in

UE dă termen Londrei: „Retrageți proiectul de lege pentru modificarea acordului Brexit”

UE dă termen Londrei: „Retrageți proiectul de lege pentru modificarea acordului Brexit”

Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuție angajamentele luate în cadrul Brexit, care „aduce atingere gravă încrederii”.

Oficialii UE au precizat că nu se va ezita să se adreseze justiției.

Guvernul britanic a respins însă ultimatumul Uniunii Europene, a declarat ministrul de stat Michael Gove, după o întrunire cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

„Am transmis foarte clar că nu vom retrage această legislație, iar el a înțeles acest lucru”, le-a spus Gove jurnaliștilor.

Declarația Comisiei Europene a fost făcută publică după o reuniune convocată de urgență la Londra între ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, și vicepreședintele CE pentru relații interinstituționale, Maros Sefcovic, scrie Agerpres.

Regatul Unit acuză UE că face „dificile în mod inutil” negocierile privind relaţiile post-Brexit

Un proiect de lege publicat miercuri încalcă anumite articole din Protocolul vizând Irlanda de Nord, în opinia Europei.

UE nu acceptă argumentul că scopul proiectului de lege este de a proteja Acordul din Vinerea Mare. „De fapt, este de părere că are exact efectul contrar”, se arată în declarația Executivului comunitar.

Sefcovic a lansat un „apel către guvernul britanic să retragă aceste măsuri din proiectul de lege în cel mai scurt timp și, în orice caz, înainte de finalul lunii”, potrivit comunicatului executivului comunitar.

Sefcovic a adăugat că guvernul de la Londra a afectat grav încrederea între Uniunea Europeană și Regatul Unit.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziție post-Brexit – care se încheie la 31 decembrie 2020 – pentru a garanta absența frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, și pentru a evita reapariția tensiunilor în această regiune.
Ecologiștii cer ajutorul diasporei: „Haos la deschiderea școlilor, vă așteptăm cu soluții”

Zeci de arestări în România, Anglia și Scoția într-o anchetă privind traficul de persoane

Zeci de arestări în România, Anglia și Scoția într-o anchetă privind traficul de persoane