in

Ce se ascunde în spatele ofertelor de cursuri gratuite

O nouă modă se răspândește în comunitatea românească din Marea Britanie: niciun român fără diplomă. Sute de anunțuri promit “studii gratuite” și “ești plătit că să studiezi”, dacă te înscrii la anumite colegii.



Mulți români, încântați de faptul că ar putea obține drept de muncă sau bani, s-au înscris la aceste colegii, sfătuiți de agenți sau chiar agenții de recrutare. Li s-au promis bani, acte pentru a munci legal, dar și diplome HND care în teorie le-ar mări șansele de angajare în viitor.

Un agent autorizat ne-a dezvăluit ce se află în spatele acestor cursuri în urma cărora românii pot obține diploma HND (Higher Național Diploma).
“Am observat și eu că este o modă în ultima vreme printre români să se înscrie la astfel de cursuri. Ce ar trebui să știe românii este că HND nu este o diplomă de facultate, ci mai degrabă un fel de post-liceală.  Valoarea sa este echivalentă cu un NVQ de nivel 3-4, iar după încheierea cursului nu ai un loc de muncă asigurat, dar poți continua studiile cu un an la o universitate și vei obține astfel diploma de facultate.

Banii promiși de unii așa ziși agenți sunt de fapt împrumuturi de la stat (student loan), împrumuturi care vor fi returnate când studentul începe să câștige o anumită sumă de bani.”

Singurul ajutor nerambursabil este numit “Maintenance Grant”, iar acesta se acordă doar celor care sunt de peste 3 ani în Anglia, ne explică sursa noastră. Nu totul este legal: “În unele cazuri, agenții completează cu date false documentele, astfel că și cei care sunt de mai puțin timp în UK obțin acest împrumut nerambursabil.”
La un moment dat însă, banii trebuie dați înapoi. “Când salariul studentului depășește £21.000 pe an, încep să i se oprească bani din salariu, pentru a acoperi suma pe care statul o plătește catre colegiu (student loan).

Asta se întâmpla în Marea Britanie, pentru că dacă studentul se stabilește în altă țară, normele sunt diferite. Marea Britanie a încheiat acorduri cu alte state, astfel încât va putea recupera banii inclusiv dacă studentul lucrează în România. Iar în România baremul de salariu nu este de £21.000 pe an ci mult mai mic, în concordantă cu salariul mediu din țară.”

Inducere în eroare

Agentul intervievat de noi nu vrea să fie înțeles greșit, cursurile își au rostul lor, sunt pentru oameni care vor să învețe, sunt pentru elevi români care vor să urmeze o școală în Anglia etc. “Unii agenți le spun totuși românilor că aceasta este o modalitate de a câștiga bani de pe urma statului, lucru care nu mi se pare corect.”
O altă inducere în eroare este cea cu muncitul în paralel. “Dacă respectivul colegiu care organizează cursurile este unul legal, decent, cursurile nu permit munca în paralel. În primul rând din cauza programului – în primul an să spunem că sunt mai lejere temele, dar în anul al doilea școala se face de obicei 4-5 zile pe săptămână, plus teme destul de complicate.”

Sursa noastră ia apărarea agenților care intermediază aceste împrumuturi: “Nu trebuie judecați prea aspru, pentru că unii sunt de bună credință sau nu sunt informați. Mulți sunt chiar studenți ai respectivelor colegii și pentru că aduc oameni noi, primesc un comision. Cum este destul de greu să convingi o persoană să facă școală din senin, promit și ei diverse lucruri.”

Banii statului

“Ce este foarte important și ar trebui reținut – odată semnat contractul de împrumut, statul virează banii colegiului. Este ca și cum studentul se împrumută la stat câteva mii de lire, de cele mai multe ori peste 10.000, apoi indiferent dacă termină sau nu școala, dacă este exmatriculat sau dacă obține diploma, el rămâne dator acești bani către stat. Au fost cazuri când colegiul s-a desființat după un an, iar oamenii au rămas datori, dar fără nici un fel de diplomă.

În concluzie, îi sfătuiesc pe români să se înscrie la astfel de colegii doar în cazul în care vor în mod serios să învețe și să obțină o diplomă – și să aibă mare grijă ce semnează. Orice alt interes ar avea viitorul student, ar trebui să se gândească bine la ce se înhamă”.

Florin M., constructor, din Londra ne spune punctul sau de vedere:
«Cunosc două colegii care adună oameni de pe stradă pe ideea că “îți dăm bani să studiezi”. Nu contează că în România nu ai nici 8 clase terminate sau că nu știi o boabă de engleză. Nici cei 3 ani în UK nu mai contează, important e să semnezi și să iei banii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4]

Ambasadorul Jinga: “România a atins limitele exportului forței de muncă”

Parlamentari “Balanced Migration”: UK să închidă granițele dacă șomajul este ridicat