in

Theresa May: Cetățenii europeni care vor veni în UK în perioada de tranziție nu vor avea drepturi



Nu există niciun acord pentru cetățenii europeni care vin în Marea Britanie în timpul tranziției post-Brexit, a declarat premierul britanic Theresa May.

Răspunsul său vine după ce UE a anunțat că dorește ca pe perioada tranziției de doi ani după declanșarea Brexit, drepturile cetățenilor europeni care vin in Regatul Unit să rămână neschimbate.

Se pare că cerințele UE au dus la declanșarea unui nou război între cele două părții. Potrivit The Guardian, UE anunțase în urmă cu o zi că pe perioada de tranziție cerută de Londra, până la finele lui 2020, libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii europeni vor rămâne neschimbate în Marea Britanie.

Astfel, potrivit guvernului britanic, după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, adică la finalul lui martie 2019, cei care sosesc din UE ar avea nevoie de autorizații de muncă, înregistrare la sosire și vor avea restricții la ajutoarele sociale. Acestea nu s-ar aplica cetățenilor europeni care sunt deja în Marea Britanie la momentul Brexit.

Theresa May le-a spus jurnaliștilor care o însoțeau într-o vizită în China că detaliile cu privire la perioada de tranziție erau „o chestiune de negociere”. Însă, a mai spus premierul britanic, „este clar că va fi o diferență între cei care au venit înainte de Brexit și cei care vor veni după aceea”.

May a mai declarat că se opune ideii ca în Marea Britanie să nu se schimbe nimic imediat după ieșirea din UE, ceea ce este în contradicție cu cele declarate de ministrul de Finanțe Philip Hammond potrivit cărora vor fi „schimbări foarte modeste” după Brexit.

„Ceea ce facem acum este ceea ce britanicii au cerut guvernului să facă și anume să ajungă la Brexit”, a declarat May. „În acest sens, ei nu au votat ca nimic să nu se schimbe atunci când ieșim din UE”, a continuat ea.

De cealaltă parte, oficialii de la Bruxelles resping orice încercare de a încălcare a „celor patru liberatăți”, inclusiv a liberei circulații a persoanelor în perioada de tranziție, arată The Guardian.

UE consideră că cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie în cei doi ani de după Brexit trebuie să aibă aceleași drepturi cu cele ale cetățenilor europeni care au ajuns înainte de declanșarea Brexit.

De altfel, Guy Verhofstadt, coordonatorul pentru Brexit al Parlamentului European, a declarat pentru The Guardian: „Drepturile cetățenilor în timpul tranziției nu sunt negociabile. Nu vom accepta faptul că există două seturi de drepturi pentru cetățenii UE. În ceea ce privește dreptul la muncă, acesta trebuie să însemne o continuare a acquis-ului existent, fără excepții “.

Comentariile premierului Theresa May au declanșat, de asemenea, dezbateri aprinse printre militantii și parlamentarii care au ridicat temerile legate de discriminare și incertitudine.

Nicolas Hatton, cofondatorul asociației the3million care reprezintă cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie, a susținut că țara rămâne efectiv în interiorul UE, până la sfârșitul perioadei de tranziție, pentru că a dorește să păstreze până atunci beneficiile aderării.

„Cred că ar fi un haos absolut dacă va exista o distincție între cei care sosesc până în martie 2019 și cei care ajung în perioada de tranziție din cauză că nu există nicio modalitate de a face o distincție între aceste grupuri, astfel încât ar putea duce la o discriminare pe scară largă a cetățenilor UE”, a spus el. Hatton a dat exemple precum accesul la locurile de muncă, capacitatea de cazare și de a avea un cont bancar funcțional.

Între timp, deputatul laburist și susținătorul campaniei Open Britain, Peter Kyle, a declarat că cetățenii UE au avut o „contribuție enormă” în Marea Britanie, inclusiv la serviciile publice și la NHS. El a argumentat că „ar trebui să fie bineveniți și evaluați, mai degrabă decât să se plece”.

„Pentru mii de afaceri britanice care depind de posibilitatea de a recruta personal din întreaga UE, cele mai recente comentarii ale prim-ministrului vor spori doar incertitudinea creată de Brexit”, a adăugat Kyle.

Poziția UE27 este ca, în timpul tranziției, Regatul Unit să accepte regulile pieței unice, uniunea vamală, inclusiv libera circulație și deciziile Curții Europene de Justiție, dar și noile legi ale UE care intră în vigoare. Însă, Marea Britanie nu ar mai avea miniștri, diplomați sau deputați europeni.

„Am spus în discursul de la Florența că ne-am așteptat să fie în jur de doi ani (perioada de tranziție – n.red.), pentru că pare a fi perioada potrivită de timp, practic. Dar, de asemenea, am fost foarte clară că nu vorbim despre ceva care va continua. Plecăm de la Uniunea Europeană”, a mai declarat Theresa May.

Secretarul britanic, David Davis, a declarat luni, luni, unui comisar eurpean că Marea Britanie se va opune ferm deciziei UE de a aplica toate legile și regulamentele sale în Regatul Unit până la sfârșitul anului 2020. „Va fi o dezbatere, sigur, despre problema dacă putem să ne opunem noilor legi în care nu vom avea nici un cuvânt de spus”, a spus el.

Theresa May, mulțumită de decizia UE: „Un pas important către Brexit. Suntem pe calea cea bună”

Polonezii au „botezat-o” pe Theresa May. „ Madame Brexit ” susține că ceea ce face este în interesul UE

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Efectele depopulării: România, într-o situaţie mai gravă decât Siria, care e în război

Wolverhampton: Român recidivist și-a înjunghiat cumnata. „Lasă-mă să o tai, e o curvă”