in

„Dacă plec din Marea Britanie îmi pot recupera toate taxele plătite către HMRC”. Ce stă în spatele acestui zvon

Am scris acest articol pentru a atrage un semnal de alarmă şi de a vă spune adevărul din spatele celui mai grosolan zvon, care din păcate s-a propagat ca o plagă printre românii din Marea Britanie.

Zvonul sună în felul următor: “Vreau să plec DEFINITIV din Anglia şi vreau să-mi recuperez TOATE taxele plătite, inclusiv National Insurance“, accentuez cuvintele DEFINITIV şi TOATE, pentru că se leagă într-un final cu schema folosită de acești escroci.

Lucrând în domeniu din 2008 și discutând cu mii de clienți în fiecare an, aflu diverse lucruri. Iar zvonul cum că se pot recupera TOATE taxele, inclusiv și National Insurance l-am auzit prima dată acum vreo șapte ani.

M-a făcut curios pentru că începusem să-l aud din ce în ce mai des și mi-am propus să testez acest lucru. În primul rând m-am documentat pe site-ul HMRC, ca după să trimit o cerere la ei, iar răspunsul lor a fost categoric NEGATIV.

De fiecare dată când am fost întrebat de recuperarea National Insurance am răspuns că NU se poate. Pe de altă parte, zvonul lua amploare. La un moment dat, am făcut o postare pe Facebook în care am menționat că eram dispus să plătesc 5.000 de lire persoanei care îmi arată cum a reușit să-și recupereze National Insurance. Ghiciți câți au apărut să-și ia premiul de 5.000 de lire? NICIUNUL!

Numai recent, după descoperirea mai multor cazuri de fraudă, am făcut legătura, că, de fapt, recuperarea de National Insurance se baza pe o escrocherieSCHEMA folosită de acești escroci este următoarea: 

Pasul 1. Colectarea datelor personale, de cele mai multe ori le-au cerut prin Messenger, evident de pe conturi false de Facebook sau prin telefon. Majoritatea victimelor mi-au spus că nici măcar nu au văzut acele persoane. Totuși, gândul la miile de lire recuperate i-a împins să dea informații personale și confidențiale fără nici un fel de verificare. Ba mai mult, unui client i-au furat identitatea promițând-i-se un loc de muncă.

Pasul 2. Obținerea numărului de înregistrare ca și Self Employed – adică UTR number. Multe victime NU aveau acest UTR și atunci escrocii depuneau o cerere online de înregistrare ca şi Self Employed, totodată schimbându-le adresa, tocmai pentru ca numărul UTR să fie primit direct de către escroci.

Pasul 3. Crearea unui cont personal în cadrul HMRC (mă refer la ID și parola), iar după, activarea serviciului de depunere a declarațiilor de închidere de an, numit Self Assessment.

Pasul 4. Depunerea unei declarații FALSE de închidere de an, cu sume câștigate din burtă, cu cheltuieli decontate din cer și taxe imaginare. Neapărat își treceau contul lor bancar  sau a unor interpuși de-ai lor, logica e clară de ce. Escrocii se bazează pe faptul că biroul de taxe nu are capacitatea să verifice în detaliu fiecare declarație în parte, iar pentru o parte din ele trimit banii în termen de două până la patru săptămâni. Sumele cerute încep de la 2.000 de lire, chiar și până 7.000 de lire. Cu cât este mai mare sumă cerută, cu atât riscul de a fi verificat de către HMRC este mai mare. Uneori, HMRC se prinde că e ceva în neregulă până să trimită banii, și în acel moment declanșează o investigație.

Pasul 5. Încasarea banilor de la HMRC pentru mai multe zeci sau chiar sute de victime.

Pasul 6. DISPARIŢIA. Își șterg conturile false de Facebook, îşi schimbă numărul de telefon, și… O IAU DE LA CAPĂT. Acești escroci NU au limite!

Partea cea mai proastă e că, având datele de acces la contul personal al victimei, vor putea depune o nouă declarație de închidere de an şi în aprilie anul următor, până în momentul în care HMRC va realiza că e o FRAUDĂ la mijloc.

Tocmai din acest motiv, au adăugat la zvon şi prostia că vi se anulează National Isurance Number, sau că nu veți mai avea drept de muncă în următorii cinci ani, ca să vă descurajeze să vă mai întoarceți în Marea Britanie. Ei putând astfel să-şi încaseze din nou și din nou bani de pe urmă dvs. 

Vă întreb, oare cine va fi responsabil în toată această schemă? Evident că VICTIMA!

Pe numele ei s-a depus declarația, victima a autorizat trimiterea banilor în conturile unor terți și, într-un final, HMRC va investiga victima, nu escrocul. Iar toate miile de lire furate vor trebui restituite de către victimă.

Cum faceți să vă protejați de acești escroci?

În primul rând, NU mai întrebați de recuperarea integrală a taxelor, inclusiv a National Insurance Number.

Chiar dacă vă dezamăgesc sau vă distrug planurile cu ce ați fi făcut cu 5-10 mii de lire din TOATE taxele plătite în Anglia. Tot ce se poate recupera LEGAL este numai porțiunea plătită în plus din Income Tax (numită şi pay tax), și din CIS tax, adică cei care lucrează în construcții. Întotdeauna se ține cont de pragul de impozitare, HMRC nu face diferența între cineva care rămâne să lucreze în Marea Britanie și altcineva care decide să plece DEFINITIV de aici.

HMRC nu vă poate anula National Insurance Number, cum nici ANAF-ul nu vă poate anula CNP-ul.

În al doilea rând, faceți o mică verificare a identității persoanei la care apelați pentru recuperarea taxelor. Am avut un caz recent, în care un vecin din sat era implicat într-o schemă descrisă mai devreme. Deci, persoana sau compania pe care o alegeți, trebuie neapărat să aibă un istoric în domeniul recuperărilor de taxe. Vedeți din ce an are contul de Facebook. Are recomandări? Are site? Are birou fizic? Dacă da, de când? De acum o lună, de un an? SUSPECT!

În al treilea rând, nu mai dați informații personale prin Messenger, WhatsApp sau telefon. Când spun informații personale, mă refer la următoarele: numele complet, National Insurance Number, data nașterii, adresa din Anglia și numele companiei la care aţi lucrat. Escrocii având acest cinci informații, ei pot începe derularea schemei descrise mai devreme. E normal să dați informații personale, dar daţi-le pe un formular de aplicare, însoțit de un contract şi de un formular de autorizare al agentului numit şi 64-8.

Cu siguranță aveţi prieteni sau rude în Marea Britanie, distribuiți acest articol mai departe, este foarte important ca mesajul să ajungă în timp util la ei. Haideți să distrugem împreună acest ZVON greșit! Au fost deja prea multe victime până acum, nu mai putem lăsa lucrurile pe mâinile escrocilor.

În concluzie, vă îndemn la prudență şi vă doresc numai bine!

FILIP BARBACARU
General Manager
Global Tax Refund Ltd.
077.6169.6166 | 077.5457.3101
[email protected]
www.globaltaxrefund.com
www.facebook.com/globaltaxrefund/
Unit 7, Forum House, Empire Way, Wembley, HA9 0AB
Program de lucru: Luni-Vineri 11.30 – 20.00; in weekend cu programare

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 17 In medie: 4.3]

ȘOC pentru cei care locuiesc în Marea Britanie. Chiriile cresc în toată țara și alimentează criza

ȘOC pentru cei care locuiesc în Marea Britanie. Chiriile cresc în toată țara și alimentează criza

capre Marea Britanie

Mai multe capre au blocat intrarea într-un supermarket ASDA din Marea Britanie