in

Adrian Chiriță, cartiromanesti.co.uk: „Cărțile sunt puntea de legătură între țară și comunitate”

„Cărţile sunt ca nişte corăbii încărcate călătorind pe vastul ocean al vremii”, spunea Sir Francis Bacon, marele filosof născut în inima Londrei. „Ca și cărțile, oamenii călătoresc pe vastul ocean al vremii, iar din timp în timp și din loc în loc, se întâlnesc. Eu veneam din «țara» lui Marin Sorescu, ea din locul care l-a dat lumii pe marele Eminescu, din Botoșani. Astfel ne-am întâlnit la Londra. Așa ne-am cunoscut. Doi îndrăgostiți de cărți care s-au îndrăgostit unul de celălalt”.

Astfel descrie Adrian scânteia ce avea să ducă la deschiderea primei librării virtuale pentru românii din Marea Britanie. ”Ne-am dat seama că românii din Marea Britanie se găsesc în fața unei bariere culturale. Nu pot găsi cărți românești. Nici în librării, nici în bibliotecile de aici. Astfel ne-a venit ideea acestui site. Să împărțim și cu alți oameni ceea ce avem noi mai drag, cărțile. Știm că nu vom fi singuri, că ni se vor alătura și alții, iar cultura românească va prinde rădăcini și aici, departe de casă”, a continuat el.



Adrian Chiriță (foto) este proprietarul și administratorul primei librării virtuale destinate publicului vorbitor de limbă română din Marea Britanie: cartiromanesti.co.uk. „Pentru noi, la atâtea mii de kilometri depărtare de țara natală, este mai mult decat o simplă librărie, este o punte de legătură între noi si ceea ce am lăsat în urma noastră, «acasă»: copilărie, familie, cultură,” descrie el nevoia de a citi în limba pe care ai avut-o pentru prima oară pe buze.

 

Drumul de la idee la proiect nu a fost lipsit de greutăți. Adrian ne-a povestit cum s-a lovit de sistemul din România de a aborda lucrurile, începând de la primirea unui răspuns la niște simple emailuri și până la modificarea unor contracte. „Ei au contracte după legea românească, iar acestea trebuie schimbate”, ne-a explicat proprietarul cartiromanesti.co.uk. „Am obsevat că există o respingere față de firmele care nu au nume românești, care nu sunt din România. Există și o oarecare neliniște în ceea ce privește relațiile cu o firmă străină. Nu știu cum să facă un contract cu o firmă străină. Cheamă juriști, contabili, iar la fiecare întrebare sunt pregătiți să spună NU.”

În cele din urmă, a reușit să îi facă să înțeleagă ce dorește să facă și cum se va derula această colaborare. „Au fost mirați sau impresionați de inițiativă, majoritatea. Toți cei cu care am discutat au spus că nu au auzit de o asemenea inițiativă în Europa. În cele din urmă, am semnat contractele cu modificările aferente. S-au pus la punct aspectele colaborării, cum ar fi transportul, plata etc. Senzația mea este că nu vor să își deschidă porțile către piețele externe, vor să rămână doar în România”, spune Adrian Chiriță.

Prima librărie online cu cărți românești pentru comunitatea din Marea Britanie

„Doar se plâng, dar nu fac nimic pentru a-și optimiza vânzările, pentru a se deschide spre alte piețe.” În ceea ce privește editurile, au fost alese în funcție de notorietatea lor. Acum, cartiromanesti.co.uk are contracte ferme cu edituri de top din România, iar oferta este diversă și îmbietoare. Pe site găsiți literatură universală și clasici români, cărți de bucate și dicționare, literatură pentru copii, cărți pentru mămici, dezoltare personală, mistere și biografii, cărți de dragoste etc. Totul în limba română, totul la prețurile cele mai mici.

Adrian Chiriță ne-a mai spus că a constatat că există o cerere în comunitatea românească pentru cărți în limba română, conform unui sondaj la care a avut acces.

„Probabil că sunt destule magazine cu salam victoria și cârnați românești, ar trebui dezvoltate afaceri și în alte sectoare. Comunitatea trebuie să se dezvolte în mai multe domenii”, crede el. „Atunci când am văzut că există o astfel de cerere, noi am venit cu oferta, pentru că aceasta nu era semnificativă. Adică se mai găsesc cărți în limba română pe diferite site-uri, dar nu în număr mare, unele nu sunt noi. E nevoie de foarte mult timp ca să găsești o carte. Sunt câteva cărți la o bibliotecă, este un raft cu cărți românești și un site cu cărți românești în limba engleză. Au în jur de 70 de titluri. Noi am început cu 162.”

Însă, site-ul cartiromanesti.co.uk va trebui să facă față concurenței din România, a altor pagini deja existente pe piața din țară și care pot distribui cărți oriunde în Europa. „Am făcut o probă”, ne-a explicat Adrian Chiriță.  „Am cumpărat o carte de 29 de lei de pe un site din România și mă costa 102 lei ca să o pot aduce aici în 15-18 zile. La noi, termenul de livrare este 2-3 zile lucrătoare prin Royal Mail sau Parcelforce, iar prețul de livrare variază între 2,49 lire și 4,98 lire, în funcție de numărul de cărți cumpărate, iar dacă valoarea comenzii este de 80 de lire sau mai mult, atunci transportul este gratuit.”

„Prețurile sunt între 2,50 de lire sterline pentru o carte de copii și până la 28 de lire sterline pentru un pachet cadou care conține 12 volume,” ne-a spus proprietarul librăriei virtuale despre avantajele de a comanda de pe cartiromanesti.co.uk. În viitor, el dorește să extindă aria produselor și către e-books, muzică, jocuri și jucării. Adrian mai este de părere că oamenii vor continua să cumpere cărți tipărite, în pofida ofertei mari de cărți electronice de pe piață: „Cartea nu reprezintă doar un text așezat pe pagini de hârtie. Vrem prin aceste cărți să aducem și o parte din cultura românească. Este un lucru adus din țara ta, din cultura ta, e puntea de legătură între țară și comunitate.”

În doar câteva zile de la înființarea site-ului, pagina de facebook aferentă, Carti Romanesti, are deja peste 500 de prieteni, iar pagina community de pe facebook a primit peste 100 de like-uri, semn că românii din Marea Britanie au îmbrățișat inițiativa. „Oamenii ne pot trimite sugestii, de aceea am creat o adresă de email special pentru acest lucru. Astfel, românii care nu găsesc un titlu pe care și l-ar dori la noi pe site pot trimite un e-mail la [email protected]. De asemenea, Ziarul Românesc va recomanda, împreună cu librăria cartiromanesti.co.uk, câte o carte în fiecare săptămână, sub sloganul O carte în limba ta!

Adrian Chiriță a ținut să îi asigure pe potențialii cumpărători că nu trebuie să își facă probleme în ceea ce privește siguranța datelor personale, site-ul fiind prevăzut cu un certificat SSL care criptează informația, iar plata se face prin Pay Pal. Mai multe date despre siguranța site-ului puteți găsi la cartiromanesti.co.uk/intrebari-frecvente.html.

„«O carte este un sprijin, o mângâiere, un îndemn. Este câte una căreia îi datorezi cât şi celui mai bun învăţător. Ba chiar care-ţi este cât ţi-au fost şi părinţii… Dar atunci trebuie să citim cu alegere», spunea marele nostru cărturar Nicolae Iorga. La noi aveți de unde alege. Pentru mângâiere, pentru sprijin, pentru îndemn”, i-a invitat Adrian Chiriță pe românii din Marea Britanie să viziteze librăria online cartiromanesti.co.uk.

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un german originar din România a luat premiul Nobel pentru chimie

100 de perechi de chiloți, ajutor umanitar din Marea Britanie pentru tineri din România