Chiar dacă avem un “parteneriat strategic” cu Marea Britanie, care a fost şi lărgit cu ocazia vizitei preşedintelui, muncitorii români vor avea restricţii pe piaţa britanică a muncii până în 2013, anul scadenţei naturale, după 7 ani de la aderare. Traian Băsescu s-a întâlnit cu membri ai comunităţii româneşti şi le-a spus că n-a putut face nimic în această privinţă.
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit pe 6 iunie cu membri ai comunităţii româneşti. El le-a spus românilor prezenţi la ambasadă că a ridicat în discuţiile avute cu David Cameron problema liberalizării accesului forţei de muncă din România, dar că ridicarea restricţiilor de muncă s-ar putea produce abia peste doi ani.
“Pe fond, relaţia bilaterală româno-britanică este o relaţie şi tradiţională şi solidă. Din punctul nostru de vedere, restricţiile pe care care le au încă pentru forţa de muncă din România şi Bulgaria sunt unul din punctele de contencios pe care continuăm să le avem. Vă pot spune că şi astăzi am ridicat problema liberalizării forţei de muncă din România, dar răspunsul politicos a fost cel pe care îl ştiţi deja de ani de zile. Să sperăm că în 2012- 2013 lucrurile se vor relaxa. Pentru moment, condiţiile de acces pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie rămân aşa cum au fost stabilite de Guvernul Majestăţii Sale”, a declarat preşedintele.
El a precizat că în Tratatul de aderare a României la UE este prevăzut că statele membre, printre care şi Marea Britanie, au dreptul să decidă în privinţa liberalizării pieţelor interne ale forţei muncii până în 2013, maximum. “Din 2013 nimeni nu mai poate impune României restricţii pe piaţa forţei de muncă”, a spus şeful statului.
Preşedintele a spus că este dreptul Marii Britanii să decidă în privinţa restricţiilor, dar apare o problemă atunci când, la acordarea permiselor de muncă, românii sunt trataţi diferit faţă de alţi cetăţeni ai UE. “Este dreptul Marii Britanii. (…) Am înţeles că a apărut o altă problemă. Dacă, spre exemplu, pentru un cetăţean din afara UE este o chestiune de 30 de zile să primească permisul de lucru sau un răspuns negativ, pentru un român deja se ajunge la 3-6 luni până să primească un răspuns, problemă pe care am ridicat-o, şi care trebuie corectată, pentru că nu putem fi trataţi mai rău decât cei din afara Uniunii Europene”, a declarat Traian Băsescu.
Exodul inechitabil
Şeful statului a vorbit cu cei prezenţi şi a răspuns unor întrebări legate de emigraţie şi de condiţiile de muncă din România. El s-a referit la exodul specialiştilor români, între care şi medici, ca la un fenomen îngrijorător, dar a precizat că oamenii nu pot fi opriţi să emigreze.
“Nu vă ascund că adesea, în discuţiile cu omologi din UE reproşez acest lucru. Se organizează recrutări de medici, de ingineri, de IT-işti, în schimb, restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii sunt slavă Domnului. Atunci mi se apare inechitabilă această drenare a oamenilor cu înaltă calificare. Dar este maxim ce putem face – să observăm. Pe de altă parte, România susţine fără rezerve mobilitatea forţei de muncă în interiorul UE. Nu putem să fim demagogi, să spunem unui medic care decide ca temporar să lucreze în Marea Britanie “stai, domnule doctor, aici, că-ţi dăm noi 350- 400-500 de euro pe lună”, când el aici poate câştiga 3-4.000.
Deci este un lucru pe care nu-l putem opri. Nu avem decât să producem medici suficienţi pentru a avea medici în ţară. Pe de altă parte, nu aş spune că toată suflarea medicală este drenată din România. Sunt colective de medici în spitale care nu sunt tentate să plece”, a mai spus şeful statului. Preşedintele a fost solicitat îndeosebi de întrebări ale medicilor stabiliţi în Marea Britanie, care au insistat asupra retribuţiilor mici din domeniu din ţară. Recepţie La întâlnirea de la ambasadă au fost prezente personalităţi din diaspora, oameni de afaceri care deţin poziţii importante în sistemul bancar din City- ul londonez, medici, artişti recunoscuţi pe plan internaţional, directori în cadrul unor think tank-uri prestigioase, arhitecţi, profesori, cercetători, studenţi la universităţile Cambridge, Edinburgh, East Anglia, London School of Economics, London Metropolitan, Nottingham, Oxford, Oxford Brookes, reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti, preoţi şi membri ai parohiilor acestora, reprezentanţi ai unor companii româneşti de succes în Marea Britanie, jurnalişti români, corespondenţi români acreditaţi la Londra şi reprezentanţi ai presei de limbă română. După încheierea întrevederii cu Preşedintele României, participanţii au fost invitaţi la o recepţie oferită de Ambasada României la Londra, organizată cu sprijinul companiei de construcţii PiLON.