in

Regatul Unit după un Brexit fără acord: Totul se va scumpi, taxele vor exploda

Parlamentul britanic este chemat să decidă azi, 29 martie, pentru a treia oară, dacă votează tratatul de ieșire din Uniunea Europeană negociat între Londra și Bruxelles.

În funcție de ce se va întâmpla azi în Camera Comunelor, Marea Britanie riscă să iasă fără un acord pe 12 aprilie sau să iasă cu acord la 22 mai.

Consecințele pentru lipsa unui acord vor fi catastrofale, spun unii experți:

Una dintre primele consecințe vizibile pentru consumatorii britanici și cei europeni va fi taxe de roaming​, facilitate de a folosi rețeaua unui operator de telefonie mobilă în străinătate.

Serviciul, care acum este gratuit în interiorul UE, ar genera costuri pentru cei care trec Canalul Mânecii, sau frontiera irlandeză.

Același lucru e valabil și pentru cardurile bancare, care vor avea taxe suplimentare, iar procedurile vor fi mai lente. De asemenea, clienții băncilor de investiții cu sediul în Regatul Unit nu vor mai putea apela la serviciile lor financiare din UE. Numeroase instituții și-au înființat filiale pe continent pentru a evita perturbările.

Mii de firme care importă sau exportă în Regatul Unit vor trebui să completeze noi declarații vamale și vor putea plăti noi taxe.

Aproximativ 2/3 din companiile britanice au efectuat demersuri pentru o ieșire fără acord, iar 80% se declară gata pentru un Brexit „fără acord și fără tranzacție”, față de 50% în ianuarie, potrivit unui raport publicat de Banca Angliei pe 21 martie.

Regatul Unit a anunțat punerea în acțiune a unui sistem de trasee geografice protejate pentru produsele alimentare precum whisky-ul scoțian sau brânza Stilton, până acum recunoscute pe etichetele europene. Guvernul a sfătuit producătorii să ceară obținerea unui statut de protecție în UE.

Regatul Unit care dispune timp de trei luni stocuri de medicamente, a mărit stocurile pentru a beneficia de 6 săptămâni suplimentare de rezerve.

UK va părăsi Agenția europeană a medicamentului, dar va continua să recunoască temporar testele și certificatele europene, pentru a evita o procedură dublă și o ruptură a lanțului de aprovizionare.

Londra nu va putea cu toate acestea să apeleze la băncile europene de spermă: stabilimentele britanice vor trebui să dezvolte noi acorduri și vor putea să facă apel la importuri venite din alte părți.

Britanicii în vacanță în UE vor trebui să obțină un permis de conducere internațional căci cele britanice nu vor mai fi valabile. Cât privește transportul animalelor domestice, acesta va fi încadrat unor reguli sanitare foarte stricte.

În cazul lipsei unui acord, companiile aeriene britanice și europene vor pierde automat dreptul de a efectua zboruri între UE și Regatul Unit.

În fața riscului de haos în aeroporturi, autoritățile britanice și europene vor trebui să facă înțelegeri reciproce pentru a permite menținerea legăturilor aeriene. Un aranjament similar va face și serviciul de tren Eurostar, dar și alți operatori feroviari, ca și transportatorii rutieri.

Cetățenii britanici care călătoresc în Uniunea europeană vor fi supuși unor controale înăsprite, iar sejurul lor va fi limitat la 90 de zile.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O grupare infracțională românească acționa în Ialomița și în Londra. Proxenetism și spălarea banilor

Mesaj sfâșietor al iubitei românului înjunghiat la Londra în noaptea de Anul Nou