Menu
in

Diaspora a trimis în țară o sumă record: Peste 5,6 miliarde de euro

Oficial, românii din străinătate au trimis, în 2021, peste 5,6 miliarde de euro în țară. Suma reprezintă un record, dacă este raportată la ultimii trei ani. În realitate, suma este mult mai mare, arată ProTV.

În luna decembrie 2021, spre exemplu, cei care au fost în România de sărbători au lăsat importante sume în numerar.

Cristian Dumitrescu, un român care lucrează în Marea Britanie, spune a trimis în fiecare lună a anului trecut în jur de 2 mii de lire.

„În decembrie am mers personal acasă și am lăsat cam patru mii de lire în România cash. Mai mult decât într-o lună normală, au fost și sărbătorile, vă dați seama, trebuie mai mulți bani. Când mergem acasă mergem cu cash la noi pentru a evita taxele și comisioanele la bănci”, spune Cristian Dumitrescu.

Astfel, suma totală care a intrat în țară este mult mai mare decât cea anunțată de autorități, pentru că mulți români procedează precum Dumitrescu.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, cei mai mulți bani au venit în 2021 din Germania – peste 1,3 miliarde de euro – țara urmată de Marea Britanie. Au trimis mulți bani și românii din Italia, Spania, Franța, Statele Unite și Austria.

Românii din străinătate aduc mai mulți bani în țară decât toți investitorii străini

În ceea ce privește modalitatea de trimitere a banilor, aceasta s-a schimbat de-a lungul timpului, iar acum românii preferă transferul rapid, dacă se poate cu taxe cât mai mici.

Alina Balatchi, româncă stabilită în Marea Britanie, a declarat: „La începuturi chiar nu era ușor să trimitem. Trimiteam foarte mult în cash, trimestrial, ulterior au apărut aceste transferuri de bani, nu erau foarte rapide. În prezent trimit lunar către România prin bancă, sau dacă este o situație de urgență trimit metode de transfer rapid”.

Numai printr-o singură instituție financiară care se ocupă de transferuri online în sistem rapid
au ajuns în România 316 milioane euro, reprezentând o creștere cu 79% față de anul 2020.

„495 de euro pe tranzacție. Cei mai mulți bani au fost trimiși de românii din Marea Britanie, aproape 66%, ia în top zece țări se regăsesc și comunități de români din Germania, Franța, Italia, Belgia”, spune Gabriela Simion, reprezentant serviciu bancar.

Anul trecut banii trimiși de români în țară au reprezentat aproximativ 2% din Produsul Intern Brut.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3.5]
Exit mobile version