in

“Am luat-o de la zero aici şi nu regret”



În ultimii ani toţi mai mulţi români au decis să renunţe la calitatea de angajaţi în UK în favoarea deschiderii propriei afaceri. Este şi cazul lui Valerian Apostol care la 40 de ani este patronul unui magazin românesc în Londra. Originar din Roman, judeţul Neamţ, a deschis magazinul European Shop în zona Ilford, în Estul Londrei, o zonă cu foarte mulţi români. Afacerea are succes.

“Acasă munceam să dau şpăgi la Garda Finaciară”

“Am venit în Anglia în 2000 într-un marfar. Am lucrat ca labourer (necalificat – n.r.) şi tâmplar, nu mă pot văita că nu câştigam bine”, îşi aduce aminte Valerian. “Cu toate astea eu şi soţia ne doream mai mult, vroiam să nu mai fiu angajat, să avem propria afacere, să muncim pentru noi. Aşa că am decis să deschidem un magazin. Nu a fost deloc greu. Cred că ne-a ajutat faptul că în ţară am avut vreo cinci magazine. Ştiam cum este să ai o afacere, la ce ne vom înhăma”.

Fostul labourer îşi aduce aminte de perioada când câştiga doar 35 de lire pe zi. “Era destul de greu. Gândiţi-vă că în România am fost patron. Habar nu aveam cât de grea este munca fizică. Am trecut prin multe de când sunt aici, dar toate greutăţile m-au învăţat să apreciez altfel toate micile bucurii pe care ţi le poate oferi viaţa.

Aici a trebuit să pun mâna pe lopată. Să o iau de la zero. Şi nu regret nimic. Nu regret pentru că am reuşit să am o viaţă mai bună. Ne-am cumpărat o casă din banii strânşi ca tâmplar, băiatul nostru merge la şcoală aici, afacerea cu magazinul merge foarte bine”.

L-am întrebat pe Valerian de ce a plecat de acasă. “Este foarte simplu. Gândiţi-vă că ajunsesem să muncesc mai mult pentru Garda Financiară. Aveam controale peste controale, toţi vroiau să le dăm şpăgi, la un moment dat munceam mai mult pentru inspectorii care veneau în control. Trăiam într-un stres continuu, nu mai puteam să trăim aşa. Am vrut să o luăm de la capăt şi am reuşit”.

Produse din ţară

În magazinul European Shop oricine poate găsi produse româneşti dar şi produse poloneze sau englezeşti. “Clienţii noştri sunt dependenţi de produsele din ţară. Totul este de calitate şi ne putem lăuda cu faptul că magazinul nostru are patru stele, adică pentru cei care nu ştiu, standardele de igienă sunt la cel mai înalt nivel”.

Cât de greu este să ai propria afacere în Anglia? “Pentru cineva care are o afacere în România şi ştie cu ce se confruntă acolo o să pară un lucru incredibil ce vă voi povesti. Aici este de 99 de ori mai simplu să deschizi o firmă. Îmi aduc aminte cum a fost acum doi ani pentru mine şi soţia mea. Într-o jumătate de oră de navigare pe internet am deschis firma şi în alte câteva ore a venit confirmarea pentru numele pe care îl alesesem. Trebuia făcută verificarea dacă numele pe care noi ni-l doream nu exista deja. Acasă ca să deschizi o firmă trebuie să fi conştient că vei fi supus la mult stres, trebuie să ştii că vei pierde foarte mult timp pănâ vei reuşi să deschizi firma şi că va trebui sa dai multe şpăgi”.

Şapte zile din şapte

Există desigur şi o parte nevăzută atunci când te decizi să ai propria afacere. Valerian Apostol şi soţia lui muncesc şapte zile din şapte pentru a ţine pe picioare afacerea.

“Muncim şapte zile din şapte, nu am mai avut un concediu de doi ani, de când am deschis magazinul. Nu mulţi sunt cei care ştiu că a avea propria afacere înseamnă să renunţi la concedii, timp liber, să petreci mai puţin timp cu cei dragi. Dar vă repet, nu regretăm nimic. Ne uităm cu tristeţe la situaţia din ţară şi ne ne dăm seama că în 2000, atunci când am decis să părăsim România, am luat decizia cea mai bună. Avem o viaţă frumoasă aici şi ne gândim să nu ne mai întoarcem vreodată în ţară.”

O.G.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Record de lucrători străini în UK

30 OCTOMBRIE 2010