in

Probleme mari pentru economia britanică. Lira se depreciază rapid, investitorii se tem de recesiune

Economia britanică s-a contractat în trimestrul doi din acest an cu 0,2%, comparativ cu precedentele trei luni – cea mai slabă performanță începând din 2012 – a anunțat vineri, 9 august, Biroul Național de Statistică.

Declinul vine după un avans de 0,5% al PIB-ului în primul trimestru din acest an, stimulat de majorarea stocurilor în perspectiva ieșirii țării din UE, arată BBC.

Lira sterlină s-a depreciat după publicarea datelor ONS, investitorii fiind îngrijorați că economia britanică s-ar putea confrunta cu o recesiune, deoarece incertitudinile privind Brexitul duc la reducerea cheltuielilor și a investițiilor.

Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg , lira sterlină va scădea la cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord.

Sectorul construcțiilor și producția industrială au contribuit la declinul înregistrat în trimestrul doi din acest an cu 0,2%, în timp ce serviciile au stagnat, a explicat Rob Kent-Smith, directorul în cadrul ONS. Serviciile, care reprezintă aproape 80% din PIB-ul Marii Britanii, au urcat cu doar 0,5% în trimestrul doi din 2019, în timp ce investițiile au înregistrat un declin de 0,5%.

În ritm anual, economia britanică crescut cu 1,2% în trimestrul doi din acest an, după un avans de 1,8% în primele trei luni din 2019. Este cel mai lent ritm de creștere de la începutul lui 2018.

În iunie, PIB-ului Regatului Unit a înregistrat o expansiune anuală de 1%, cel mai slab ritm din august 2013.

De la referendumul din iunie 2016 privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, economia încetinește, anul trecut înregistrând un avans de doar 1,4%, de la ritmuri anuale de creștere de peste 2%, înainte de 2016.

Pe 1 august, Banca Angliei (BoE) a menținut dobânda de politică monetară la 0,75%, pe fondul sporirii incertitudinilor privind Brexit în rândul mediului de afaceri, dar nu a indicat dacă ia în considerare reducerea costului creditului, ca alte bănci centrale.

Previziunile Băncii Angliei, bazate pe un scenariu în care Marea Britanie evită șocul Brexit, indică o creștere de 1,3% în 2019 și 2020, față de un avans de 1,5 și, respectiv, 1,6% previzionat în mai.

Banca Angliei a avertizat și că un Brexit fără acord va afecta economia și va duce la o deprecierea suplimentară a lirei sterline.

Premierul Boris Johnson vrea să renegocieze acordul de retragere, ceea ce UE exclude. Dacă eșuează în tentativa sa de renegociere, Johnson a promis să scoată țara din UE și fără acord.

Temerile privind un “no deal” au făcut ca lira să se deprecieze semnificativ în ultimele săptămâni, moneda britanică ajungând la cel mai scăzut nivel față de euro și dolar din 2017.

UE are un mesaj șoc despre Brexit: „Boris Johnson nu are intenția să renegocieze acordul”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un an de la mitingul diasporei, niciun vinovat. Zeci de mii de oameni au ieşit din nou în stradă

Român dispărut de la bordul unui feribot care se îndrepta spre Hull, Marea Britanie