in

Moldovean cu pașaport românesc: “Dacă vor mai veni câțiva moldoveni, nu o să fie nenorocire”

Moldovenii cu pașapoarte românești vor invada Marea Britanie, de anul viitor, după ce vor fi ridicate restricțiile. Este noul episod din scandalul “invaziei” românilor și bulgarilor, întreținut de presa și politicienii din Marea Britanie.



Am stat de vorbă cu un moldovean cu cetățenie română care se află deja la Londra: Liviu Ursu, un tânăr de 19 ani, din Chișinău. Spune că pașaportul românesc i-a dat o șansă pe care nu mulți moldoveni o au.

“Mi-am făcut pașaport românesc la 15 ani. Am avut șansa ca tatăl meu să aibă dublă cetățenie și astfel am aplicat și eu. Acum sunt și cetățean român și am drepturi ca oricare alt european,” ne-a mărturisit Liviu Ursu. Nu s-a considerat niciodată altceva decât român. “Eu știu istoria. Eu consider că toți moldovenii sunt români. Cel puțin toți cei care vorbesc limba română”. La Londra a venit în primul rând să studieze, după ce a terminat liceul, la Chișinău.

“Am venit să aplic la Universitățile de aici. De obicei acest lucru trebuie să îl faci în clasa XII, pentru ca imediat după bacalaureat să poți începe cursurile. Eu am pierdut un an, așa că astă toamnă am venit aici (la Londra – n. red.) ca să trăiesc independent de părinți, să mă acomodez cu viața într-o altă țară, o altă cultură.

Între timp am muncit. După 2 săptămâni de când am sosit, timp în care am pregătit aplicațiile pentru școală, am găsit de lucru, în construcții. Cred ca am avut mult noroc, pentru că nu aveam mulți cunoscuți aici. Am lucrat trei luni în Greenwich Park, la dezafectarea unei părți a satului olimpic. La început a fost greu, eu nu eram obișnuit cu munca fizică. Dar apoi te obișnuiești, ca și cu orice altă problemă.”

Chiar dacă a muncit și încă muncește în construcții, visul lui Liviu este să devină cercetător în medicină. De aceea spune că a ales Marea Britanie, ca țară unde să își continue studiile.

“În primul rând, profilul pe care vreau să îl fac, Biomedicina, nu există în Moldova, iar dacă aș termina o facultate acolo cine mi-ar recunoaște diploma? Cu studii făcute în Londra mai ușor răzbești apoi în viață.”

A reușit să aplice la timp la mai multe Universități, chiar dacă ziua muncea în construcții, iar seara învăța. A primit două răspunsuri afirmative, două negative și mai așteaptă încă unul, peste câteva luni.

Din septembrie va începe școala, la Greenwich University, unde va studia Biomedicina, dar are de gând să și muncească, pentru a se întreține la studii.

Muncă de la 13 ani

Liviu Ursu s-a născut în Chișinău, Republica Moldova, unde a studiat la Liceul Prometeu, unul dintre cele mai bune din oraș. Ne-a spus că de mic s-a obișnuit să își câștge singur banii, să nu aștepte de la părinți.

“Am început să lucrez la 13 ani. Părinții mei au o afacere în Chișinău, cu pantofi și am muncit pentru ei. Vindeam încălțăminte la piață. Bineînțeles că mă plăteau mult mai puțin decât pe celelalte vânzătoare. Tata îmi spunea: ce să faci tu cu atâția bani? Dar eu eram mulțumit. La 16 ani mi-am cumpărat o chitară cu banii câștigați de mine și în tot timpul liber pe care îl aveam căutam să muncesc pentru a avea bani.”

Despre lamentările englezilor cu privire la moldovenii cu cetățenie română, Liviu Ursu spune că nu a auzit vreodată ca un conațional de-al său să vină aici ca să fure. “Omul vine pentru că are nevoie,  vrea să câștige mai mulți bani din muncă cinstită. Nu știu vreun moldovean care să vină aici ca să facă cine știe ce afaceri din care să se îmbogățească. Ai noștri fac munci pe care englezii nu le vor. Sunt constructori, bone, îngrijesc bolnavi, lucrează în restaurante, la curățenie. Faptul că vor fi câțiva moldoveni în plus în Marea Britanie nu va fi o nenorocire. în schimb, o să fie bine pentru Moldova, pentru că oamenii trimit bani acasă. Este convenabil pentru mulți moldoveni să muncească în UE. }ara noastră este săracă, salariile sunt mici.”

Reci și nepoliticoși

Despre englezi spune că sunt reci și politicoși doar ca imagine: “Puțini englezi s-au purtat frumos cu mine. Eu vorbesc foarte bine limba engleză, însă atunci când au aflat că sunt român, și-au schimbat imediat atitudinea și nu a fost corect.”

Tânărul de 19 ani consideră că mulți români merită o șansă mai bună în Marea Britanie. “Este absurd să spună că venim să îi invadăm. Din contră, cred că din 2014 lucrurile se vor schimba complet. Atunci când vom avea drept de muncă va fi mult mai ușor să găsim și slujbe la nivelul pregătirii noastre.”

Nu prea îl încântă perspectiva unei vieți în Marea Britanie. Și-ar dori ca posturile în cercetare din România sau Moldova să fie plătite mai bine și astfel să se poată întoarce acasă.

“Cei care vor să plece trebuie să se gândească bine înainte dacă merită să facă acest pas. Dar este adevărat că o schimbare bruscă poate să însemne o nouă șansă. Însă, dacă în Moldova nu se întoarce nimeni, în scurt timp nu va mai avea nici cine să plece. Și acolo trebuie oameni calificați, care să ajute într-un fel la dezvoltarea țării.”

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

The Telegraph: Statul britanic vrea amprentarea românilor și bulgarilor

Moartea miliardarului rus Boris Berezovski, o nouă suspiciune de asasinat politic în Marea Britanie