in

Parlamentul României a respins proiectul lui Dragnea. Aurul BNR rămâne la Londra

Proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae prin care BNR era obligată să repatrieze rezerva de aur a fost respins marți de Camera Deputaților, cameră decizională.

Pentru respingerea proiectului au votat 173 de deputați, iar 131 au fost în favoarea adoptării proiectului. Proiectul primise raport negativ în Comisia de buget a Camerei Deputaților în urmă cu o lună.

Dragnea și Șerban Nicolae au vrut să oblige BNR să repatrieze peste 90% din rezerva de aur depozitată în străinătate, circa 55 de tone, potrivit ecomedia.ro.

Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a dat raport negativ pe motiv că proiectul nu este conform cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene.

Mugur Isărescu, despre repatrierea aurului: «Ne costă de 10-20 de ori mai puţin să îl păstrăm la Londra»

Proiectul, care a fost susținut puternic și de Darius Vâlcov, a fost respins de BNR, care a argumentat printr-un punct de vedere asumat de Mugur Isărescu că o asemenea reglementare este contrară legislației UE.


Proiectul fusese adoptat în 2019 de Parlament, dar președintele Klaus Iohannis l-a trimis la reexaminare, după ce Curtea Constituțională hotărâse că respectă Constituția. Președintele Iohannis arăta în cererea de reexaminare că orice modificare a statutului BNR fără o consultare prealabilă a tuturor organismelor monetare europene se poate constitui într-un ”precedent periculos pentru economia României și de natură a afecta funcționarea eficientă a Băncii Naționale într-un cadru legislativ unitar la nivel european”.

În martie 2021, și guvernul Cîțu a trimis Parlamentului un punct de vedere negativ.
Șoc la o școală din Anglia: Un bărbat înarmat cu un pistol a deschis focul în Crawley

Tragedie pe o șosea din Anglia. Șofer român zdrobit de TIR în Ashford