În iunie 2016, britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Acest lucru se va întâmpla efectiv la 29 martie 2019, cu o perioadă de tranziție de aproape doi ani, până la 31 decembrie 2020.
Ce înseamnă acest lucru pentru studenții din Uniunea Europeană, dar și pentru cei care vor dori să studieze în Marea Britanie după data Brexit-ului, când liberatea de circulație va fi, cel mai probabil, supusă unor noi reguli?
Numărul studenților din UE în Marea Britanie se ridică la peste 125.000 (aproximativ 5% din numărul total al studenților din Regatul Unit). Aceștia au contribuit cu 2,7 miliarde de lire sterline la economia britanică, precum și la crearea a 19.000 de locuri de muncă suplimentare.
Cel puțin în anul universitar 2018-2019, lucrurile nu se vor schimba. Adică, cetățenii statelor UE, altele decât Marea Britanie, vor putea să studieze în Regatul Unit beneficiind de aceleași facilități ca și cetățenii britanici: împrumuturi de până la 9.250 de lire sterline pentru fiecare an de studiu, împrumuturi pentru traiul de zi cu zi,de pana la 12 000 de lire, dobânda împrumutului va fi de 3% plus rata anuală a inflației, vor restitui împrumutul după absolvire și după ce vor câștiga 21.000 de lire sterline pe an (25.000 de lire sterline pe an începând din aprilie 2018).
Regulile se bazează și pe finanțările pe care universitățile britanice continuă să le primească de la Uniunea Europeană. Asta pentru că Marea Britanie primește de la UE 15,5% din fondurile disponibile pentru educație.
Universitatea Swansea, de exemplu, a deschis recent un nou campus de știință și inovare care a costat 475 milioane de lire sterline – un proiect care nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar al Uniunii Europene.
De altfel, Jo Johnson, fost ministru pentru Universități și Științe, a confirmat în 2017 că studenții UE care primesc în prezent împrumuturi de la Student Loans Company (SLC) vor continua să primească finanțare până la terminarea cursului. Asta înseamnă că, și în cazul în care vă înscrieți în anul universitar 2018-2019 nu veți avea 100% nicio problemă din cauza ieșirii Marii Britanii din UE.
Însă, anunțurile cu privire la taxele pentru studenții din UE sunt doar promisiuni pe termen scurt – dincolo de anul universitar 2018-1919, multe lucruri sunt în prezent neclare. De altfel, premierul Theresa May și-a subliniat intenția de a părăsi piața unică și, astfel, să se retragă din toate acordurile existente privind libera circulație a persoanelor. Mai mult, ea a anunțat, recent, că se lucrează la o nouă lege privind împrumuturile către studenți, iar multe voci din rândurile puterii cer ca studenții UE să plătească aceeași taxă ca și cei internaționali (15.000 – 18.000 de lire sterline) după Brexit.
Așadar, este de așteptat ca în perioada de după 29 martie 2019 lucrurile să se schimbe cu privire la finanțarea studiilor în Marea Britanie pentru cetățenii UE.
Iată de ce anul 2018 reprezintă o oportunitate pentru a alege să studiezi în Regatul Unit, având în vedere garanția pe care ministrul de resort a dat-o cu privire la continuarea finanțării până la definitivarea cursului.
Pentru o mai bună înțelegere a tuturor acestor probleme poți beneficia de sprijinul specialiștilor de la Markcon Limited, care vă pune la dispoziție toate serviciile necesare pentru înscriere la studii și pentru obținerea finanțării.
Marckon vă este alături cu cele mai bune soluții și informații corecte despre sistemul educațional și fondurile guvernamentale. De asemenea, dispunem de locații și cursuri diversificate.
Și nu uitați: Anul 2018 poate fi ultima șansă de a studia în condiții avantajoase în Marea Britanie.
Pentru mai multe detalii nu ezitați să ne contactați!
Mobile: 0741 4227 226/ Office: 02031989603
Web: www.markcon.iorg Email: info@markcon.org
https://www.facebook.com/maarkcon/
https://twitter.com/markconlimited
https://www.instagram.com/markcon_limited/