El – George, 36 de ani, născut la București. Ex-Senior Relationship manager în sistemul bancar. Ea – Alina, 32 de ani, originară din Câmpulung Muscel. Ex-account executive la o firmă de leasing. Amândoi economiști, absolvenți de ASE. “1 februarie 2011. Noi doi… 2 valize… puțin speriați… un nou început cu multe necunoscute”, își amintesc George și Alina. Despărțirea de București a fost rapidă. “Am aflat că am primit job-ul aici și nu am avut timp să ne gândim prea mult, întrucât am avut 10 zile la dispoziție să ne mutăm… Am avut așa multe lucruri de pus la punct înainte de a pleca, încât nu am realizat prea bine”.
De doi ani locuiesc în Anglia. Ea este shop manager, el property manager pentru un grup de companii. În timpul săptămânii, au joburi de la 9 la 17. În timpul liber au pus bazele unei afaceri: fotografii de nuntă. L-am întrebat pe George cum le-a venit ideea acestei afaceri. «Relativ simplu. Totul a plecat de la hobby-ul pentru fortografie. Ideea în sine a urmat un curs relativ normal, cu cât ne-am implicat mai mult, cu atât am avut rezultate mai bune, lucru ce ne-a motivat.»
Era un plan de dinainte de a pleca din România?
«Eu începusem să fac fotografie deja din România, dar mai mult pentru prieteni și cunoștințe. În Anglia am început să ne ocupăm de business, serios, amândoi, la aproximativ un an după ce am emigrat.»
Ați început să aveți câștiguri economice?
«Da, am început să câștigăm, dar până acum am investit aproape tot câștigul în aparatură și în promovarea website-ului site-ul nostru: www.georgeandninaphotography.co.uk. Oferta noastră pentru servicii de fotografie este relativ flexibilă, dar ca idee, un pachet pentru fotografia de nuntă pornește de la 700 de lire.»
Care este metoda voastră de lucru?
«Punem mare accent pe comunicarea cu clienții. Discutăm mult cu ei pentru a înțelege ce așteptări au. În timpul unui eveniment sarcinile noastre se împart și lucrăm excelent ca și echipă, oricare dintre noi fiind în funcție de situație fie fotograf, fie asistent, ajutând cu lumini, la aranjarea persoanelor pentru fotografiile de grup, în principiu orice e nevoie.»
Unde vă găsesc clienții?
«90% ne găsesc online. Restul sunt recomandări și clienți pe care îi găsim direct. Am avut deja trei evenimente unde am fost recomandați de clienții avuți în trecut, și ne bucură foarte mult acest lucru. Suntem de doar un an pe o piață destul de competitivă și asta înseamnă mult pentru noi.»
Cum vă alegeți clienții?
«Noi acoperim geografic Londra și zonele învecinate. Am avut solicitări și pentru evenimente în Scoția, de exemplu, și nu am putut acoperi acel eveniment. Am sfătuit clientul că e mai ușor să lucreze cu un fotograf din acea zonă, și i-am recomandat un prieten român.
Noi furnizăm doar serviciile de fotografie. Majoritatea nunților au un wedding planner si nouă ni se comunică programul nunții, lucrăm ca atare. Totul este planificat la minut, și trebuie să ne încadrăm într-un program foarte strict. Reușim de fiecare dată să împrumutăm mirii pentru câteva minute pentru a avea o miniședință în cadrul nunții.»
Ați avut și ocazii în care ați spus nu?
«Da, am avut solicitări pe care nu le-am putut onora. A trebuit să găsim alternative. Considerăm că este foarte important să avem o linie de business pe care să o păstrăm.»
Ce vă spun după ce au fotografiile în mână?
«Sunt încântați. Până acum nu am avut niciun client nemulțumit. Faptul că discutăm mult cu ei și le cunoaștem așteptările se reflectă în rezultatele muncii noastre.»
Ați urmat cursuri de fotografie?
«Da, cursuri de fotografie, școala de fotografie, iar Alina a urmat un curs de editare. Și mult studiu individual.»
Vă mai amintiți prima fotografie pe care ați făcut-o?
«Prima fotografie am făcut-o cu un aparat Smena la grădina zoologică din București.»
Cum ați decis să plecați?
«De mult vroiam să plecăm. Ne pare rău să o spune, dar locul nostru nu mai era în țară de mult timp. Când ieșeam în afară înțelegeam ce înseamnă normalitatea și ne-o doream prea mult. Am ales Anglia pentru că parte din familie este stabilită aici. Am venit cu un job asigurat și asta a contat enorm.»
Mai aveți legături cu România?
«Da, părinții și mulți prieteni cărora le ducem lipsa.»
Vă gândiți la posibilitatea de a vă întoarce în România?
«Nu, cel puțin acum nu.»
De ce vă e dor din România?
«De familie și de prieteni, de anumite tradiții și de locurile natale.»
Georgiana Baciu