in

O româncă din Londra, voluntar activ la școala copilului său



Irina a plecat din Galați în anul 2000 şi din România în anul 2008, iar în prezent locuieşte cu familia în Londra. Românca este mama unei fetiţe care merge la școală primară şi a unui băieţel de opt luni.

Irina este reprezentantul clasei (class rep) – adică face parte din comitetul de părinți pentru anul în curs.

După cum a explicat Irina, părinții se pot implica în moduri diferite în susținerea școlii unde învață copiii lor.

De pildă, ea a început cu 24 de brioșe oferite lunar școlii, spre a fi vândute copiilor, la sfârșitul activităților școlare săptămânale, contribuind astfel la strângerea unor sume de bani pentru instituția de învățământ.

„Părinții care nu doresc să fie voluntari sau cărora nu le permite timpul, în general, donează diferite lucruri necesare școlii: jucării, cărți, pachete de șervețele pe timpul iernii, premii pentru tombolă și multe altele. Unii chiar fac transfer bancar către școală cu suma dorită. Alte tipuri de voluntariat care se măsoară mai puțin în bani, dar care sunt esențiale în administrarea școlii și dezvoltarea directă a copiilor, includ părinți voluntari care citesc periodic cu copiii la școală, triază și returnează lucrurile pierdute, ajută la funcționarea eficientă a librăriei școlii, la servitul meselor de prânz, la schimbatul copiilor când au lecții de înot, și tot așa. Părinții voluntari care lucrează direct cu copiii urmează un set de reguli stricte”, spune Irina.

Din totalul activităților organizate prin implicarea voluntară a părinților și a școlii se pot strânge, într-un an, circa 60.000 de lire, bani cheltuiți exclusiv pentru școală, cu o transparență totală față de părinți și de alte părți implicate.

Sumele strânse sunt folosite pentru a cumpăra echipamente moderne pentru școală: ecrane digitale, locuri de joacă în curte, grădini senzoriale, piscină mobilă încălzită… Irina a ținut să spună că acesta este doar un exemplu care ilustrează un sistem de susținere voluntară a școlilor de stat din Marea Britanie şi nu înseamnă nicidecum că toate funcționează în același mod.

„Mă bucur că fac parte din acest sistem și că pot oferi un ajutor cât de mic școlii şi, implicit, elevilor, astfel simțind că educația copiilor mei se datorează în mare parte mie şi comunității din jur, nu numai statului. O astfel de rețetă funcționează nu numai pentru beneficiul școlii şi elevilor ei, dar şi reunește oamenii, îi ajută să socializeze şi îi educă în spirit civic”,  a mărturisit Irina.

Sursa: Viața Liberă Galați

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Liverpool. 40 de români traficați și puși la muncă forțată de alți trei conaționali

Un deputat de diaspora cere reintroducerea taxelor consulare