unui atac cu arme nucleare, populațiile contaminate ar trebui să facă față expunerii radioactive ulterioare, care poate provoca tumori și malformații congenitale.
O explozie nucleară ar crea, de asemenea, unde de lumină vizibilă, infraroșie și ultravioletă.
Acestea s-ar combina pentru a produce un fel de minge de foc foarte fierbinte, care este capabilă să ardă totul, provocând în același timp arsuri de gradul trei pe o rază mai mare decât daunele provocate de explozie.
Potrivit unor estimări, stocurile nucleare ale Rusiei ar provoca aceeași cantitate de distrugere în comparație cu aproximativ 3 milioane de tone de TNT, scrie Daily Express.
În ciuda tensiunilor care au crescut în timpul Războiului Rece, niciun focos nuclear nu a fost vreodată tras, indiferent de tratativele din timpul crizei rachetelor cubaneze din anii 1960.
Pagubele ar fi enorme, dar omenirea ar supraviețui
140.000 de oameni din Hiroshima și 73.000 din Nagasaki au murit instantaneu sau în cinci luni, ca urmare a bombei atomice lansate de Statele Unite la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945.
Guvernul britanic, îngrijorat că Putin ar putea folosi arme nucleare
Dar dacă astăzi ar izbucni un carnagiu nuclear, povestea ar putea fi total diferită. Un studiu publicat în urmă cu doi ani a analizat impactul probabil al unui conflict nuclear cu aproximativ 100 de arme atomice în zonele populate din India și Pakistan.
S-a constatat că fiecare detonare ar putea incinera o suprafață de 13 km pătrați.
Deși nu a oferit un număr specific, studiul a estimat că ar provoca zeci până la sute de milioane de morți.
Experții au mai spus că „un conflict regional care folosește mai puțin de 1% din arsenalul nuclear mondial ar putea avea consecințe negative pentru securitatea alimentară globală, de neegalat în istoria modernă”.
Un studiu din 2014, folosind același scenariu, a constatat că ar provoca „daune pe scară largă sănătății umane, agriculturii și ecosistemelor terestre și acvatice” și ar putea declanșa „o foamete nucleară globală”.
Ce s-ar întâmpla în cazul unui război nuclear între SUA și Rusia
Un alt studiu din 2008 a analizat impactul unui scenariu de izbucnire a unui război nuclear între Rusia și SUA.
Acesta a prevăzut că Rusia va folosi 2.200 de arme care ar fi lansate către Occident.
De asemenea, SUA ar arunca 1.100 de arme asupra Chinei și aceeași cantitate asupra Rusiei.
Studiul a estimat că asta ar provoca 770 de milioane de decese directe.
Un studiu din 2019 a indicat, de asemenea, că războiul nuclear va declanșa o iarnă nucleară, cu temperaturi sub zero în emisfera nordică chiar și în timpul verii și ar rămâne așa timp de câțiva ani.
Dar, în timp ce unii oameni ar putea supraviețui unui scenariu al apocalipsei și în cele din urmă ar repopula planeta, majoritatea ar suferi morți îngrozitoare, conform lui Mark Lynas, autorul cărții Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet.