in

România nu recunoaște certificatele COVID eliberate în Marea Britanie: „Avem probleme cu românii care au certificate din UK”

România nu recunoaște certificatele COVID eliberate în Marea Britanie: „Avem probleme cu românii care au certificate din UK”

Cu toate că certificatele COVID eliberate în Marea Britanie au fost recunoscute de UE, potrivit unei decizii a Comisiei Europene din 28 octombrie, România are încă probleme cu implementarea deciziei.

Mai mult, potrivit Click, documentul eliberat în Marea Britanie nu poate fi verificat în România, motiv pentru care românii care se întorc din această țară nu se pot folosi de el pentru a circula fără restricții.

Certificatul verde este cerut în România atât în mall-uri, cât și la cinematografe, teatre, săli de sport sau instituții publice.

Documentul eliberat de țara de ședere este recunoscut în România doar dacă se intră din state UE ori de pe lista statelor terțe aprobată de Comisa Europeană.

Certificatele COVID din UK, recunoscute în toate țările UE

„Avem probleme cu românii care au certificate de Marea Britania. Nu se pot valida și nu le-am dat voie să intre în mall. Fac scandal, dar nu-i putem primi. Nici nu știm de ce nu apar în platformă”, a povestit paznicul unui complex comercial din Ploiești.

În prezent, scrie Cilck, sunt recunoscute doar certificatele Covid din țările membre UE și din cele aflate în afara blocului comunitar, dar care fost aprobate de Comisia Europeană.

Certificatele COVID recunoscute în România

Deocamdată, 16 țări (și teritorii) din afara UE au aderat la sistemul de certificate digitale ale UE.

Este vorba despre:

Albania;

Andorra;

Elveția;

Insulele Feroe;

Israel;

Islanda;

Liechtenstein;

Maroc;

Monaco;

Macedonia de Nord;

Norvegia;

Panama;

San Marino;

Turcia;

Ucraina;

Vatican.

Certificatele eliberate în aceste 16 țări (și teritorii) sunt acceptate în UE în aceleași condiții ca și certificatul digital al UE privind Covid.

În mod similar, certificatul digital al UE este acceptat de aceste 16 țări.

Regulamentul referitor la certificatul digital UE se aplică timp de 12 luni, începând cu 1 iulie 2021. Comisia va prezenta un raport Parlamentului European și Consiliului cu trei luni înainte de data încetării aplicării regulamentului.

Alături de acest raport, Comisia ar putea propune, dacă este cazul, prelungirea lui, în funcție de evoluția situației epidemiologice în contextul pandemiei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Bătaie de joc. Pasagerii cursei de Londra-Iași, înghesuiți ca oile pentru a completa hârtiile DSP

Bătaie de joc. Pasagerii cursei de Londra-Iași, înghesuiți ca oile pentru a completa hârtiile DSP

Boris Johnson, gest incalificabil la summitul pentru climă de la Glasgow. „S-a făcut de râs. Nu e la prima abatere”