În 16 aprilie, Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a inaugurat Consulatul Onorific al României la Winchester, înmânându-i patenta consulară noului consul onorific, Călin Humă. Jurisdicţia Consulatului Onorific al României la Winchester acoperă comitatele: Hampshire and Isle of Wight, Oxfordshire, Buckinghamshire, Berkshire, Surrey, East şi West Sussex. Noul consul onorific estimează că în zona sa de competență sunt cel puțin 100.000 de români, ceea ce arată cât de mult s-a dezvoltat comunitatea românească din Marea Britanie, despre care se credea că e în proporție covârșitoare la Londra.
Călin Humă, proaspăt consul onorific la Winchester, s-a născut la Iași. Imediat după 1989, după ce a terminat armata, s-a afirmat îm domeniul vânzărilor, devenind în 1992 country manager la firma Rank Xerox pentru Republica Moldova. În 1996 a devenit manager de dezvoltare a pieței europene pentru o companie aeriană regională, apoi atenția lui s-a îndreptat către Comitatul Hampshire, în sud estul Angliei. «Eram reprezentatul Comitatutlui Hampshire în România, când am plecat din țară», a povestit Călin Humă pentru Ziarul Românesc.
În 1998 s-a înscris la Universitatea din Southampton, la Științe Politice. În timpul studiilor, a continuat să consilieze companiile britanice cu privire la intrarea pe piața românească și moldovenească. Timp de doi ani a lucrat ca asistent de cercetare în Camera Comunelor, colaborând cu parlamentarul britanic Mike Hancock. În acea perioadă a înființat Anglo-Romanian Consultancy, o firmă care îşi propunea să intermedieze afacerile dintre britanici şi români. În prezent este directorul executiv al INDES, un grup de companii care operează în sectoarele aviației, apărării și infrastructurii din Europa Centrală și de Est. În această calitate lucrează cu companii precum Rolls-Royce și Bell Helicopter.
El este, de asemenea, fondatorul companiei BRIDGE, platformă colaborativă care reunește guvernele locale, mediul de afaceri și universitățile din Marea Britanie și România. Primul său parteneriat oficial a fost încheiat între Consiliul Comitatului Hampshire și Consiliul Județean Dolj. A extins această inițiativă prin acorduri între Camera de Comerț Hampshire și mai multe echivalente regionale din România.
Este căsătorit din 1986, soția sa, Claudia, și fiica sa, Ruxandra, mutându-se în Marea Britanie în anul 2000. În 2003, Călin, Claudia și Ruxandra au devenit cetățeni britanici, păstrându-și în același timp cetățenia lor română.
Claudia este asistentă medicală în cadrul NHS, iar Ruxandra are o carieră în muzică, după ce a absolvit un master la Conservatorul Trinity Laban din Greenwich. Acum conduce PCOL, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Londra, și lucrează, de asemenea, cu normă întreagă pentru o asociație de caritate internațională. Trebuie menționat și faptul că noul consul onorific este el însuși pasionat de muzică. Pianist și compozitor autodidact, el încearcă „să surprindă spiritul și esența României prin muzică”. A compus „Symphony Carpatica”, o piesă care a avut premiera la Cadogan Hall, Londra în decembrie 2015.
Consulul onorific
În calitate de consul onorific, reprezintă interesele României în mediile politice, economice și culturale în care operează, promovează obiectivele politice și economice ale României la nivel local, promovează cooperarea dintre mediile de afaceri dintre cele două țări și alte asemenea activități, prevăzute în statutul consulului onorific. Foarte important, are dreptul de a arbora drapelul României la sediul ales. Trebuie subliniat că un consulat onorific are funcţii limitate şi diferite față de un consulat de carieră. Consulii onorifici îndeplinesc atribuţii consulare care nu implică exercitarea autorităţii de stat. Nu pot presta serviciile consulare pe care le prestează Secţia Consulară. Nu deţin competenţe în materia eliberării de paşapoarte, acte de stare civilă, autentificării de înscrisuri, procuri sau declaraţii. Numai oficiile consulare de carieră sunt cele care au atribuţii care implică exercitarea autorităţii de stat.
Informaţii privind activitatea şi rolul Consulului Onorific al României la Winchester pot fi găsite pe site-ul www.consulate-winchester.org
L-am întrebat dacă a fost dificilă obținerea aprobării de la MAE pentru a deveni consul onorific: «Numirea mea s-a făcut pe fundalul unei activități de peste 20 de ani de coordonare a relațiilor economice între companii britanice și românești. Am fost propus de catre fostul Consul Onorific la incheierea mandatului.» Din 2009, Consulul Onorific al Romaniei în sudul Marii Britanii a fost Roxana Cărare, care își alesese sediul consulatului onorific la Southampton.
Călin Humă spune că noua calitate nu implică alte cheltuieli în plus față de activitatea pe care o desfășura până acum. «Rolul este caritabil și am parte de ajutor din partea comunității, a prietenilor, familiei și autorităților locale.»
L-am întrebat dacă acesta este un pas spre o candidatură, în România sau Marea Britanie. Călin Humă spune că noua funcție nu va fi o trambulină pentru politică. «Deși sunt educat în Știinte Politice, urmăresc cu atenție ce se întâmplă, dar nu am ambiții politice. Oricum, eu reprezint România și nu anumite grupări.»
Subiectul cel mai important pe orice agendă rămâne Brexit. «Orice se va întâmpla, comunitatea românească deja existentă nu ar trebui să fie influențată. Proiectele economice pe care le desfășor vor anihila în parte efectele posibil negative în relațiile bilaterale.», ne-a mai declarat consulul onorific din Winchester.
Sorin Cehan
https://ziarulromanesc.net/observator/comunitate/calin-huma-nou-consul-onorific-al-romaniei-la-winchester/
Diana Stroia, noul consul onorific al României în Țara Galilor. Este de 16 ani în Marea Britanie