Liderii Uniunii Europene au căzut de acord, ieri, 24 iunie, la Bruxelles, să intensifice coordonarea restricțiilor de călătorie, după ce cancelarul german Angela Merkel a avertizat la summitul de la Bruxelles că UE se află „pe gheață subțire” în lupta cu varianta Delta a Covid-19.
Acordul a venit în timp ce guvernul britanic a adăugat Malta, Madeira, Mallorca și Ibiza pe „lista sa verde” de zone ce pot fi vizitate fără a fi nevoie de carantină la întoarcere.
Ministrul Transporturilor din Marea Britanie, Grant Shapps, a declarat că speră ca britanicii care au făcut ambele vaccinuri să evite carantina și să reducă testele la sosirea din țările de pe lista galbenă – care include cea mai mare parte a Europei, scrie The Independent.
Dar Shapps a declarat că nu va fi luată nicio decizie până luna viitoare, iar schimbarea va fi pusă în aplicare „mai târziu în vară”, ceea ce arată că relaxarea va veni mai târziu decât eliminarea preconizată a restricțiilor din 19 iulie.
În momentul în care UE analizează impunerea unei carantine de două săptămâni pentru călătorii din Marea Britanie, Franța și Portugalia au indicat că sunt gata să ia în considerare restricțiile, declarându-și sprijinul pentru apelul Angelei Merkel pentru o coordonare mai strânsă.
Președintele Emmanuel Macron a declarat că este necesar ca toată Europa să fie „vigilentă” împotriva mutației Delta, care reprezintă majoritatea cazurilor din Marea Britanie, dar care până acum are doar o prezență relativ limitată pe continent.
Noile reguli la nivelul UE, introduse săptămâna viitoare, vor permite persoanelor vaccinate să circule liber în spațiul Schengen, care acoperă cea mai mare parte a Europei continentale.
Dar țările UE sunt capabile să își stabilească propriile reguli mai dure și mai multe, iar ca urmare Germania, Italia și Polonia introduc o carantină de 14 zile pentru britanici.
La summit, cei 27 de lideri ai UE s-au angajat să fie „vigilenți și coordonați în ceea ce privește evoluțiile, în special apariția și răspândirea variantelor”.
Premierul portughez Antonio Costa și-a apărat decizia de a-și deschide țara pentru britanici în urmă cu o lună, dar a declarat că este gata să se alinieze unei decizii luate pentru întreg blocul de cele 27 de națiuni.
Angela Merkel a avut „dreptate deplină” în legătură cu necesitatea „coordonării în ceea ce privește frontierele noastre externe, deoarece avem libertate de mișcare în Uniunea Europeană”, a spus el.