in

Românii din străinătate au trimis DE TREI ORI mai mulți bani în țară decât investițiile străine

Românii care lucrează în afara granițelor au trimis mai mulți bani în țară decât estima Banca Mondială. Sumele sunt de trei ori mai mari decât investițiile străine

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, în ciuda pandemiei, nivelul remitențelor, respectiv banii trimiși de emigranți în țara de origine, a înregistrat un declin mai puțin substanțial decât estima.

Asfel, dacă scăderea era estimată la 20%, datele colectate au indicat o micșorare de doar 1,6% a remitențelor la nivel global spre țările cu venit scăzut și mediu, respectiv 540 de miliarde de dolari în 2020.

În ceea ce privește România, remitențele trimise în țară de emigranți stabiliți în străinătate au fost de 7,44 miliarde de dolari, date estimative, respectiv 3% din PIB, în scădere față de 8,14 miliarde de dolari, în 2019, arată datele Băncii Mondiale, citate de Gândul.

„Banca Mondială estimează o reducere semnificativă a remitențelor pe parcursul anului 2020 (cu circa 20%), pe fondul efectelor pandemiei COVID-19 care au condus la diminuarea nivelului salarial și al nivelului de angajare în cazul muncitorilor sezonieri.

În cazul României, acestea reprezintă o sursă importantă din veniturile disponibile ale populației, respectiv în PIB (5%, respectiv 3% în anul 2019).

Este de așteptat ca revenirea în țară a unui număr ridicat de emigranți, cu consecințe asupra fluxului de remitențe, să genereze efecte negative inclusiv la nivelul soldului balanței de plăți”, arăta și Banca Națională a României, în Raportul asupra stabilității financiare, din iunie 2020.

Cel mai mare „investitor” este în criză. Românii din străinătate trimit mai puțini bani în țară

Astfel, în ciuda previziunilor Băncii Mondiale din prima parte a anului trecut, de la începutul pandemiei de COVID-19, scăderea este de doar 8,6% față de anul anterior, respectiv aproximativ 700 de milioane de dolari, conform datelor din raportul publicat în luna mai.

Suma estimată pentru anul trecut, de 7,44 miliarde de dolari, respectiv aproximativ 6,22 miliarde de euro, este de peste 3 ori mai mare decât nivelul investițiior străine directe în România de anul trecut.

Investiţiile directe străine în România au însumat 1,9 miliarde de euro milioane euro în anul pandemic 2020, în scădere cu 60,4% comparativ cu 4,849 , miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2019, conform datele estimative ale Băncii Naționale a României privind Balanţa de plăţi şi datoria externă în decembrie 2020. Acestea încep să își revină, ajungând, în primele patru luni ale anului curent, la 2,3 miliarde de euro.

Nivelul remitențelor a rămas destul de ridicat, în contextul în care, potrivit declarațiilor premierului și ale ministrului Muncii, de anul trecut, în contextul pandemiei de COVID-19, s-au întors în țară între 1 milion și aproximativ 1,3 milioane de români.

Banca Mondială estima, într-un raport din 2018, că între 3 și 5 milioane de români trăiesc și muncesc în afara granițelor. Ultimele date ale datele Organizației Națiunilor Unite arată că stocul migranților internaționali  in România era estimat, la jumătatea anului trecut, 3,98 milioane de persoane, în creștere față de 2019.

Creștere pentru 2021

Pentru anul în curs, la nivel global, Banca Mondială estimează o creștere a remitențelor cu 2,6% în 2021 și 2,2% în anul 2022, pe fondul revenirii economice prognozate.

Relaxarea restricțiilor în majoritatea statelor europene îi determină pe români să plece din nou la muncă în străinătate.

Potrivit BNR, în primele trei luni ale acestui an ai noștri au trimis în țară mai mulți bani decât în aceeași perioadă a anului trecut: aproape 800 de milioane de euro. Interesant este că cei mai mulți expeditori lucrează tot în Marea Britanie, în ciuda Brexitului.

Peste 220 de milioane de euro au intrat în România din Marea Britanie doar în primele trei luni ale anului. Suma este cu aproape 50% mai mare față de cea trimisă în 2020.

Liviu Manole, român plecat în Anglia la muncă, a declarat pentru ProTV: „Am venit aici din cauza nevoilor şi toţi trmitem acasă bani din diferite motive, să ajutăm familia, să încercăm să avem un trai decent. Nimeni nu a plecat”.

Şi Italia rămâne o sursă constantă de venit pentru bugetul ţării, iar în prima parte a anului au venit din Peninsulă peste 140 de milioane de euro. De curând, Italia a deschis mai multe sectoare de activitate şi are nevoie de oameni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Liber la nunți în Anglia. Număr nelimitat de invitați, dansul este interzis

Ministrul Sănătății din Marea Britanie confirmă: „Lucrăm pentru eliminarea carantinei în cazul celor vaccinați”