Scoțienii sunt hotărâți să voteze din nou pentru a își câștiga independența de Marea Britanie.
„Înainte de finalul acestei legislaturi, vom publica un proiect de lege care va defini condițiile și calendarul unui referendum privind independența, precum și întrebarea care va fi pusă poporului la acest referendum. Cu prilejul alegerilor legislative scoțiene de anul viitor, vom pleda ca Scoția să devină o țară independentă”, a declarat premierul scoțian Nicola Sturgeon, lider al Partidului Național Scoțian.
La referendumul precedent, din 2014, 55% dintre scoțieni s-au pronunțat în favoarea rămânerii în Regatul Unit. Sturgeon consideră însă că votul britanicilor pentru Brexit a schimbat datele problemei, după ce, în 2016, scoțienii au votat în număr mare împotriva ieșirii din Uniunea Europeană. Criticile la adresa guvernului de la Londra s-au intensificat și în contextul pandemiei.
Scoția pregătește noul referendum pentru independență: 51% dintre scoțieni vor să spună adio Londrei
Provocările prezentate de epidemie au fost agravate „complet inutil” de încăpățânarea Londrei de a refuza prelungirea negocierilor comerciale post-Brexit cu UE, provocând un „prejudiciu evitabil” firmelor scoțiene, a afirmat Nicola Sturgeon, a cărei popularitate a crescut considerabil de la începutul pandemiei, notează Agerpres.
Potrivit analiștilor, SNP ar putea obține o largă majoritate la alegerile legislative regionale din 2021, însă, în cazul votului privind independența țării, bilanțul economic al premierului ar putea reprezenta un obstacol. Potrivit unor date recente, Scoția a înregistrat o creștere de 2,2 miliarde de euro a deficitului, după ce cheltuielile au depășit cu 17 miliarde de euro planul estimat.