in

Peste 400 de români s-au testat pentru a-l ajuta pe Sasha, băiețelul bolnav de leucemie. Șansele unei compatibilități sunt foarte mici

Sasha David Bulacu, un băiețel român de 5 ani a fost diagnosticat cu leucemie limfoblastică. Șansele de găsire a unui donator compatibil de celule stem hematopoietice sunt de 1 la 250.000, în 500.000 de cazuri, ne-a spus mama băiatului, care a făcut apel la românii din comunitate să se testeze pentru a putea salva astfel o viață. Pe 16 august, la o sală de sport din Hendon Central, a fost organizat și un eveniment pentru găsirea unui donator compatibil pentru Sasha.



Ceea ce trebuie să conștientizăm, ca și comunitate, este faptul că unii dintre noi se pot îmbolnăvi grav, iar în momentul în care se ajunge în situații de felul celei în care se află Sasha ne izbim de zidul codului genetic. În astfel de cazuri, cele mai mari șanse de a găsi un donator compatibil sunt în interiorul comunității din care faci parte.

A existat și o campanie on-line, susținută de Ziarul Românesc Weekly, iar familia lui Sasha și multe alte persoane au împărțit pliante informative la magazinele și afacerile românești din Londra. Deși fundația a declarat că evenimentul a fost un succes, din punctul nostru de vedere numărul celor care și-au făcut timp să se înscrie pentru a salva o viața a fost extrem de mic. 

Din păcate, doar 263 de persoane s-au prezentat pentru testare. Foarte puține, având în vedere că numărul românilor din Londra este de ordinul sutelor de mii.

Cei care au sărit în ajutorul lui Sasha au fost informați cu privire la importanța înscrierii într-o bază de donatori, condițiile pentru a dona, modalitățile prin care se poate dona și, ulterior, au fost rugate să completeze un formular și li s-au colectat probe de salivă. În medie, fiecare înscriere a durat 10-15 minute.

Dincolo de goana disperată de a găsi un donator compatibil pentru Sasha, campania organizată de fundația Delete Blood Cancer a avut ca scop și conștientizarea românilor asupra necesității înscrierii într-un registru de donatori.

Campania de testare a fost și subiectul știrilor BBC din acea seară. Reportajul de la televiziunea națională britanică a avut ca temă, dincolo de cazul lui Sasha, importanța înscrierii ca donatori de celule stem a celor din comunitățile din estul Europei.

Sasha nu este singurul copil est european/român aflat în această situație. La spitalul unde este internat el sunt și alte persoane în căutarea unui „donator compatibil”. Doar 60% dintre pacienții care caută unui donator de celule stem hematopoietice găsesc unul compatibil în proporție de 100%,  acesta fiind motivul pentru care familia lui Sasha și Delete Blood Cancer au apelat și apelează în continuare la români să se înregistreze ca donatori, astfel încât șansele lui Sasha de a găsi un donator compatibil să crească.

Aga Chrosciel, manager al fundației Delete Blood Cancer, ne-a explicat care este impactul unui astfel de eveniment: „Suntem extrem de mulțumiți de evenimentul organizat pentru Sasha și de numărul de înscrieri în registrul de donatori de celule stem. Toți cei care s-au înscris pot salva o viață.”

Familia lui Sasha, precum și alți voluntari ai Fundației Delete Blood Cancer au mai făcut înregistrări „din ușă în ușă”, înainte și după eveniment, iar în total au fost trimise la laborator, pentru analiză, un 436 de probe de salivă. Procesarea acestora va dura în jur de 6 săptămâni.

Mama lui Sasha a ținut să le mulțumească celor care au acceptat să se testeze: „În ziua evenimentului am plâns încontinuu. Mulțumesc mult celor care au venit, speram să vină mult mai mulți, comunitatea este foarte mare, în special în Londra. De asemenea, consider că trebuie mediatizată mult mai mult necesitatea înscrierii într-o bază de donatori de celule stem. Sunt multe familii în căutarea unui donator, nu doar noi, nici eu nu am știut ce înseamnă până nu m-am confruntat cu lipsa unui donator compatibil pentru copilul meu. Șansele de găsire a unui donator compatibil sunt de 1 la 250.000, în 500.000 de cazuri, iar duminică, 16 august, s-au prezentat 263 de persoane – mult prea puțini.”

„Când medicul m-a informat că nu au găsit un donator compatibil pentru Sasha, am simțit că pică spitalul pe mine. Toată campania nu este doar pentru Sasha, ci vrem să conștientizăm românii că pot salva o viață sau, mai mult, viața lor poate fi salvată printr-o simplă înscriere ca donator de celule stem.”

„Cei care nu au putut veni pe 16 august se pot înscrie în continuare pe site-ul celor de la Delete Blood Cancer (www.deletebloodcancer.org.uk) și este posibil ca într-o zi, în viața lor, să fie sunați pentru a salva o viață. Moștenirea genetică este foarte importantă, oamenii mor pentru că nu există o altă soluție decât transplantul de la un donator compatibil, cu același cod genetic, donatorul se găsește greu, iar cancerul nu poate fi ținut sub control la nesfârșit. Goana după un donator compatibil pentru Sasha nu a luat sfârșit, încă așteptăm. Sasha mă uimește în fiecare zi cu puterea lui de a lupta cu boala, cu maturitatea și curajul său și toate astea îmi dau putere.”

“A fost emoționant să vezi că oameni cu suflet mare au răspuns prezent din dorința de a ajuta la salvarea unei vieți și nu numai, poate a mai multor vieți. Bunăvoința și bunătatea încă mai există. Le mulțumim din suflet tuturor, cuvintele sunt de prisos pentru gestul pe care l-au făcut”, a spus Mirabela, mătușa lui Sasha.

Persoanele care au înțeles necesitatea înscrierii într-un registru de donatori celule stem pot să se înregistreze online, www.deletebloodcancer.org.uk, un kit pentru recoltarea probei de salivă va fi trimis la domiciliu și în felul acesta, la un moment dat, vor putea salva o viață.

Larisa Arama


Un băiețel de 5 ani bolnav de leucemie are nevoie de ajutor. Pe 16 august, „Fii eroul lui Sasha”!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Manifestația diasporei de la București. „Nu a fost eșec, a fost proastă organizare.”

Transilvania, refugiul favorit al Prinţului Charles