in

De ce se confruntă supermarketurile din Marea Britanie cu penuria de alimente proaspete? Trei mari retaileri impun limite

De ce se confruntă supermarketurile din Marea Britanie cu penuria de alimente proaspete? Trei mari retaileri impun limite pentru cumpărători la unele linii de produse. Ce se ascunde în spatele raționalizării?, încearcă să explice The Guardian.

Trei dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie au introdus limite pentru cumpărători pe mai multe linii de produse proaspete, inclusiv roșii, castraveți și ardei, în timp ce încearcă să prevină apariția golurilor pe rafturi.

Citește și: Revolut sfidează băncile tradiționale și își lansează propriul card de credit: „Fără comisioane”

De ce se confruntă supermarketurile din Marea Britanie cu penuria de alimente proaspete?

Morrisons a anunțat limite de două bucăți la pachetele de roșii, castraveți, salată verde și ardei, în timp ce Asda limitează cumpărătorii la trei bucăți pentru fiecare dintre cele opt linii de produse proaspete – inclusiv broccoli, conopidă, zmeură și salată verde.

Miercuri, Tesco și Aldi li s-au alăturat, fiecare limitând achizițiile de ardei, castraveți și roșii la trei pachete de persoană. Alte supermarketuri nu au introdus încă raționalizarea, dar comercianții cu amănuntul de produse alimentare au declarat că penuria ar putea dura câteva săptămâni.

Ce se află în spatele lipsurilor?

Anumite legume și fructe proaspete sunt greu de găsit în Marea Britanie ca urmare a unei combinații nefericite de vreme rea care a redus recolta în Europa și în nordul Africii, precum și a unor livrări mai mici de la producătorii britanici și olandezi, afectați de creșterea facturilor la energie pentru încălzirea serelor.

În această perioadă a anului, Marea Britanie se bazează pe Spania, Maroc, Tunisia și Egipt pentru cea mai mare parte a importurilor de salată. Cu toate acestea, aceste culturi au fost afectate de vremea neobișnuit de rece de luna trecută, inclusiv de înghețuri nocturne intense, în timp ce plantele de tomate au fost, de asemenea, afectate sau ucise de boli – în special de virusul rugosității brune a tomatelor.

Între timp, Marea Britanie și alte țări din nordul Europei – în special Olanda, care este un mare producător de legume – au redus numărul de culturi pe care le-au plantat în timpul iernii, după ce războiul din Ucraina a făcut ca facturile să crească vertiginos pentru energia necesară pentru iluminarea și încălzirea serelor și pentru costul îngrășămintelor folosite pe plante.

Confruntați cu costuri mai mari pentru culturile de seră, unii comercianți cu amănuntul au ales să se bazeze mai mult în acest an pe aprovizionarea din Spania și Africa de Nord, ceea ce i-a făcut mai vulnerabili la penuria provocată de condițiile meteorologice.

Situația este mai gravă în Regatul Unit decât în restul Europei?

Se pare că da. În Franța și Germania nu există rapoarte de penurie, iar cumpărătorii europeni au distribuit pe rețelele de socializare fotografii cu rafturile pline ale supermarketurilor, în contrast puternic cu supermarketurile britanice.

Una dintre probleme este producția redusă din fermele britanice. Președinta Uniunii Naționale a Fermierilor (NFU), Minette Batters, a declarat marți, la conferința anuală a uniunii, că “producția internă de salată, inclusiv castraveți și roșii, a scăzut la cel mai scăzut nivel de la începutul înregistrărilor, în 1985”.

În Marea Britanie, valul de frig și înghețul de dinaintea Crăciunului au afectat, de asemenea, culturile de câmp, inclusiv conopida, varza și morcovii.

Ce alte produse alimentare ar putea fi deficitare?

Culturile de salată, inclusiv castraveții, roșiile și salata verde, sunt cele mai afectate în prezent. De asemenea, au fost afectate livrările de vinete și lămâi, precum și culturile de câmp din Spania, inclusiv broccoli și salată verde. În Marea Britanie, înghețul a afectat producția de brasicacee, în special varza și conopida.

Cu toate acestea, ouăle sunt, de asemenea, afectate de penurie, după ce producătorii au fost afectați de creșterea costurilor și de cea mai gravă epidemie de gripă aviară din Marea Britanie. Aceasta impune ca toate păsările din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, dar nu și din Scoția, să fie ținute în interior, ceea ce a dus la creșterea costurilor de încălzire și de iluminat, deja foarte mari, pentru producătorii de ouă.

NFU calculează că producția de ouă din Regatul Unit a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani, în timp ce ambalatorii de ouă din Regatul Unit au ambalat cu aproape 1 miliard de ouă mai puțin în 2022 decât în 2019.

Sainsbury’s importă ouă din Italia de la sfârșitul anului trecut, ca urmare a lipsei de aprovizionare din Marea Britanie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 2.3]
Româncă angajată cu nume britanic

O româncă din Anglia a fost chemată la interviuri de angajare doar după ce a folosit un nume „englez” fals în CV

Clientă Lidl blocată să cumpere 100 de castraveți

Clientei Lidl i s-a interzis să cumpere 100 de castraveți, în toiul crizei de alimente proaspete