in

Un milion de persoane împotriva Brexit, în centrul Londrei: „Nu dați vina pe români și bulgari”


Un milion de persoane au protestat sâmbătă, 23 martie, pe străzile Londrei împotriva Brexit și au cerut un nou referendum.

Organizatorii au spus că a fost una dintre cele mai mari manifestații din istoria Marii Britanii.

Protestatarii au avut cu ei pancarte pe care scrie “Fericiți în UE”, “Toată UE are nevoie de dragoste”, “Iubim UE”, “Cerem votul poporului”, “Alegerea noastră, viitorul nostru” sau „Nu dați vina pe români și bulgari”.

Protestatarii au pornit de la Marble Arch, de lângă Hyde Park, în jurul prânzului și s-au îndreptat spre reședința premierului din 10 Downing Street, de unde au plecat spre Parlamentul de la Westminster, acolo unde s-au ținut discursurile de către liderii pro-UE

Grupul de campanie anti-Brexit Led By Donkeys a adus la protest un banner imens pe care scria „Dacă o democrație nu se poate răzgândi, aceea nu mai este o democrație”.

„Nu vorbiți pentru noi”, i-a transmis vicepreședintele Partidului Laburist, Tom Watson, premierului britanic Theresa May, în discursul susținut în fața Parlamentului și i-a cerut să privească la mulțimea adunată pe străzile Londrei.Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, a reiterat ideea că susține un nou referendum pe tema Brexit: „Premierul Marii Britanii și guvernul s-au dovedit incapabili să aplice rezultatul votului din 2016. Este nevoie de un nou referendum”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, s-a adresat mulțimii, afirmând că Brexitul este o mizerie totală. „Indiferent cum ați votat la referendum, sunt sigur că sunteți de acord cu mine: Brexitul este o mizerie totală. Poporul britanic nu a votat pentru un Brexit fără acord. Este timpul că noi să avem ultimul cuvânt”, a spus Khan.

Charles, un fost profesor, acum pensionar, în vârstă de 63 de ani, a declarat pentru CNN că UE nu este perfectă, dar a contribuit la menținerea păcii în ultimii 70 de ani.

„Oamenii știu acum ce înseamnă Brexit cu adevărat și au nevoie de o nouă șansă pentru a spune dacă își doresc această realitate. Dacă la un nou referendum vor spune din nou că îşi doresc ca Marea Britanie să iasă din UE, știind ce implică acest lucru, atunci aș respecta decizia”, a spus el.
Mai pot intra românii în Marea Britanie doar cu cartea de identitate după Brexit? Ambasadorul Dan Mihalache are răspunsul

Martor în dosarul Țăndărei: „Traficanții dădeau mită polițiștilor de frontieră pentru a trimite microbuze cu copii la cerșit în Anglia”