Este un paradox: Deşi au cerut ieşirea din UE, britanicii sunt primii care votează pentru Parlamentul European. În Marea Britanie s-au organizat joi, 23 mai alegeri pentru Parlamentul European, prima zi de alegeri europene în UE. În aceeași zi s-a votat și în Olanda.
Peste 40 de milioane de alegători britanici, care îşi vor desemna pe cei 73 de reprezentanţi în Parlamentul European, votează pe 23 mai, între orele locale 07:00 şi 22:00, primele rezultate urmând să fie anunţate pe 26 mai la ora 21:00 GMT.
Alegerile, la care britanicii nu s-ar fi aşteptat să participe, sunt rezultatul impasului la care s-a ajuns la Londra după ce acordul negociat de premierul Theresa May cu Bruxellesul a fost respins deja de trei ori în parlamentul britanic.
Regatul Unit urma să părăsească UE cu aproape două luni în urmă, dar după ce Brexitul a fost deja amânat de două ori, încă este neclar cum, când sau dacă ”divorţul” va mai avea loc. Data limită a fost stabilită pentru 31 octombrie.
Opiniile în rândul britanicilor, care au votat în proporţie de 52% pentru a ieşi din Uniunea Europeană, sunt polarizate, sondajele de opinie indicând că partidele pro-Brexit şi pro-EU ar urma să obţină voturi în dauna Partidului Conservator, aflat la putere, şi a opoziţiei laburiste.
Ultimul sondaj de opinie, YouGov-ECFR, în vederea alegerilor europarlamentare 2019, arată un scor șocant. Pe primul loc se află Partidul Brexit, cu 33,4% din voturi, care atrage masiv alegători conservatori și eurosceptici din toate bazinele electorale.
Pe locul doi, cu 17,3%, vin Liberal Democrații, cu un mesaj pro-european clar. Partidul Laburist reușește să rămână în top, oarecum, cu 16,1%, dar plătește serios pentru mesajul ambiguu legat de Brexit, cu care i-a dezamăgit pe pro-europeni.
Mult mai serios plătește însă Partidul Conservator, care este creditat cu doar 8,3% din voturi.
Este posibil ca europarlamentarii aleși de britanici să nu apuce să își ia în primire mandatele, în condițiile în care Marea Britanie părăsește UE vara aceasta. Scrutinul va genera însă un cutremur pe scena politică și o rampă de lansare pentru Nigel Farage înaintea alegerilor parlamentare naționale, oricând ar avea loc acestea.
Unii îl adoră, dar alți îl contestă vehement pe Farage, considerându-l responsabil pentru ieșirea Marii Britanii din Uniune. În timpul campaniei, Nigel Farage a fost atacat cu milkshake-uri. La Newcastle, imediat dupa terminarea unui discurs, Farage a fost atacat de un bărbat care a aruncat un milkshake asupra sa. Farage a putut fi auzit cum le spune agenţilor de securitate că „este o greşeală totală” şi „cum s-a putut întâmpla aşa ceva” în timp ce se deplasa înapoi la maşina oficială.
„Din păcate, din cauza unora, evenimentele de campanie au devenit imposibile”, a scris ulterior Farage, pe Twitter.
Departamentul de Poliţie din Northumbria a anunțat mai târziu că bărbatul de 32 de ani a fost arestat la faţa locului şi acuzat de vătămare corporală.