Iată care sunt cele mai importante puncte ale noii legislații a imigrației din Marea Britanie, așa cum apar în proiectul dezvăluit de The Guardian. Guvernul a anunțat că propunerile finale vor apărea în această toamnă.
- Restrângerea imigrației din UE prin acordarea “întâietății lucrătorilor rezidenți pe piața muncii”. Astfel, guvernul ar putea să restricționeze cetățenii UE să caute un loc de muncă, să reducă șansele ca lucrătorii să se stabilească în Regatul Unit pe termen lung și să limiteze numărul cetățenilor europeni care pot veni în Regatul Unit să muncească în cazul în care aceștia au un nivel scăzut de calificare.
- O perioadă de implementare temporară de „cel puțin doi ani” după ziua declanșării Brexit. Aceasta ar fi urmată de introducerea unei politici complete de imigrare pentru cetățenii UE.
- Eliminarea regulilor UE privind drepturile membrilor familiei extinse de a locui în Regatul Unit. Documentul arată că „nu există practic nici o limită a distanței dintre relația dintre cetățeanul UE și membrul familiei” în sistemul actual. „Propunem să definiți membrii familiei doar ca membri direcți ai familiei, plus parteneri durabili”, mai arată actul guvernamental.
- Dacă un cetățean UE care locuiește în Marea Britanie dorește să-și aducă soțul / soția din afara UE aici, el sau ea va trebui să câștige minim 18.600 de lire sterline pe an, aducând resortisanții UE în conformitate cu restricția deja impusă britanicilor.
- Nu există controale noi la frontieră pentru cetățenii UE care intră în țară, deși aceștia vor fi obligați să călătorească doar cu pașaport, cartea de identitate națională (cum este cazul românilor) nemaifiind valabilă după Brexit. În schimb, toți noii sosiți din UE vor avea “drept de ședere” în Marea Britanie pentru o perioadă încă nespecificată, care ar putea fi între trei și șase luni. După această perioadă, pentru a rămâne mai mult timp, aceștia vor trebui să solicite un permis de ședere biometric, care poate include o amprentă digitală.
- Spre deosebire de „directiva privind libera circulație”, permisele de ședere nu vor fi acordate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, se va introduce un „prag de venit” specific pentru imigranții „auto-suficienți”.
- Introducere a unor așa-numite controale „drept de muncă”. Acestea vor fi efectuate de angajatori, cu sancțiuni penale împotriva companiilor și persoanelor fizice, dacă se constată că un muncitor este ilegal.
„Este clar că, ori de câte ori este posibil, angajatorii din Marea Britanie ar trebui să caute să-și satisfacă nevoile de muncă din forța de muncă rezidentă. Acum este mai important ca niciodată să avem competențele necesare pe plan intern pentru a construi o economie puternică și competitivă”, se mai arată în document.
În lucrare se afirmă că, deși migrația netă pe termen lung din UE a scăzut în ultimul an la 133.000, aceasta nu poate fi controlată din cauză că libera circulație conferă cetățenilor UE “dreptul de a locui în Regatul Unit, indiferent de nevoile economice ale țării”.
Ministerul de Interne a declarat că noul sistem de imigrație din UE nu va include neapărat aceleași reguli ca cele aplicate în prezent imigrației din afara UE. În special, s-a anunțat că se are în vedere sistemul existent de sponsorizare și o taxă de 1.000 de lire sterline ce va fi aplicată pentru fiecare imigrant din UE.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Nu comentăm pe proiectele scrise. Vom prezenta propunerile noastre inițiale pentru un nou sistem de imigrație care va prelua controlul granițelor Regatului Unit, în toamnă”.
Familii europenilor din UK vor deveni familii Skype. Reîntregirea nu va mai fi posibilă după Brexit