in

Prețurile caselor din Marea Britanie scad pentru prima dată în 15 luni, deciziile guvernului Liz Truss au făcut ravagii pe piața imobiliară

Știri UK: Prețul mediu al unei proprietăți scade la 268.282 lire sterline în octombrie, pe măsură ce creșterile dobânzilor afectează accesibilitatea prețurilor.
Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut în octombrie pentru prima dată în mai mult de un an, în condițiile în care mini-bugetul guvernului Liz Truss a făcut ravagii pe piața imobiliară, împingând ratele la creditele ipotecare mult mai sus, scrie The Guardian.

Prețurile caselor din Marea Britanie scad pentru prima dată în 15 luni

Prețul mediu al unei proprietăți a scăzut cu 0,9% față de septembrie, până la 268.282 de lire sterline, potrivit ultimului raport lunar al societății de construcții Nationwide. Aceasta a fost prima scădere din iulie 2021 și cea mai mare din iunie 2020. Rata anuală de creștere a încetinit brusc de la 9,5% la 7,2%.

Robert Gardner, economistul-șef al Nationwide, a declarat: “Nu este o creștere semnificativă: “Piața a fost, fără îndoială, afectată de turbulențele de după minibuget, care au dus la o creștere bruscă a ratelor dobânzilor de pe piață. Costurile mai mari ale împrumuturilor au contribuit la întinderea accesibilității locuințelor, într-un moment în care finanțele gospodăriilor sunt deja sub presiunea inflației ridicate”.

Creșterea ratelor ipotecare a însemnat că un cumpărător debutant (FTB) care câștigă un salariu mediu și care dorește să cumpere o locuință tipică FTB cu un avans de 20% ar suferi o creștere a ratei lunare a creditului ipotecar de la 34% din salariul net la 45%, pe baza unei rate medii a dobânzii de 5,5%. Acest raport este similar cu cel care prevala înainte de criza financiară, a precizat Gardner.

Se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească în continuare

Mark Harris, directorul executiv al brokerului de credite ipotecare SPF Private Clients, a declarat că atenuarea crizei de pe piețele financiare de când Truss a demisionat a început să se răsfrângă asupra pieței ipotecare.

“Unele prețuri ale creditelor ipotecare cu rată fixă au scăzut în consecință în ultimele zile, Barclays, HSBC și Santander, printre altele, reducându-și ratele”, a spus el.

Cu toate acestea, se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească în continuare, deoarece Banca Angliei încearcă să reducă inflația în creștere în Marea Britanie, care se află la un maxim al ultimilor 40 de ani, de 10,1,% Comitetul de politică monetară al băncii este așteptat să majoreze joi ratele cu 0,75 puncte procentuale, la 3%.

Nationwide se așteaptă ca piața imobiliară să încetinească în trimestrele următoare, ca răspuns la inflația ridicată și la creșterea ratelor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4]

Londra, polițist condamnat la închisoare, a furat 80 de lire dintr-un portofel predat Poliției

pret alimente creste

Prețurile alimentelor din Marea Britanie cresc în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, criza costului vieții se extinde