in

Theresa May îi răspnde unui europarlamentar român: „ Regatul Unit va rămâne o ţară deschisă şi tolerantă”



Premierul Marii Britanii, Theresa May, a răspuns oficial scrisorii deschise pe care europarlamentarul Claudia Ţapardel a transmis-o în luna februarie a acestui an, prin care a atras atenţia Guvernului britanic asupra protejării drepturilor cetăţenilor UE, şi mai ales ale cetăţenilor români, în Marea Britanie după Brexit.

*** Stimată Ana Claudia,

Vă mulţumesc pentru scrisoarea adresată în data de 2 februarie, cu privire la drepturile cetăţenilor europeni în Regatul Unit după ieşirea acestuia din Uniunea Europeană. Prin această scrisoare vă răspund în numele Prim Ministrului Theresa May şi regret întârzierea cu care acesta a venit.

Regatul Unit nu priveşte rezultatul referendumului ca pe o intenţie de izolare; Regatul Unit va rămâne o ţară deschisă şi tolerantă. Vă pot asigura că apreciem contribuţia cetăţenilor din Spaţiul Economic European care lucrează în sectorul sănătăţii şi al îngrijirii, şi vom continua să îi primim pe cei cu abilităţi, expertiză şi dorinţă de lucru, care aduc o valoare adăugată ţării. Pentru a răspunde punctual îngrijorărilor exprimate în scrisoarea deschisă cu privire la Serviciul Public de Sănătate (NHS), ultimele statistici ne arată că sunt peste 3.600 de cetăţeni europeni care lucrează în NHS din luna decembrie 2017, faţă de perioada precedentă rezultatului referendumului. Acest lucru înseamnă că în prezent numărul medicilor şi al angajaţilor în serviciile medicale de urgenţă, care lucrează în Serviciul Public de Sănătate şi provin din spaţiul european, este mai mare faţă de cel din iunie 2016.

Pentru Regatul Unit, o prioritate în cadrul negocierilor este redobândirea controlului asupra numărului de persoane care vin din Europa. De aceea, dorim să ajungem la un acord cu privire la un cadru de mobilitate a muncii care să permită profesioniştilor şi companiilor din Uniunea Europeană şi Regatul Unit să călătorească şi să ofere servicii.

Prim-Ministrul a recunoscut faptul că cetăţenii europeni vor dori să studieze şi să lucreze în Marea Britanie – precum şi cetăţenii britanici vor dori să studieze şi să lucreze în ţările din Uniunea Europeană, contribuind la creşterea economică şi la inovare. Ca parte a parteneriatului nostru viitor, companiile din Uniunea Europeană şi Regatului Unit trebuie să poată atrage şi să angajeze personalul de care are nevoie.

Prim-Ministrul a exprimat foarte clar în discursul său de la Mansion House din luna martie că suntem deschişi pentru discuţiile în ceea ce priveşte modul în care putem crea viitoarele legături.

De la bun început, Prim-Ministrul a exprimat în mod ferm că prioritatea sa în cadrul negocierilor o reprezintă protejarea drepturilor cetăţenilor europeni care au reşedinţă în Regatul Unit şi a cetăţenilor britanici care locuiesc pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Cetăţenii europeni care şi-au construit viaţa în Regatul Unit au adus o contribuţie semnificativă la economia, societatea şi fondul cultural al ţării noastre – după cum sunt convins că veţi fi de acord că acelaşi lucru se aplică şi cetăţenilor britanici care locuiesc pe teritoriul european – şi dorim ca familiile acestora să poată locui în continuare în spaţiul respectiv.

Acordul din decembrie 2017, şi prevăzut în textul Acordului de Retragere, va permite familiilor care şi-au construit viaţa în Uniunea Europeană şi în Marea Britanie să rămână împreună, oferindu-le mai multă siguranţă în ceea ce priveşte reşedinţa, drepturile de sănătate şi de pensie, precum şi alte beneficii. Pentru claritate, tuturor cetăţenilor europeni care au obţinut reşedinţă în Regatul Unit înainte de perioada de implementare, 31 decembrie 2020, li se vor aplica prevederile legale stipulate în Drepturile Cetăţenilor din Acordul de Retragere.

Conform acestui acord, Regatul Unit poate să impună cetăţenilor europeni să solicite drept de reşedinţă conform legilor Marii Britanii şi să obţină un document care să ateste dreptul lor de a locui în Marea Britanie.

Toţi cei care solicită dreptul de reşedinţă sub prevederile Acordului de Retragere vor putea să trimită solicitarea până în iunie 2021, al cărui cost nu îl va depăşi pe cel al unui paşaportul britanic. Toţi cetăţenii europeni care locuiesc în mod legal pe teritoriul Marii Britanii vor fi eligibili pentru dreptul de reşedinţă până la perioada de implementare. Cetăţenii europeni care vor dori să locuiască în Marea Britanie după perioada de implementare vor fi supuşi reglementărilor de imigraţie viitoare. Ministerul de Interne va emite propunerile iniţiale pentru viitoarele reglementări în timp util.

După cum a declarat Prim-Ministrul, plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu marchează un sfârşit, ci un nou început pentru Marea Britanie şi viitoarea noastră relaţie cu partenerii europeni. Avem convingerea că un parteneriat viitor între Marea Britanie şi Uniunea Europeană este în interesul ambelor părţi, prin urmare prevedem că aceste negocieri se vor solda cu succes.

După cum am exprimat deja foarte clar, dorim să ne asigurăm că Europa va rămâne puternică şi prosperă, capabilă să îşi protejeze valorile, să conducă şi să se apere în faţa ameninţărilor la adresa securităţii. Cel mai important aspect pentru noi la acest moment rămâne concentrarea asupra negocierilor cu privire la viitoarele legături cu Uniunea Europeană, care să reziste pentru anii ce vor urma.

Vă mulţumesc pentru timpul dedicat adresării scrisorii dumneavoastră.

Lord Callanan,

Ministrul de Stat pentru Brexit (Minister of State for Exiting the European Union)

Europarlamentarul Claudia Ţapardel consideră aceste veşti ca fiind deosebit de bune pentru toţi cetăţenii europeni, şi un rezultat firesc al unor negocieri foarte intense:
“În calitatea mea de membru în Comisia pentru Afaceri Constituţionale din Parlamentul European, încă de la anunţarea referendumului privind Brexit am militat pentru protejarea tuturor drepturilor cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie. Răspunsul oferit de Theresa May este o garanţie a faptului că acest prim pas al negocierilor se soldează cu succes”.

Europarlamentar PSD: „Instituţiile europene nu vor negocia drepturile fundamentale ale UE cu Marea Britanie”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

I-au rupt picioarele taximetristului pentru că au crezut că a furat o poșetă

Actrița română Anamaria Marinca va interpreta un nou personaj în cunoscutul serial britanic „Midsomer Murder”