Primul-ministru Victor Ponta a participat pe 27 iulie la ceremonia de inaugurare a Casei Olimpice a României, alături de preşedintele COSR, Octavian Morariu, ambasadorul Ion Jinga şi delegaţia de sportivi şi antrenori ai României.
Victor Ponta a spus că nu vrea să vorbească de politică şi a promis o strategie pentru următorii 15- 20 de ani, prin care să se investească bani mai mulţi în sport.
La deschiderea Casei României au mai fost prezenţi Nadia Comăneci, Ion Ţiriac, canotoarea Elisabeta Lipă, atleta Violeta Beclea. Nadia a pronosticat că la gimnastică luăm patru medalii, dintre care una de aur, la bârnă.
Victor Ponta a declarat:”Am luat cu o oarecare ezitare, decizia de a fi prezent aici. Am văzut însă că 120 de delegaţii din întreaga lume au aici şi un reprezentant fie la nivel de preşedinte, fie de prim-ministru şi am considerat că delegaţia noastră merită să fie susţinută încă de la început de toţi cei care iubesc România şi care iubesc sportul. Sunt foarte onorat să fiu aici.
Cel mai mult îmi doresc, la finalul acestei olimpiade, să avem mult mai multe succese decât pot sau cred unii că putem să avem, să dovedim că şi în condiţii foarte, foarte vitrege, talentul şi munca şi, până la urmă, dăruirea cu care sportivii, antrenorii, conducătorii s-au dovedit în această perioadă şi au dovedit în această perioadă pot duce la rezultate excepţionale.
În acelaşi timp însă am venit şi cu dorinţa de a transmite încă o dată un mesaj foarte clar pentru sportul românesc, pentru cei care, repet, sunt nu doar sportivi, nu doar antrenori, cei care răspund de soarta sportului românesc. Știu foarte bine, nu voi intra acum în detalii, știu cât de mult ar fi trebuit ca statul român să sprijine Comitetul Olimpic Sportiv Român, sportivii noștri participanți.
Chiar dacă nu a reușit să o facă până acum, sunteți aici și sunt convins că veți reprezenta România mai bine decât pot să o facă orice alți politicieni sau oameni din alte domenii. Cred însă că după această Olimpiadă, printr-un efort al tuturor oamenilor din sport, trebuie, poate chiar la toamnă, să avem un nou pachet legislativ de sprijin și o nouă strategie a sportului românesc.
103 tricolori caută gloria la Olimpiadă
Trăim acum, ca rezultate, doar din ceea ce s-a făcut cu foarte mulți ani în urmă, și din talentul excepțional al unor sportivi sau din munca excepțională, dar nesprijinită instituțional, a sportivilor români. Știu că ne confruntăm aici cu țări care de foarte mulți ani au o strategie, investesc, sprijină și îi răsplătesc pe cei cu rezultate excepționale.
Îmi doresc foarte mult să facem o schimbare fundamentală din acest punct de vedere, am aflat săptămâna trecută că o mare sportivă care a câștigat o medalie de aur la Olimpiada de la Beijing încă nu și-a primit premiul pentru acea performanță. Vreau să cred nu doar că plătim datoriile trecute, dar vreau să cred că – așa, austeritate, cum este în România – Guvernul va avea de plătit foarte multe medalii și foarte multe premii, alături de Comitetul Olimpic, bineînţeles, dar mai mult decât atât, şi de respect, de sprijinul pe care trebuie să îl dăm.
Îmi doresc foarte mult să avem cu adevărat o strategie pentru următorii 10, 15, 20 de ani, care să readucă România între primele ţări în ceea ce priveşte rezultatele sportive atât la Olimpiadă, Campionate Mondiale, Campionate Europene.
Aş fi vrut, şi pe parcursul acestei Olimpiade, domnule preşedinte, o să vă transmit pe un fax aici, la Londra, hotărârea de guvern prin care, împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti, începem lucrările la acea atât de mult dorită sală polivalentă din Bucureşti şi, repet, îmi doresc ca după ce Olimpiada se încheie, dumneavoastră, conducerea Autorităţii Naţionale pentru Sport, şefii federaţiilor, sportivii, antrenorii să veniţi cu o propunere de strategie pentru sportul românesc pentru următorii 15-20 de ani şi sper să fim împreună la următoarele cinci olimpiade, pentru a vedea rezultatele a ceea ce vom sădi în această perioadă. În rest, mult succes tuturor sportivilor şi încă o dată sper să depăşească cele mai optimiste aşteptări.”