Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a publicat un articol în The Telegraph, în care a argumentat faptul că românii nu pleacă din țară pentru a beneficia de ajutoarele sociale acordate de alte state UE. „Marea Britanie nu este singura țară îngrijorată cu privire la abuzul sistemului de beneficii”, scrie Jinga în The Telegraph.
„Cred că toate statele membre ale UE doresc să evite ca sistemele lor de protecție socială să fie abuzate, fie de către proprii cetățeni, fie de către cei din alte țări.” Ambasadorul citează un raport al Comisiei Europene, publicat de Financial Times pe 06 decembrie 2013, în care se arată că nu există vreo dovadă că imigranții din UE au acces la ajutoarele sociale din Marea Britanie proporțional mai mult decât alți rezidenți din Marea Britanie. Același lucru este valabil și pentru alte țări europene, se arată în raport.
„Un sondaj IpsoMori si Kings College din Londra arată că o treime dintre britanici cred că guvernul cheltuiește mai mult pe șomaj decât pentru pensii. Realitatea este că bugetul pentru pensii este mai mare de 15 ori decât cel pentru șomaj.”
„Fraudarea sistemului de beneficii este un alt domeniu în care miturile sunt mai puternice decât faptele. Publicul crede că 24 lire din fiecare 100 cheltuite pentru beneficii sunt revendicate în mod fraudulos. De fapt, cifra oficială a fraudei este de șaptezeci de pence din fiecare 100 de lire sterline.”
„În februarie 2013, numărul total al celor care solicitau șomaj în Marea Britanie, era de 5,7 milioane de persoane, 7% dintre aceștia fiind cetățeni din afara Regatului Unit. Dintre aceștia, 32% erau cetățeni din Asia și Orientul Mijlociu, 31% din UE și 24% din Africa. Doar 1.740 de români erau pe această listă, adică 0,03% din numărul total de solicitanți. Este o cifră NEGLIJABILĂ.”
Economist suedez: Imigranții români contribuie la economiile țărilor vestice
„De asemenea, din numărul total de 40.171 de alocații pentru copiii care anul trecut locuiau într-o altă țară a UE, doar 324 erau români, adică 0,8%. Este, încă o dată, o cifră neglijabilă. Folosind aceste cifre, este de remarcat faptul că 9,5% din 60 de milioane de oameni care trăiesc în Marea Britanie beneficiază de prestații, față de doar 1,4% din cei 120.000 de români care trăiesc în Marea Britanie.”
„În ceea ce privește numărul de cetățeni UE care vin în Marea Britanie, înregistrările pentru National Insurance Number (NINO) ale adulților din străinătate care au intrat în Marea Britanie în perioada 2012-2013 arată o creștere de 50% la spanioli, 44% la greci, 43% la portughezi, 36% la maghiari și 35% la italieni. În schimb, numărul de înregistrări NINO la români a scăzut cu 22%.”
Marea Britanie, „invadată” de 24 de români. În Olanda au ajuns 21
Ambasadorul Ion Jinga a reamintit și discuția din Camera Lorzilor, dintre lodrul Davies of Stamford și Earl Atlee, care au reconfirmat faptul că românii nu vin în Marea Britanie pentru a obține beneficii, ci pentru a munci, contribuind la economia acestei țări.
„Companiile britanice au în prezent 5.000 de mesaje publicitare pentru români căutați să acopere lacunele de pe piața locurilor de muncă de înaltă calificare”, a mai scris Ion Jinga. „De la 1 ianuarie 2014, ambasada noastră a primit mesaje de la mai mult de zece companii britanice care doresc să angajeze români. I-am sfătuit să facă publicitate pentru locuri de muncă la Job Centre Plus.”
„În Marea Britanie, nu există nicio obligație pentru străini să se înregistreze la autoritățile locale la sosire și, prin urmare, nu este posibil să știe câți români și bulgari au venit în primele două săptămâni.” (…) „Premierul a menționat că vrea să pună capăt culturii de ceva pentru nimic și să îngreuneze accesul la sistemele de beneficii. Așa cum deja am arătat, românii sunt greu de găsit în această imagine. Prin urmare, motivul acestor măsuri este abordarea unei probleme deja existentă în Marea Britanie și nu pentru că au fost ridicate restricțiile pentru români și bulgari.” (…)
Patron britanic: angajăm est-europeni pentru că britanicii trăiesc din ajutoare sociale
„În conformitate cu propunerile Guvernului britanic, cetățenii UE care vin în Marea Britanie nu vor primi nici un ajutor de la stat pentru primele trei luni. După aceea, le va fi permis să primească ajutor de șomaj și alte beneficii doar pentru o perioadă de șase luni.”
„Autoritățile române sunt preocupate de a oferi poporului nostru motive solide pentru a rămâne sau pentru a reveni în România, în scopul de a susține creșterea economică actuală – 4,1 % în ultimul trimestru, cea mai mare din UE. Dar libera circulație a persoanelor este un pilon fundamental al Uniunii și cetățenii europeni au dreptul de a decide unde să locuiască și să lucreze în cadrul UE.”
Românii care își exercită dreptul la libera circulație în Marea Britanie se așteaptă doar să fie tratrați echitabil, nediscriminatoriu, în același fel cu ceilalți cetățeni europeni de exemplu cu cetățenii britanici care locuiesc în România. Restricțiile au creat vulnerabilități pentru ambele părți.”
„Îndepărtarea lor, la 1 ianuarie 2014 este, prin urmare, începutul unui joc de tip fiecare are de câștigat”, a conchis Ion Jinga.