David Willetts, ministrul Universităților, a declarat pentru The Telegraph că europenii ar trebui să fie rezidenți în Regatul Unit timp de cinci ani, față de trei ani în acest moment, pentru a putea solicita împrumuturi de la stat pentru întreținere. El a adăugat că această regulă ar duce la stoparea cererilor abuzive. Willetts a promis acțiuni mai dure împotriva studenților din UE care se întorc în țările lor de origine după ce au absolvit, fără a înapoia banii împrumutați.
“Aplicațiile false pentru împrumuturile de întreținere nu vor fi tolerate și au fost luate măsuri imediate și decisive”, a spus ministrul. El a continuat: „Au fost introduse noi măsuri stricte de prevenire a abuzurilor, aproximativ o treime din bani (2,5 milioane de lire sterline) au fost deja recuperați, iar acțiunile pentru recuperare continuă în mod serios.” Împrumuturile pentru studenții români și bulgari au fost înghețate în luna noiembrie a anului trecut, după o creștere considerată suspectă a numărului de înscrieri la colegiile din Marea Britanie.
Ostafe, ESU: am demonstrat că Willetts nu are dreptate
Cu privire la declarațiile făcute de Willets, Alex Ostafe, președintele Europe Students Union, a declarat pentru Ziarul Românesc: „am demonstrat că acest domn ministru nu are dreptate, fiind mustrat de Comisia Europeană și chiar de comisarul Viviane Reding, pentru măsurile, sau mai bine spus corecția, pe care a aplicat-o studenților.”
„Europe Students Union, împreună cu o echipă de profesionişti și cu ajutorul Bruxellesului, va da informații utile studenților pentru a nu mai apărea astfel de nereguli cu privire la finanțările primite de acștia de la Student Loan Company. De asemenea, am strâns legătura cu mai multe universități și colegii, pentru a ajuta la înrolarea studenților europeni, iar totul să fie în conformitate cu cerințele Guvernului Britanic”, a continuat Ostafe.
El i-a mai anunțat pe cei care s-au retras din cauza șicanelor ministerului, că se pot reînscrie, cu ajutorul Europe Students Union.
Președintele asociației studențești a mai spus că a primit telefoane de la oameni cărora li s-au cerut sume imense din partea unor agenții care se ocupă cu recrutarea studenților. „Cineva mi-a spus că există o agenție care cere o mie de lire pentru înscriere la colegiu și după aceea câte o mie de lire la fiecare tranșă de bani de la SLC.”
Studenții români: „Ministrul de Externe să vină la Londra!” Guvernul britanic, dat în judecată pentru suspendarea împrumuturilor
„Mai mult, li se spune potențialilor studenți că vor primi bani de întreținere indiferent dacă sunt sau nu rezidenți de trei ani în UK, ceea ce înseamnă că se falsifică în continuare declarații. ESU îi poate sfătui pe oameni în mod gratuit și îi poate ajuta să aplice pentru finanțări de la SLC.”
Ostafe a mai declarat că există colegii unde studenți care nu dădeau pe la cursuri erau trecuți prezenți doar pentru a încasa împrumuturile de la SLC.
Discriminarea studenților români, pe masa Comisiei Europene. MAE cere clarificări
Cu privire la viitorul Europe Students Union, președintele asociației a declarat că se va retrage din funcție, întrucât este implicat în politică și nu dorește ca lucrurile să se amestece: „În septembrie vom avea alegeri, iar în momentul de față nu avem decât un singur candidat. Este vorba despre Bianca Pîrlog, miss Diaspora UK de anul trecut, studentă la arhitectură.”
Toţi studenţii care doresc să contacteze Europe Students Union o pot face la adresa de email: [email protected], pe skype: alexandru.ostafe, pe pagina de facebook: Europe Students Union UK sau la telefon: 07721 387 915.
Mircea Maer