145 de monede dacice din aur se află de mai bine de trei ani în custodia British Museum şi nu pot fi aduse în România până când justiţia nu se pronunţă. Clujeanul Horia Camil Radu a fost prins, în 2010, la graniţa dintre Franţa şi Marea Britanie în timp ce avea asupra cei 145 de cosoni din aur. El intenţiona să vândă monedele în Marea Britanie, unor colecţionari.
„La vamă am fost întrebat dacă deţin obiecte de patrimoniu şi am zis că da. Aveam 145 de cosoni din aur care au fost predaţi la British Museum. Eu am fost arestat pentru 24 de ore şi pus în libertate. Investigatorii din Marea Britanie au corespondat cu procurorii din România şi am fost pus sub acuzare pentru trei infracţiuni, spălare de bani, trafic de obiecte furate şi comercializare cu rea credinţă a unor bunuri culturale sustrase din situri arheologice. În cele din urmă am fost trimis în judecată doar pentru a treia infracţiune şi am fost achitat deoarece procuratura a renunţat la acuzaţii”,a declarat Horia Radu pentru Evenimentul Zilei.
În România, însă, autorităţile au emis pe numele lui un mandat în lipsă pus în executare în pe 24 iulie 2013. „La Curtea de Apel Alba, judecătorii au decis, în data de 26 iulie 2013, să fiu pus în libertate. Am fost acuzat că am încercat să mă sustrag de la urmărirea penală în cadrul unui dosar penal, deşi eu am luat legătura cu organele de cercetare penală.
Pentru că nu am vrut să dezvălui numele clientului s-a început urmărirea penală pentru trafic de obiecte furate şi de spălare de bani. Am făcut mai multe plîngeri penale împotrivsa procurorilor români pentru diferite abuzuri”, a mai spus clujeanul.
„Un coson din aur nu se prea vinde acum pentru că nimeni nu vrea să îşi aprindă paie în cap. Un coson se vinde în funcţie de starea în care se află moneda. În medie, se oferă la vânzare cu 700 de euro şi nu se vând. Cu 500 de euro s-ar putea să se vândă. Majoritatea tezaurelor s-au găsit pe teritoriul României”, recunoaşte Horia Radu, care a refuzat să spună de unde are monedele.
Valoarea tezaurului de la British Museum se ridică la 72.500 de euro, iar România va putea intra în posesia sa abia după ce va exista o sentinţă penală, definitivă, în cazul Horia Radu.
Cosonii, găsiţi la Sarmizegetusa
Numele lui Horia Radu mai apare în dosarul brăţărilor dacice care se află din 2008 pe rolul Judecătoriei Deva, se arată în Evenimentul Zilei. „În 2005, am fost citat ca martor şi mi s-a cerut să colaborez cu autorităţile, în caz contrar voi avea probleme. Am fost pus sub acuzare şi în 2008, când am fost trimis în judecată, s-a cerut arestarea mea. Am rămas în libertate ca urmare a deciziilor instanţelor din Hunedoara. De atunci şi până în prezent nu s-a emis o sentinţă”, a declarant Radu.
Anchetatorii susţin că Horia Camil Radu a început să caute comorile dacice după ce, în luna august 1996, nişte „căutători de comori“ au găsit 3.000 de monede din aur lângă vechea capitală dacică. Horia Camil Radu mai este acuzat şi că ar fi participat la traficarea a patru dintre cele 15 brăţări sustrase de „gruparea Ceia“.
Din acest tezaur se pare că provin şi cei 145 de cosoni de la aur reţinuţi în Marea Britanie.