in

Anton Duma a pedalat 20.000 km



Anton Duma are 45 de ani. El este ciclistul care a făcut turul Europei, cu numai câteva mii de euro în buzunar, ajungând vedetă pe Discovery. E din satul Faraoani, judeţul Bacău, şi, în ciuda faptului că a plecat la drum cu numai 200 de euro, a reuşit să străbată o mare parte din Europa pe bicicletă. A vizitat 27 de ţări şi a pedalat peste 20.000 de kilometri, şi aşa cum se poate citi pe blogul său costul total al călătoriei a fost de 4.000 de euro. Acum se află în Anglia şi vrea să meargă mai departe. Pentru aceasta, are nevoie de ajutor.

Toni a început cu Bulgaria, a mers apoi în Turcia, Grecia, Macedonia, Albania, Muntenegru, Serbia, Croaţia, Slovenia şi a făcut popas în Italia. “Acolo am mai câştigat nişte bani din construcţii, m-am reorganizat, apoi mi-am continuat drumul către Franţa, Spania, Portugalia…”, spune Anton.

Are mereu un steag agăţat de bicicletă şi de câte ori poate vorbeşte de bine străinilor despre ţara natală. Intenţionează să meargă spre Polul Nord, până la Capul Nord. Apoi vrea să se întoarcă acasă prin Ucraina şi Moldova. Spiritul său de aventură şi dragostea de natură şi frumos îl împinge să meargă neobosit mai departe.

“Unul dintre prietenii mei de pe facebook mi-a mărturisit că eu sunt pentru el călătoria pe care nu va putea niciodată să o facă, băiatul fiind imobilizat într-un scaun cu rotile. Dar spune că este fericit să vadă însemnările mele de pe blog, fotografiile sau filmele din călătorii”, povesteşte cu tristeţe Anton Duma.

Prima bicicletă

A vrut o bicicletă de când avea 4 ani. A primit-o la 14. “Prima mea amintire legată de bicicletă o am de la vârsta de 4 ani, cand tata fiind internat în spital m-a întrebat ce să-mi cumpere când vine acasă. Eu i-am spus: o bicicletă.Sigur, nu îmi dădeam seama de faptul că eram foarte săraci şi că tata era bolnav.

Prima mea bicicletă am primito însă la 14 ani, era marca Tohan. Eram bucuros ca mi se împlinise visul după multe insistenţe, greve ale foamei şi plânsete ca să-mi impresionez părinţii”, spune Toni.

Anton a încercat de toate, dar în 2009 a simţit că nu îşi mai găseşte locul şi a pornit la drum. “Am fost căsătorit, am avut casa mea, am lucrat într-o fabrică, dar nu asta era ce îmi doream de la viaţă”, spune el.

“Când apăream în colanţi şi cu mănuşi cu degetele tăiate prin sat, se uita lumea ciudat la mine”, zice Anton, care la întoarcerea în ţară a organizat o expoziţie de fotografie în satul său, în ideea de a le arăta oamenilor că există şi altceva pe lumea asta decât munca la câmp.

“Când m-am întors după prima etapă în sat, primarul mi-a făcut o primire foarte frumoasă. M-au întâmpinat cu flori, pâine şi sare… Am o amintire extrem de plăcută”, mai spune Anton.

Amintiri frumoase

“Sunt multe amintiri frumoase. Am una legată de Spania, acolo unde într-o zi ploioasă pedalam şi ascultam Iris. Când deodată mă opreşte un echipaj de poliţie format dintr-un el şi o ea. Ploua torenţial, dar eram fericit! Când m-au întrebat dacă nu îmi e greu să pedalez pe ploaie, le-am spus că viaţa mereu frumoasă, inclusiv pe ploaie”.

Anton are amintiri care i-au schimbat şi prejudecăţile. “Eram în Scoţia când am poposit la un han. Am găsit acolo nişte scoţieni tare de treabă care după ce am schimbat câteva vorbe despre călătoria mea, mi-au întins o hârtie de 20 de lire. Ca să vezi că scoţienii nu sunt aşa de zgârciţi precum se spune”, continuă să povestească Anton.

De-a lungul timpului a dezvoltat propria filozofie de viaţă inspirată de la Osho. Anton econvins că pe pământ ca şi în univers funcţionează legile rezonanţei şi ale atracţiei. Ceea ce înseamnă că oamenii care simt şi cred la fel se întâlnesc.

“In Italia am întâlnit un bătrân, la fel ca şi mine pasionat de cicloturism, care mi-a spus că m-a aşteptat. Nu ştia cum arat, dar ştia că am să vin cu bicicleta. De aceea a construit o căsuţă.

Visase în urmă cu 10 ani că la poarta lui va bate într-o zi un călător pe bicicletă şi că îl va găzdui într-o casă nouă, pe care ulterior a construit-o exact aşa cum a visat-o!

Este clar că oamenii care rezonează la fel se găsesc. Cei care simt ca mine mă vor ajuta. Celor care m-au ajutat le mulţumesc de fiecare dată când am posibilitatea. Numele lor vor fi înscrise în jurnalul meu de călătorie care va fi publicat”, susţine Anton.

Spre Polul Nord

“In 2006 am venit în Italia şi am muncit la un italian, căruia iam spus că n-am venit să fac bani, casă, maşină, ci că din primii bani voiam să-mi iau bicicletă. El a luat-o ca pe un pariu, mi-a zis: hai, chiar vreau să văd eu dacă-ţi cumperi bicicletă. Si mi-am luat o bicicletă de curse şi ieşeam cu fratele meu.

Apoi mi-am luat o bicicletă de şosea, echipată, cu 15 kg pe ea şi m-am hotărât să mă duc în ţară: Torino Bacău şi retur, 4700 de km. M-am dus în 11 zile jumătate, dar la întoarcere a durat mai mult, pentru că am făcut coasta dalmaţiană, a fost mai greu, mai cald.

Atunci am stabilit şi un record de 287 de km într-o zi, am tras de mine un pic. Nu trăiam călătoria cum o trăiesc acum.

Atunci eram afectat de baremuri, contratimp, suflu, ritm, muşchi, energizant…

Acum bicicleta mea dotată şi echipată cu tot ce-i trebuie cântăreşte 75kg”, precizează Anton.

După Franţa, ciclistul a traversat Canalul Mânecii spre Anglia, unde a străbătut Irlanda, Scoţia, după care a revenit în Anglia, unde îl găsim şi acum pregătind următoarea etapă a expediţiei sale către Belgia, Germania, Norvegia.

“Intenţionez să fac o nouă etapă spre Polul Nord, până la Capul Nord. Acolo mă odihnesc şi mă pregătesc pentru ultima etapă, care va cuprinde celealte ţări scandinave cu întoarcere prin Ucraina, Moldova”, a mai explicat el.

Vedetă la Discovery

Pentru acest tur al Europei, bărbatul din Faraoani a devenit cunoscut şi la Discovery prin concursul organizat în 2011 cu titlul “Nu oricine poate fi super-erou, dar oricine poate fi erou”, la care Anton Duma a fost selectat ca fiind unul dintre cei 10 “Eroi pentru România”. De atunci îşi doreşte să promoveze România pe oriunde va avea ocazia.

Cât priveşte itinerariul acesta spune că este făcut atât mental cât şi pe hartă. “Nu am GPS să mă orienta. Nu am termene propuse pentru opriri şi popasuri. Pedalez şi când întâlnesc un peisaj frumos sau o zonă care îmi place mă opresc, fac fotografii, filmuleţe pe care ulterior le postez pe net. Respir, trăiesc, viaţa e frumoasă!”, mai spune Anton.

Ciclistul se confruntă însă cu o serie de probleme materiale, bicicleta lui având mereu nevoie de reparaţii, ba de înlocuirea cauciucurilor, ba a lanţului. Totul pentru bicicleta lui specială, care va deveni piesă în muzeul pe care vrea să-l înfiinţeze într-o bună zi.

Are nevoie şi de un sac de dormit pentru ţările nordice, pentru că cel pe care îl are îl poate folosi doar până la -5 grade. De aceea şia deschis un cont bancar, unde oricine doreşte poate să facă o donaţie. Este însă în permanent contact cu oamenii căutând modalităţi de a mai face o etapă. “Acum aş avea nevoie de aproximativ 2500 de lire pentru următoarea expediţie.

Dacă se vor găsi sponsori va fi minunat. Pot să le promovez produsele peste tot în lume. Dacă nu… Nu am de gând să cerşesc, am muzicuţele la mine. Când eram copil am câştigat o serie de concursuri cu muzicuţa. Aplic varianta ciclo-muzicuţă şi gata nu mai fac foamea”, se încurajează singur Anton Duma.

Doina Ganea

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Germania respinge aderarea României la Schengen

UKIP îşi face campanie pe seama noastră