in

Consulul onorific de la Winchester îi răspunde parlamentarului Galloway: „România a contribuit la scurtarea războiului cu cel puțin 6 luni”



Consulul onorific al României la Winchester, Călin Humă, îi răspunde parlamentarului britanic George Galloway care a declarat recent că nu înțelege de ce persoane venite din fostele colonii britanice sunt pe punctul de a fi expulzate din Marea Britanie, în timp ce „toată România care a luptat contra noastră în Al Doilea Război Mondial poate să se mute aici”.

„În contextul unei decizii, contestate în cele din urmă, a Home Office de a refuza șederea în continuare în UK a unor rezidenți din fostele colonii britanice, veniți legal în UK cu 60 de ani în urmă, dl. George Galloway a înțeles să protesteze cu argumentul că nu de acei oameni ar trebui să ne luăm, ci de români, de exemplu, care au fost lăsați să vină în număr așa de mare deși România a luptat împotriva UK în ultimul război mondial.

În legătură cu această afirmație nedreaptă, suntem datori să precizăm, fie și pe scurt, următoarele:

– afirmația în cauză suferă în primul rând sub aspect logic-formal, comparând forțat, fenomene fără nici o legătură cauzală între ele, încât, ea rămâne sub acest aspect un sofism;

– ceea ce este cel mai important, sub aspectul conținutului, afirmația în cauză induce o judecată de evaluare absolut neadevărată. Istorici occidentali consacrați, ca să ne referim doar la aceștia, au demonstrat pe baza datelor obiective că România, când a reușit să întoarcă armele, la 23 august 1944, împotriva Germaniei hitleriste, a contribuit prin aceasta la scurtarea războiului cu cel puțin 6 luni.

Totodată, participarea României de partea aliaților a plasat-o, după aceiași istorici, ca fiind a patra țară în ordinea eforturilor materiale și a sacrificiilor umane antigermane;

– nu trebuie uitat, de asemenea, că participarea României în prima parte a războiului alături de trupele germane, s-a făcut atât sub semnul luptei anticomuniste, cât și pentru eliberarea Basarabiei, parte organică a teritoriului său, răpită de Uniunea Sovietică în urma tratatului Ribbentrop-Molotov, tratat care și astăzi, practic, supraviețuiește prin efectele sale nedrepte pentru poporul român;

– în sfârșit, abandonarea României în spațiul concentraționar al lagărului comunist, consfințită atunci și prin acordul Occidentului, n-a reprezentat nicidecum voința românilor.

Cum rămâne deci cu afirmația făcută cu atâta grabă de dl. Galloway ca argument politic pretins realist pentru o situație de cu totul alt ordin și într-un moment istoric cu totul altul, după care românii n-ar fi trebuit să vină în UK întrucât „au luptat împotriva noastră”? Noi nu uităm însă că viziunea britanică în evoluția mondială s-a manifestat prin spiritul de măsură a gândului și prin dreptatea acțiunii politice!

Calin Humă”

Crește comunitatea! Călin Humă, consulul onorific al României la Winchester: «În jurisdicția consulară de aici sunt 100.000 de români»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Premierul Viorica Dăncilă despre românii din străinătate: „Nu mai știu realitatea din România”

60 de parlamentari conservatori i-au declarat război premierului May