În Anglia s-a renunțat azi, 27 ianuarie, la toate restricțiile antiepidemice impuse pentru a combate COVID-19.
După ce a decis să pună capăt, în urmă cu o săptămână, recomandării privind munca la domiciliu pentru persoanele care pot să facă acest lucru, Anglia a renunțat și la alte restricții – printre cele mai ușoare din Europa – introduse în decembrie 2021, în urma creșterii uriașe a numărului de infectări provocate de varianta Omicron.
Restricțiile care nu vor mai fi aplicate de azi se referă la obligativitatea de purtare a măștii în interiorul spațiilor publice și prezentarea certificatul de vaccinare pentru evenimentele la care participă un public numeros.
„Atunci când COVID-19 devine o afecțiune endemică, trebuie să înlocuim obligațiile legale cu sfaturi și recomandări”, a declarat Boris Johnson în urmă cu o săptămână în Camera Comunelor.
Cu toate acestea, primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunțat că va menține măsura măștilor de protecție în capitala britanică.
Apariția în toamna anului trecut a variantei Omicron, mult mai contagioasă decât Delta, a determinat Guvernul lui Boris Johnson să declanșeze „Planul B”, în pofida opoziției unei părți din Partidul Conservator aflat la guvernare.
Toate restricțiile din Anglia vor fi ELIMINATE săptămâna viitoare. Nici măștile nu vor mai fi obligatorii
Acele măsuri au avut scopul de a consolida protejarea populației engleze grație unei campanii de vaccinare cu doze de rapel și să încerce să îi convingă pe reticenți să se vaccineze.
Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 64% din populația engleză de peste 12 ani a primit deja cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19.
Cu toate acestea, Marea Britanie, una dintre țările cele mai grav afectate de pandemie, cu aproape 155.000 de decese asociate COVID-19, continuă să raporteze circa 100.000 de cazuri noi în fiecare zi.
Potrivit unui studiu publicat de Imperial College, nivelul infectărilor rămâne ridicat mai ales la copii și la adolescenți. Dintre cei 3.500 de participanți la un studiu care au fost testați pozitiv între 5 și 20 ianuarie, două treimi contractaseră deja noul coronavirus în trecut.
Prim-ministrul Boris Johnson speră să anuleze în luna martie obligativitatea privind izolarea la domiciliu în cazul unui test pozitiv, „la fel cum nu există o obligație legală pentru oamenii care au gripă să se izoleze”.
…Ziua LIBERTĂȚII în Anglia: S-a renunțat la toate restricțiile legate de pandemie…