in

Scoția pregătește noul referendum pentru independență: 51% dintre scoțieni vor să spună adio Londrei

Scoția a început pregătirile pentru organizarea unui referendum privind independență față de Marea Britanie, a afirmat premierul scoțian, Nicola Sturgeon.

„Trebuie să ajungem la un acord asupra procedurilor dintre noi și Guvernul britanic pentru un referendum, în conformitate cu mandatul clar oferit de locuitorii Scoției”, a declarat Nicola Sturgeon în cursul unei conferințe de presă organizate la Bruxelles, în prima vizită de când Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană.

„În Scoția, aplicăm măsurile necesare pentru a ne asigura că poate fi organizat un referendum legal și legitim, astfel încât rezultatul să poată fi acceptat și agreat atât la nivel intern, cât și pe plan internațional”, a subliniat premierul scoțian.

Majoritatea alegătorilor din Scoția ar vrea independența față de Marea Britanie, în contextul retragerii țării din Uniunea Europeană, arată un sondaj efectuat în ianuarie de Institutul YouGov.

Potrivit sondajului, 51% dintre scoțieni sunt favorabili independenței, iar 49% vor rămânerea în cadrul Marii Britanii. Este prima dată începând din anul 2015 când majoritatea alegătorilor preferă independența.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis recent prim-ministrului scoțian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independența Scoției, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinței scoțienilor.


Premierul scoțian Nicola Sturgeon, liderul SNP, insistă ca Scoția să organizeze un nou referendum privind independența faţă de Marea Britanie, iar rezultatul scrutinului parlamentar britanic arată că scoțienii împărtășesc această dorință. Scoția a organizat în anul 2014 un referendum privind independența față de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoțieni s-au pronunțat atunci împotriva independenței. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenței.

Scoţia anunță Referendum pentru ruperea de Marea Britanie. 51% dintre scoțieni vor independență

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Ministerul de Externe cere Poliției britanice să ia măsuri în legătură cu scrisorile xenofobe din Londra

UE amenință Marea Britanie: “Să nu-și facă vreo iluzie”