De ce mașinile electrice sunt mai periculoase pentru pietoni. Conform unei analize a accidentelor rutiere din Marea Britanie, este mai probabil ca mașinile hibride și electrice să lovească pietonii decât vehiculele pe benzină sau diesel, în special în orașe.
Datele provenite din 32 de miliarde de kilometri parcurși de mașini alimentate cu baterii și 3 miliarde de kilometri parcurși de mașini pe benzină și motorină au arătat că, kilometru cu kilometru, este de două ori mai probabil ca mașinile electrice și hibride să lovească pietonii decât mașinile alimentate cu combustibili fosili și de trei ori mai probabil să facă acest lucru în zonele urbane.
>>> Cine este românul care îi spală mașinile Regelui Charles. „Am fost contactat de Casa Regală”
De ce mașinile electrice sunt mai periculoase pentru pietoni
Cercetătorii bănuiesc că de vină sunt mai mulți factori. Șoferii mașinilor electrice tind să fie mai tineri și mai puțin experimentați, iar vehiculele sunt mult mai silențioase decât mașinile cu motoare cu combustie, ceea ce le face mai greu de auzit, în special în orașe, scrie The Guardian.
“Mașinile electrice reprezintă un pericol pentru pietoni, deoarece este mai puțin probabil să fie auzite decât mașinile pe benzină sau diesel”, a declarat Phil Edwards, primul autor al studiului și profesor de epidemiologie și statistică la London School of Hygiene & Tropical Medicine. “Guvernul trebuie să atenueze aceste riscuri dacă are de gând să elimine treptat vânzarea de mașini pe benzină și diesel”.
“Dacă treceți la o mașină electrică, nu uitați că este un nou tip de vehicul”, a adăugat Edwards. “Sunt mult mai silențioase decât mașinile de modă veche, iar pietonii au învățat să navigheze pe drumuri ascultând traficul. Șoferii acestor vehicule trebuie să fie foarte precauți.”
Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces în rândul copiilor și al adulților tineri din Marea Britanie, pietonii reprezentând un sfert din totalul deceselor pe șosele.
>>> Marea Britanie, prima țară europeană cu tehnologie pentru mașini ce se conduc singure, iată cum funcționează
Risc cu 20% mai mare pentru pietoni decât mașinile pe benzină și diesel
În 2017, un raport al Departamentului de Transport al SUA a constatat că mașinile electrice și hibride prezintă un risc cu 20% mai mare pentru pietoni decât mașinile pe benzină și diesel și un risc cu 50% mai mare în timpul deplasărilor cu viteză redusă, cum ar fi virajul, mersul înapoi, pornirea în trafic și oprirea.
Edwards și colegii săi au studiat datele privind călătoriile și accidentele rutiere din Marea Britanie din 2013 până în 2017. Din cauza unei probleme de arhivare, datele începând cu 2018 nu sunt disponibile. Analiza lor a inclus 916.713 victime, dintre care 120.197 erau pietoni. Mai mult de 96.000 fuseseră loviți de o mașină sau de un taxi.
Cele mai multe vehicule de pe șosele sunt pe benzină sau diesel, iar acestea au fost implicate în trei sferturi dintre coliziunile cu pietoni. Însă, pentru aceeași distanță parcursă, mașinile cu baterii au fost mai periculoase. Rata medie anuală a victimelor pietonilor la 100 de metri parcurși a fost de 5,16 pentru mașinile electrice și hibride, comparativ cu 2,4 pentru mașinile pe benzină și diesel, potrivit studiului publicat în Journal of Epidemiology and Community Health.
Obligativitatea alertei acustice
În mediul rural, mașinile cu baterii nu erau mai periculoase decât cele pe benzină sau diesel, dar în orașe și municipii, acestea aveau de trei ori mai multe șanse de a intra în coliziune cu pietonii, au constatat cercetătorii.
Din iulie 2019, toate vehiculele hibride și electrice noi vândute în Europa trebuie să aibă un sistem de alertă acustică pentru vehicule care emite un sunet atunci când mașina se deplasează încet, dar există sute de mii de mașini electrice pe șosele fără aceste dispozitive. “Dacă guvernul s-ar asigura că aceste sisteme sunt instalate la toate vehiculele electrice și le-ar moderniza la mașinile electrice mai vechi, ar fi un bun început”, a declarat Edwards, adăugând că și Codul Crucii Verzi “probabil că trebuie actualizat”.