Cel puțin 201 de bebeluși și nouă mame au murit ca urmare a deficiențelor dintr-o maternitate, arată un raport citat de Sky News.
În 94 de cazuri, copiii au suferit leziuni pe termen lung, inclusiv leziuni cerebrale, din cauza lipsei de oxigen în timpul nașterii.
Un raport major privind eșecurile maternității din trustul NHS Shrewsbury and Telford a constatat că cel puțin 210 decese ar fi putut fi evitate.
Cel puțin 201 de bebeluși ar fi putut trăi dacă îngrijirea lor ar fi fost mai bună, inclusiv 131 care au fost născuți morți și 70 care au murit la scurt timp după naștere.
Nouă mame au murit, de asemenea, în condiții care ar fi putut fi evitate.
Raportul se întinde pe o perioadă de 20 de ani de vătămări evitabile aduse bebelușilor și mamelor de la maternitatea Shrewsbury and Telford, familiile fiind anunțat că mamele au fost de vină pentru moartea copiilor.
Richard Stanton, al cărui copil Kate a murit în 2009, a declarat: „Acesta trebuie să fie un moment decisiv pentru îngrijirea maternității în toată țara, o tragedie de această amploare nu trebuie permisă să se mai întâmple niciodată.”
„Cei care se ocupă de politici trebuie să se asigure că sunt măsuri puse în aplicare și testate pentru a se asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată”.
Analiza condusă de moașa Donna Ockenden a examinat 1.592 de incidente clinice care au implicat 1.486 de familii. Majoritatea incidentelor au avut loc între 2000 și 2019.
Medicii refuză să facă operații de cezariană
S-a descoperit că o cultură care favoriza nașterea naturală a dus la reticența de a efectua operații de cezariană, ceea ce a dus la moartea multor bebeluși.
A existat un eșec în evaluarea corectă a riscului pacienților, un eșec de a monitoriza în mod corespunzător bebelușii și un eșec repetat de a învăța din greșeli.
„De-a lungul raportului nostru final, am evidențiat modul în care eșecurile în îngrijire au fost repetate de la un incident la altul”, a declarat Donna Ockenden.
„În multe cazuri, mamele și bebelușii au rămas cu afecțiuni pe tot parcursul vieții, ca urmare a îngrijirii și tratamentului lor”.
Ea a adăugat: „Motivele acestor eșecuri sunt clare. Nu a fost suficient personal, a existat o lipsă de formare continuă, a existat o lipsă de investigație și guvernare eficiente la trust și o cultură de a nu asculta familiile implicate. A fost o tendință a trustului de a da vina pe mame pentru rezultatele lor slabe, în unele cazuri chiar pentru propriile morți.”
Ancheta morții unei românce la Maternitatea din Basildon. Soțul Gabrielei: „Nu i-au fost administrate componentele sanguine care i-ar fi putut salva viața”
„Ceea ce este uluitor este că de mai bine de două decenii aceste probleme nu au fost contestate la nivel intern, iar trustul nu a fost tras la răspundere de către organismele externe.”
„În viitor, nu pot exista scuze, consiliile trebuie să fie trase la răspundere pentru îngrijirea maternă pe care o oferă. Pentru a face acest lucru, trebuie să înțeleagă complexitatea îngrijirii maternității și trebuie să primească finanțarea de care au nevoie”.
Ministrul Sănătății, Sajid Javid, a declarat cu privire la raport: „Raportul Donnei Ockenden prezintă o imagine tragică și îngrozitoare a eșecurilor repetate în îngrijire de-a lungul a două decenii și îmi pare profund rău pentru toate familiile care au suferit atât de mult.”
„De când a fost publicat raportul inițial, în 2020, am luat măsuri pentru a investi în servicii de maternitate și a crește forța de muncă și vom face schimbările necesare pentru ca nicio familie să nu treacă din nou prin această durere.”
Scandal IMENS în Marea Britanie. Peste 200 de bebeluși au murit din cauza deficiențelor dintr-o maternitate