Marea Britanie a început astăzi, 4 ianuarie, să folosească vaccinul anti-Covid produs de Universitatea Oxford/AstraZeneca.
Primul pacient vaccinat a fost un bărbat în vârstă de 82 de ani.
Pensionarul Brian Pinker, din Oxford, a declarat că este „foarte încântat” să primească vaccinul și este „foarte mândru” că acesta a fost dezvoltat în orașul său.
Pinker, care acum așteaptă sărbătorirea celei de-a 48-a aniversări a nunții sale, alături de soția Shirley, a fost vaccinat la ora 7.30, la Spitalul Churchill din Oxford.
Jumătate de milion de doze de vaccin Oxford/AstraZeneca vor fi puse la dispoziția persoanelor vulnerabile săptămâna aceasta, cu alte „zeci de milioane” promise până în aprilie, scrie Daily Mail.
Vaccinul anti-Covid dezvoltat la Oxford, aprobat în Marea Britanie
AstraZeneca s-a angajat să livreze 2 milioane de doze pe săptămână, până la jumătatea lunii ianuarie, iar oficialii au promis să administreze vaccinurile cât de repede le primesc, cu un program de imunizare în masă considerat singurul mod în care Marea Britanie poate scăpa de restricțiile cauzate de pandemie.
Însă, ministrul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, a declarat că este „incredibil de îngrijorat” de tulpina coronavirusului din Africa de Sud, care a fost deja observată în Marea Britanie, care ar fi mai infecțioasă decât varianta Kent și care ar putea să nu fie combătută de vaccin.
Marea Britanie a restricționat toate zborurile din Africa de Sud și a dispus izolarea oricărei persoane a sosit din această țară.
Sir John Bell, unul dintre consilierii științifici ai Guvernului, a avertizat că există un „mare semn de întrebare” cu privire la faptul că vaccinurile ar putea să nu protejeze împotriva mutației. Nu există dovezi că varianta sud-africană este mai mortală sau provoacă simptome mai severe decât Covidul obișnuit.