Theresa May le-a spus liderilor UE reuniți joi, 22 iunie, la summitul de la Bruxelles, că dorește ca cetățenii europeni care au locuit cinci ani în Marea Britanie să aibă aceleași drepturi cu cetățenii britanici, scrie The Independent.
„Angajamentul pe care îl facem cetățenilor UE va fi consacrat de legislația britanică și va fi pus în aplicare prin intermediul instanțelor noastre”, a declarat la Bruxelles premierul Theresa May.
Ea le-a spus liderilor europeni că va oferi celor trei milioane de cetățeni UE un nou „statut stabil” care să le permită să rămână în Marea Britanie dacă au locuit cinci ani aici.
Cei care se califică ar avea drepturi cu privire la asistența medicală, educație și ajutoare sociale similare cu cele de care se bucură acum cetățenii UE din Regatul Unit, scrie The Independent.
May a refuzat însă să spună data exactă după care noilor sosiți nu li se mai garantează statutul, păstrând o incertitudine cu privire la rezidența tuturor europenilor din Regatul Unit.
Pe de altă parte, a anunțat May, cei care au sosit după declanșarea articolului 50 vor avea posibilitatea să rămână în Marea Britanie timp de cinci ani pentru a-și asigura statutul, a mai declarat premierul la cina de lucru de la sfârșitul summitului. Ea a adăugat că are în vedere o ofertă corectă și serioasă care oferă cât mai multă siguranță cetățenilor stabiliți în Marea Britanie.
Mai multe decât atât, celor care au sosit după data limită, dar înainte de ziua ieșirii din Uniunea Europeană, li se va acorda o perioadă de grație de până la doi ani pentru a-și regulariza statutul.
May a mai spus că va exista un proces administrativ care va sorta cazurile oamenilor folosindu-se de instrumente digitale pentru a-i înregistra cât mai simplu.
Oferta britanicilor se bazează numai pe reciprocitatea pe care Bruxellesul va trebui să o ofere cetățenilor Regatului Unit care locuiesc în țări din Uniunea Europeană.
De cealaltă parte, UE a cerut ca data limită să fie în ziua Brexit, iar statutul să fie garantat de Curtea Europeană de Justiție, ceea ce partea britanică a exclus din start.
Înainte de intervenția șefului Guvernului britanic, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a discutat cu președintele francez Emmanuel Macron sugerând că ușa Marii Britanii este încă deschisă, mai arată The Independent.
„Unii dintre prietenii mei britanici m-au întrebat dacă Brexit-ul ar putea fi inversat și dacă mi-aș putea imagina un scenariu în care Marea Britanie să rămână parte din UE. Le-am spus că, de fapt, Uniunea Europeană a fost construită pe vise care păreau imposibil de realizat. Deci, cine știe?”
De asemenea, ministrul german de finanțe, Wolfgang Schäuble, a declarat că Marea Britanie ar putea găsi “uși deschise” la Bruxelles dacă va decide să nu părăsească UE.
Însă cancelarul german Angela Merkel a avut un ton mai pragmatic: „Vreau să spun clar că pentru mine, proiectarea viitorului pe cei 27 de ani are prioritate față de negocierile cu Marea Britanie cu privire la retragere.”
„Desigur, vom purta rapid aceste negocieri și le vom purta intensiv. Vom face totul pentru a ne asigura că, așa cum s-a făcut cu succes până în prezent, cele 27 de state vor sta împreună.”
„Vrem ca această negociere să aibă loc într-un spirit bun. Știm că mai târziu vom dori să lucrăm cu Marea Britanie. Dar accentul trebuie pus pe viitorul celor 27, astfel încât să avem cele mai bune rezultate”.
https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/britanicii-ies-strada-pentru-cere-demisia-premierului-theresa-may/
Negocierile pentru Brexit, amânate un an din cauza poziției adoptate de Theresa May
Ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, Theresa May nu schimbă o virgulă în planurile pentru Brexit
Theresa May, acuzată că încearcă să se agațe disperată de putere