in

Irina Singh: de la Bollywood, în topurile din UK (video)



A ajuns în topurile muzicale britanice, are o cotă incredibilă şi, cu toate acestea, nu refuză să cânte şi la petrecerile private ale românilor din Londra. Irina Singh, o româncă ce a descoperit succesul la mii de kilometri de casă, în India, unde a compus pentru numeroase producţii de la Bollywood, s-a mutat de curând în Londra, unde lucrează la un nou album alături de un producător celebru, pregăteşte câteva concerte şi plănuieşte să deschidă o şcoală particulară de canto pentru copii. Ascensiunea Irinei în prim-planul muzicii internaţionale, puţin cunoscută românilor din Marea Britanie, este una de-a dreptul fascinantă.

“Am început să cânt şi să creez piese de la o vârstă foarte fragedă, de pe la trei, patru ani. Aş putea spune că am început să cânt înainte de a vorbi. De mică am fost fascinată de muzica indiană. Îmi aduc aminte cum, la vârsta de trei ani, am descoperit discul cu Narghita, din întâmplare. Nici nu vorbeam bine româneşte, dar eu cântam în indiană: Inchi chi dana! Asta se întâmpla când parinţii mei plecau la serviciu şi era diferenţă de o oră până veneau fraţii mei mai mari de la şcoală.”, povesteşte Irina despre modul în care şi-a descoperit şi hrănit pasiunea pentru muzică.

Mai târziu a urmat studiile muzicale în Iaşi, luând lecţii academice de jazz cu Romeo Cosma, iar un tur în India, alături de trupa “White Mouse” i-a schimbat destinul. Acolo, la finele unui concert, şi-a întâlnit viitorul soţ, tocmai când era ofertată pentru a susţine concerte în Statele Unite ale Americii.

Experienţa Bollywoodiană

După căsătoria dublă cu Rana Ranjit Singh – în India şi România – Irina credea că va renunţa la muzică pentru a se dedica în totalitate familiei. Şi asta a şi făcut, timp de 3 ani. În această perioadă a învăţat să vorbească în bengali, să gătească specialităţi indiene, să mediteze şi să exerseze yoga, pentru a-şi lua în final şi patent de instructor. Cu timpul, însă, s-a întors la prima ei dragoste, muzica. “Încet – încet, am început să compun şi să scriu versurile unor piese muzicale inspirate şi dedicate lui Ramu, pe care apoi am început să le cânt împreuna cu Saikat Dev, de la trupa Shiva, unul dintre cei mai renumiţi cântăreţi rock din India şi autor de muzică de film”, mai spune Irina. Noile piese au fost preluate pe coloana sonoră a unor seriale de la Bollywood şi aşa şi-a făcut intrarea în marea industrie a filmului indian.

Scena britanică

De curând s-a mutat în Anglia, unde a ajuns la invitaţia renumitului producător Sam Jones din Manchester, pentru a colabora la producerea unor melodii care urmează a fi lansate în acest an. “Sam este destul de renumit în Marea Britanie, a colaborat şi încă mai colaborează cu câştigatoarea premiului Grammy, Corinne Bailey Rae. Pe lângă această colaborare, aici doresc să îmi promovez şi al doilea album la care lucrez acum în Londra împreună cu Nirojan Pirabakaran, un pianist/producător foarte talentat şi cu domnul Patrick Collier. Patrick a produs piesa “Walking on sunshine” pentru trupa Katrina & The Waves. În perioada următoare sunt invitată să cânt în Manchester la Universitatea din Bolton, iar mai apoi pentru recitaluri la London International Arts Festival”, spune Irina, a cărei muzică are influenţe de R&B,Ballad, Modern Jazz, Dance/Club și Funk.

Lecţie de viaţă

Când nu e în studio la înregistrări, Irina îşi face timp pentru un alt proiect pe care vrea să-l implementeze în Londra. Se pregăteşte să lanseze o şcoală de muzică pentru copii în zona Edgware, unde să predea lecţii de canto, vioară şi pian pentru începători.

Din când în când, mai cântă şi la petreceri private din comunitatea românească, în cadrul unei colaborări cu Mirela Maxim, coordonatoarea companiei Catering Suceava.

Irina spune că pentru a-şi urma visul nu ezită să facă sacrificii, printre care şi viaţa departe de casă, de cei dragi din România. Se ghidează după o deviză simplă, aceea de a nu se opri niciodată, iar pentru a-şi realiza visurile urmează un principiu al renumitului violonist Yehudi Menuhin: “Pentru a atinge sublimul, trebuie să te înarmezi cu răbdare”.

F.B.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aur pentru România la Europenele de Gimnastică de la Bruxelles

Otopeni, pe locul 58 în UE la traficul de pasageri. Heathrow pe prima poziție