Fără o doză consistentă de curaj, Ionuţ Moraru nu ar fi îndrăznit să plece din România când avea doar 19 ani, să lucreze în domeniul construcţiilor la zeci de metri deasupra pământului la 23 de ani sau să înceapă o afacere în Marea Britanie, în domeniul imobiliar, la numai 30, când recesiunea era în toi. Mai mult, fără curaj n-ar avea nici puterea să spere că, într-o bună zi, va începe o carieră în diplomaţie şi că, din 2012, tot mai mulţi români îşi vor cumpăra casă în UK.
Despre curaj se spune că e unul dintre atributele esenţiale ale unui om de afaceri de succes. Nu e totuşi întotdeauna şi suficient. Pentru a reuşi să-şi dezvolte propria agenţie imobiliară în Marea Britanie, Ionuţ Moraru a trebuit să adauge acestei calităţi o combinaţie echilibrată de încredere, optimism, perseverenţă şi responsabilitate.
Ionuţ a plecat din România în 1999, pe când avea doar 19 ani. La vârsta respectivă îşi dorea doar să aibă acces la o viaţă decentă, lucru care în Bacău, oraşul său natal, era greu chiar şi de visat. A decis să-şi caute norocul pe alte meleaguri şi a ales Marea Britanie pentru că era fascinat de limba engleză şi mai ales de istoria şi arhitectura britanică.
„Am crescut alături de generaţia MTV, iar lumea de afară, pe care o vedeam la televizor, ne provoca să visăm cu ochii deschişi la un stil de viaţă cât de cât decent”, îşi reaminteşte Ionuţ unul dintre motivele care l-a îndemnat să părăsească România. În UK, după 6 luni pe care le-a petrecut într-o locuinţă socială din Birmingham unde a fost instalat ca solicitant de azil, s-a mutat la Londra. Aici a început să-şi planteze visurile şi a descoperit că nimic nu poate sta în calea ambiţiei sale.
„La început am muncit aproximativ 6 ani în construcţii. Mă specializasem în montarea de geamuri, aveam un venit satisfăcător şi eram relativ fericit. Însă, după o vreme, am descoperit că nu vroiam să mă prindă vârsta de 50 de ani pe şantier. În timp am înţeles şi că aici, în UK, dacă munceşti, dacă investeşti în tine, dacă-ţi baţi capul poţi să reuşeşti. Iar asta se întâmplă chiar şi în condiţiile în care, ca român, te loveşti deseori de discriminări, prejudecăţi, restricţii… Important e să treci peste ele şi să te concentrezi pe ceea ce-ţi doreşti”, spune Ionuţ. Iar dorinţa acestuia, de la începutul aventurii sale britanice, a fost să se reîntoarcă la şcoală. A făcut un colegiu de 2 ani în domeniul social work, pentru a se putea înscrie la facultate. După acesta a început să studieze ştiinţe politice la Brunel University, locul în care a început, pentru a doua oară de când a ajuns în UK, o nouă viaţă.
Carieră în imobiliare
„La Brunel mi-am descoperit pasiunea pentru politica internaţională, pentru diplomaţie şi, în acelaşi timp, am început să lucrez şi în domeniul imobiliar. Am ajuns întâmplător la un interviu la una dintre cele mai apreciate agenţii imobiliare din UK şi am obţinut un job part-time. Pentru că am pus multă energie şi dedicaţie în muncă şi pentru că vacanţele de la universitate mi le petreceam lucrând full-time, am avut acces la o mulţime de traininguri şi uşor, uşor am fost promovat până ce am ajuns sales manager într-o filială a agenţiei din sudul Londrei.” Aici a câştigat şi experienţa necesară începerii unui business pe cont propriu.
„În 2008, când piaţa imobiliară tremura puternic, aproape că era la pământ din cauza proaspetei crize, am decis că e timpul să încep o afacere în domeniu de unul singur. Ştiam că există o oportunitate în zona închirierilor şi am decis să-mi cresc afacerea pe aceasta. Nu pot să spun că nu am avut emoţii atunci… era necunoscutul unui nou început, într-un context economic negativ. La fel cum nu pot să spun că acum aş fi scăpat de ele. Însă fără curaj, fără să îndrăzneşti nu cred că poţi să reuşeşti în niciun domeniu”, spune Ionuţ. Curajul l-a făcut să-şi investească mai toate economiile făcute în ultimii ani de lucru, plus un credit bancar, în propria agenţie imobiliară, pe care a deschis-o în nordul Londrei. A pornit afacerea alături de fratele său, Robert, pe care-l ajutase, cu ceva timp în urmă, să i se alăture în UK.
Consultanţă ipotecară
Cu toate că a dat peste o concurenţă aprigă în domeniu, că financiar au fost și perioade grele şi afacerea nu a explodat de la început, Hab&Kal, firma băcăuanului şi-a găsit rapid locul pe piaţă. „Faptul că am început în nordul Londrei , unde e o comunitate mare de români, ne-a ajutat mult. În 2010 am intrat şi pe piaţa de vânzări, chit că aici, din pacate, nu românii sunt principalii noştri clienţi. Iar de anul acesta vom oferi şi consultanţă pentru ipoteci. Acest ultim pas e unul pe care-l pregătim de ceva vreme şi pe care aşteptăm cu nerăbdare să-l facem, pentru că astfel vom putea să ajutăm tot mai mulţi conaţionali să-şi cumpere o casă în Londra”.
Tânărul manager spune că e un vis personal să vadă cât mai mulţi români proprietari în UK. „Românii sunt, în general, tipul chiriaşului ideal. La început, proprietarilor britanici le-a fost frică să le închirieze acestora, dar s-au convins rapid că românii sunt clienţi excelenţi. Plătesc totul la timp, au grijă de casă, chit că stau mai mulţi şi, de obicei, nu creează probleme. Părerea mea e, însă, că românul ar trebui să-şi depăşească statutul de chiriaş şi să devină proprietar. Dacă indienii, pakistanezii, chiar şi grecii, mai nou, au înţeles avantajele deţinerii propriei case, fie ea cumpărată cu sprijinul unei ipoteci, românii de ce nu are face acelaşi lucru?”
Ionuţ îşi susţine dorinţa de a vedea o creştere în rândul proprietarilor români cu mai multe argumente. În primul rând le oferă pe cele financiare. „Chiria pentru o locuinţă e mai scumpă ca o ipotecă. La o casă pentru care plăteşti, de obicei, în jur de 800 de lire chirie, poţi plăti o rată lunară de 650 de lire. Şi scapi şi de stresul specific statutului de chiriaş. În plus, pe termen lung achiziţia unei locuinţe în Londra e una dintre cele mai sigure investiţii. E o piaţă a cărei valoare creşte constant. Aş putea spune că e mai sigur ca la bancă, dovadă că mulţi străini care nu mai au încredere în sistemul bancar din ţările lor vin să cumpere aici. Apoi nici gândul că, într-o zi, dorul de România ar deveni atât de puternic încât să provoace dorinţa de întoarcere acasă nu ar trebui să fie un impediment. Locuinţa poate fi oricând închiriată, iar banii încasaţi astfel, pe lângă faptul că ar acoperi ipoteca, ar aduce un venit lunar, care nu poate fi neglijat”, spune Ionuţ.
Un alt argument în favoarea cumpărării unei case e cel legat de lipsa birocraţiei. „Din 2012, vor fi introduse mai multe proiecte guvernamentale care vor ieftini şi vor înlesni accesul la ipoteci, chiar şi pentru români”, adaugă managerul Hab&Kal.
Ambiţiile diplomatice
Dincolo de implicarea în business-ul imobiliar şi de dorinţa de a deschide o filială a companiei în inima Londrei, Ionuţ a început să pună şi bazele unei cariere în diplomaţie. E visul său cel mai mare, spune acesta. A studiat ştiinţe politice în universitate şi va studia acelaşi lucru şi la masterul pe care-l va începe în această primăvară. Primul pas spre o carieră în politica externă l-a făcut deja. Printre obligaţiie de la birou îşi face timp şi pentru un voluntariat în cabinetul unui europarlamentar britanic conservator cu a cărui politică nu e tot timpul de acord, din cauza abordării partidului acestuia a problemei imigraţiei, dar de la care admite că are multe de învăţat. Cum, de altfel, spune că mai are de învăţat multe de la viaţă. Fără să neglijeze nicio oportunitate pe care aceasta i-o oferă e convins că, exact ca şi până acum, îşi va îndeplini toate visele. „Sunt şi voi rămâne un visator şi îmi voi juca întotdeauna toate cărţile, pentru că nu am nimic de pierdut”, încheie Ionuţ.
F.B.