in

100.000 de români rezidenţi în UK



Aproximativ 100.000 de români trăiesc în Marea Britanie, conform unei situaţii oficiale întocmite de Ambasada României în Regatul Unit, pe baza documentelor emise de statul britanic. Marea majoritate a românilor rezidenţi locuiesc în Londra, Scoţia, }ara Galilor şi Irlanda de Nord. Emigraţia românească din Regat, după estimarea ambasadei, este formată după al doilea război mondial, parţial, dar cea mai mare parte a românilor a sosit în Marea Britanie după 2007. Noul nucleu de emigraţie este format din muncitori, cadre universitare, studenţi şi din angajaţi în City-ul londonez.

Comunitatea românească din Marea Britanie este alcatuită dintr-un segment al emigraţiei vechi (post-belice), de aproximativ 7.000 de persoane, şi un grup mult mai mare de emigraţie “nouă”, cetăţeni români sosiţi în Marea Britanie după anul 1990, şi în special începând cu anul 2007, odată cu eliminarea regimului de vize.

O caracteristică a emigraţiei româneşti este dată de numărul mare de specialişti în diverse domenii, în general activi în universităţi, în centre de cercetare sau în Centrul Financiar al Londrei. După 1 ianuarie 2007 emigraţia românească este constituită, în general, din persoane care şi-au exercitat dreptul de şedere pentru a lucra în Marea Britanie. Acestora li se adaugă un număr în creştere de studenţi care urmează cursurile universităţilor britanice. Un număr mare de studenţi români se află în centrele univesitare din Londra, Kent, Oxford, Coventry, Manchester şi Edinburgh.

Localizare

Comunitatea românească este estimată la aproximativ 100.000 de persoane. Mărimea comunităţii variază între câteva zeci de mii în zona Londrei, la câteva mii în Scoţia, }ara Galilor şi Irlanda de Nord. Cetăţenii români sunt răspândiţi pe întreg teritoriul al Regatului Unit, cu concentrări în regiunea capitalei şi de Sud-Est, dar şi în zonele urbane Belfast, Birmingham, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Liverpool şi Manchester.

Autorităţile britanice nu deţin o evidenţă exhaustivă a cetăţenilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene care şi-au exercitat dreptul de şedere pe teritoriul Marii Britanii, deoarece legislaţia britanică nu impune obligaţia înregistrării acestei categorii de rezidenţi. Singurele cifre oficiale cu privire la prezenţa cetăţenilor români pe teritoriul Marii Britanii pot fi extrase din rapoartele autorităţilor britanice care fac referire la autorizaţiile de muncă, certificatele de înregistrare şi Numerele de Asigurare care au fost emise cetăţenilor români începând cu 1 ianuarie 2007.

Potrivit datelor statistice ale Departamentului Muncii şi Pensiilor din Marea Britanie (Department for Work and Pensions), în intervalul ianuarie 2007 – decembrie 2010 cetăţenilor români le-au fost alocate 81.650 Numere de Asigurare (National Insurance Numbers), documente necesare celor care obţin venituri din desfăşurarea de activităţi dependente sau pe cont propriu, precum şi celor care solicită prestaţii sociale.

81.650 de NINo eliberate pentru români în 2007 – 2010

Emigraţie legală

În intervalul 2007 – 2010 Agenţia pentru Frontiere din Marea Britanie (UK Border Agency) a emis cetăţenilor români 6525 autorizaţii de muncă pentru posturile calificate (Accession Worker Cards), 655 autorizaţii de muncă pentru posturile necalificate din industria de procesare a alimentelor şi aproximativ 23.000 permise de muncă pentru lucrătorii sezonieri din agricultură. Acestora li se adaugă 67.695 certificate de înregistrare (Registration Certificates) care confirmă exercitarea dreptului de şedere în baza prevederilor Directivei 2004/38/CE, de regulă, în calitate de lucrător pe cont propriu (self-employed), membru de familie sau pentru a urma un program de studii/formare profesională.

Cifrele nu reflectă cu fidelitate numărul cetăţenilor români care au sosit în Marea Britanie după 1 ianuarie 2007, ci doar numărul documentelor emise în baza unor aplicaţii venite din partea cetăţenilor români, fiind posibil ca aceeaşi persoană să fi transmis solicitări succesive pentru documente diferite.

Este posibil, totodată, ca în virtutea libertăţii de circulaţie a persoanelor un procent din cei cărora le-au fost emise documente de rezidenţă şi/sau muncă să fi părăsit între timp Marea Britanie. Pe de altă parte, potrivit reglementărilor britanice, anumite categorii de rezidenţi au posibilitatea, însă nu şi obligaţia, să aplice pentru certificate de înregistrare emise de autorităţile britanice (ex: studenţi, lucrători pe cont propriu, lucrători care deţin accesul liber pe piaţa muncii, membri de familie). Oana Iuraşcu

Acte emise de UK Border Agency pentru români 2007 – 2010

 

-6525 de autorizaţii de serviciu calificat

-655 autorizaţii de muncă în industria alimentară

-23.000 de permise de muncă pentru munca sezonieră în agricultură

-67.695 de certificate pentru exercitarea dreptului de şedere

Sursa: Ambasada României la Londra

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Contractele prenupţiale

Expoziţie Adrian Ghenie, la Haunch of Venison