Prețurile carburanților, îmbrăcămintei și energiei au continuat să scadă din cauza crizei pandemiei de coronavirus, rata inflației din Marea Britanie ajungând la 0,5% – nivelul cel mai scăzut din ultimii patru ani.
Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) a confirmat că rata inflației indicelui prețurilor de consum (IPC) a scăzut la 0,5% în mai, ca urmare a presiunii continue asupra economiei britanice.
Astfel, inflația este în scădere de la 0,8%, procent înregistrat luna precedentă și înseamnă că este acum la cel mai scăzut nivel din iunie 2016.
Unii economiști prognozează că inflația ar putea scădea la zero procente, în lunile următoare, în timp ce alții spun că Marea Britanie „se îndrepată spre deflație”.
Deflația sau inflația negativă este o scădere a nivelului general al prețurilor bunurilor și serviciilor și se poate întâmpla atunci când oferta de bunuri este mai mare decât nivelul general al cererii.
De asemenea, poate fi declanșată de costuri mai mici de producție sau de o lipsă de lichidități.
Rata actuală a inflației este departe de obiectivul de 2%, stabilit de Banca Angliei.
Cele mai recente date de la ONS arată că prețurile carburanților au scăzut cu 16,7% în mai – cea mai mare scădere înregistrată vreodată.
Prețul mediu ale benzinei s-a situat la 106,2 pence pe litru în mai, în timp ce cel al motorinei a fost de 113,4 pence pe litru – cele mai scăzute niveluri din 2016.
Între timp, prețurile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte au scăzut cu 3,1%, în ultima lună.
Costurile energiei, care au scăzut cu 7 procente, au determinat și reducerea inflației după ce regulatorul Ofgem și-a redus plafonul tarifar implicit.
Au crescut, în schimb, prețurile alimentelor și alcoolului, cu 1,8, respectiv 2,%, supermarketurile fiind printre singurele magazine care au rămas deschise pe toată perioada restricțiilor.
Este de așteptat ca Banca Angliei să ia mai multe acțiuni de stimulare a economiei.
În aprilie, un fost economist BoE a avertizat că Marea Britanie se va confrunta cu „două decenii de majorări fiscale și austeritate” pentru a se recupera după criza pandemiei.
Casele și apartamentele din Austria devin tot mai scumpe, prețurile vor crește și în 2019